A kávé sikere továbbra is töretlen – főleg a mi szerkesztőségünkben –, azonban jó, ha tudtok róla egy-két dolgot. Főleg azt, hogy milyen típust miért érdemes fogyasztanotok. Például azt, mi a helyzet a gombakávéval.
Köztudott, hogy a kávé fokozza az anyagcserét, segít megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását és csökkenti a depresszió kialakulásának valószínűségét. Ezek mellett viszont álmatlanságot és szorongást okozhat. Erre lehet megoldás a gombakávé – legalábbis annak finnországi gyártója szerint. Az északiak azt állítják, az általuk előállított gombakávé
ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint az évszázadok óta fogyasztott, kávébabból készült ital, ám annak negatív mellékhatásai nélkül.
Bár a „gombakávé” nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek, a gyártó szerint az ital gazdag és zamatos ízű, olyasmi lehet, mint a kávé és a tea keveréke. Ráadásul a cég szerint a gyógygombáik növelik az agy teljesítményét és a termelékenységet is.
Az elkészítési procedúra valahogy így fest: a gombatea készítése során különféle gombákat cseppfolyósítanak, majd szárítanak, végül „hagyományos” kávéval keverik össze azokat. A maitake gombakeverékről úgy tartják, hogy szabályozza a vércukorszintet, míg a lúgos hamvaskéreg gomba ellensúlyozza a kávé által okozott esetleges gyomorbántalmakat.
Bármennyire is jól hangzik, semmiképp se próbáljátok ki otthon a receptet, a hamvaskéreg gombának ugyanis vérhígító hatása van, így az nem fogyasztható semmilyen műtéti beavatkozás előtt, de hasonló a helyzet a maitake gombával is, mely a vérnyomásra, esetleg vérhígításra használt gyógyszerekkel léphet (az egészségre káros) reakcióba.