Egyéb kategória

A szánkózás egyáltalán nem dedós! Megmutatjuk, hol csúszhattok 50 km/órás sebességgel

Mikor kaptátok elő utoljára a szánkót, hogy leszáguldozzatok vele a domb tetejéről? Általános iskolában, vagy még annál is régebben? Pedig a szánkózás egyáltalán nem csak a gyerekek szórakozása, és nem is dedós dolog; főleg, hogy rengeteg szánkópálya is létezik már, ahol akár 50 km/órás sebességgel hasíthattok le a lejtőről. Na, még mindig gyerekesen hangzik?

vous - 2017.02.02.
A szánkózás egyáltalán nem dedós! Megmutatjuk, hol csúszhattok 50 km/órás sebességgel

Ha Budapesten kedvetek támad szánkózni, gondolom, ti is a Normafára vagy a Városligetbe mentek, hiszen ezek a legkézenfekvőbbek. És valljuk be, egy idő után kicsit unalmasak is, főleg, hogy általában kisgyerekekkel van tele, ami persze egyáltalán nem baj, de ezerszer óvatosabbnak kell lennünk. Épp ezért arra gondoltunk, kicsit körbenézünk, milyen profi szánkózópályák várnak azokra, akik nem a lábukkal szeretnék lökdösni magukat a domb feléig, hanem inkább gyorsan száguldanának végig a lejtőn.

si-sieles-sielni-teli-sport

Síelni tényleg luxus? Utánajártunk, mennyibe kerül ez a téli sport

Van, aki érdeklődés hiányában nem jár síelni, van, aki luxusnak gondolja, és van olyan is, aki minden évben téli sportol. Emcsi most utánajárt, hogy tényleg luxus-e síelni.

Hogy mit tapasztalt, IDE kattintva elolvashatjátok.

Ha nem akartok messzire utazni…

Magyarországon akad egy-két profibb domb, mint az előbbiek. A Nagyvillám sípálya különlegessége, hogy nemcsak a síelőkre gondoltak, hanem azokra is, akik szeretnének lesiklani a dombokról, de a lécekhez és egyebekhez nem értenek. Nekik kerítettek el egy 150 méter hosszú szánkópályát, ahol a gyerekek és a felnőttek is kiélvezhetik a sebességet. Mátraszentimrén pedig egy olyan pályát találhattok, aminek legmagasabb pontja 770 méteren van, úgyhogy elég nagy magasságból csúszhattok le az aljáig.

Objektum doboz

Hova menjetek Szlovéniában?

Szlovéniában nincs túl sok profi szánkópálya, de ha arra indultok telelni, és szívesen kipróbálnátok, akad lehetőség szerencsére. A Logarska dolinában szánkótúrák vannak, Kranjska Gorában pedig lehetőségetek van éjszaka is csúszkálni, a (jobb esetben) csillagos égbolt alatt.

Objektum doboz

Ha egy kicsit meredekebb pályára vágytok

Nem kell nagyon messzire mennetek, ha egy kicsit hosszabb szakaszon akartok csúszkálni, Szlovákiában, Ótátrafüreden ugyanis akad lehetőségetek. Tarajkán van ugyanis egy olyan pálya, amit kifejezetten szánkózóknak tartanak fenn, és több mint 3 kilométer hosszú. Azért ez sokkal izgalmasabb, mint egy aprócska domb, nem?

Objektum doboz

És a legnagyobb nyertes: Ausztria

Azt azért el kell ismernünk, hogy ez a szomszédos országunk sokkal menőbb, ha szánkózásról van szó. Kezdjük ott, hogy Tirolban kapásból van egy rakat pálya; Hainzenbergben találhattok egy 7 kilométeres dombot, Ischglben pedig éjszakai pálya is van, ugyanilyen hosszúságú lejtőn. Na most képzeljétek csak el, ahogy a sötétben, egy kivilágított pályán száguldoztok végig, 950 méternyi szintkülönbségen. Ez már valami!

Objektum doboz

Az abszolút nyertes, a szánkópályák királya viszont egyértelműen Salzburg tartományban, a Wildkogel Arenában van. Már az elég menő, hogy ez a világ leghosszabb kivilágított szánkópályája a maga 14 kilométerével. De ami nagyon feldobja, hogy ez már szinte szánkóparti, 30-50 perces menetidővel, és akár az 50 km/órás sebességet is elérhetitek. Iszonyat menő!

Objektum doboz

Objektum doboz

Ajánlott cikkek