Egyéb kategória

8 letehetetlen téli könyv utazáshoz, ingázáshoz

Autóval utazni több száz kilométert kényelmes. A háztól házig élmény még azt is felülírja, hogy az ember vezetés közben fárad, mert folyamatosan észnél kell lenni, vagy idegeskedik mások hülyesége miatt. A vonatozás mellett kevés dolog szól, de egy biztosan: 1-3 óra alatt alaposan el lehet mélyedni egy-egy jó könyvben, teljesen kizárva ezzel a kolbászos-paprikás szendvicset majszoló bácsikat, a folyamatosan krágokó néniket, vagy a csecsemőt, aki pont akkor képtelen álomba zuhanni, amikor döcög alatta a szerelvény.

vous - 2015.12.09.
8 letehetetlen téli könyv utazáshoz, ingázáshoz

Ki tudja, hány könyvet olvastam vonaton. Az én bajom csak az, hogy a döcögéstől előbb-utóbb elálmosodom és egyszer csak arra ébredek, hogy csúszik ki a kezeim közül Coco Chanel élete. Szerencsére mindig elkapom az aktuális kedvencet, mielőtt a fülke padlóján landolna.

Ha a vonatút mégis kimarad az életetekből, akkor se mondjatok le a téli olvasmányokról. A villamos, a távolsági busz, a metró pont olyan jók. És ha ez sem, akkor csak egy jó kuckó kell. Ahogy én szeretem pihe-puha pléd alatt, hátam mögött egy párnával, vastag, csillogós zoknival a lábamon, egy olvasólámpa, némi hangulatfény (esetleg gyertya) és egy bögre chai latte. Kezdhetjük? Íme, 8 kötelező olvasmány az idei télre.

Anthony Doerr: A láthatatlan fény

Imádják az olvasók. Imádják a kritikusok. A látható sötétség, a II. világháború borzalmait élhetjük át két kamasz – egy vak francia lány és egy árva német fiú – életén keresztül, akik a láthatatlan fény felé tartanak.

A precíz történelmi hitelességgel felépített történetmesélés elbír egy varázslatos, már-már természetfeletti szálat is egy mitikus gyémántról.

A történetszövés mellett a mesélés módja is varázslatos, egyik pillanatról a másikra beszippantanak a lírai mondatok, a páratlan hasonlatok, a gyönyörű képek, hogy az biztos: nehéz lesz letenni a könyvet, amelyben minden jeges borzalom ellenére az emberekbe és az emberségbe vetett hit a legerősebb.

Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

Ez a regény tökéletes példa arra, hogy Svédországból nem csak havas és jeges környezetben játszódó pszichopaták alaposan kitervelt, mesterien véghezvitt tetteiről jelennek meg könyvek. A svéd krimi mellett él a rejtői – vagy inkább a rejtőihez hasonló – humor, amely nélkül nem lehet túlélni a hazai telet sem.

Csak kis adagokban fogyasszátok, mert pont olyan, mint a pálinka a legnagyobb hidegben: kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben méreg. A különbség annyi, hogy a földön fetrengés itt néhány oldal után is garantált.

Robin Cook: Mobil

Mit csináltok A és B között? Mobiloztok. Ehelyett olvassátok el inkább Robin Cook regényét arról a vízióról, mi van akkor, ha a mobilotok az életetekre tör. Nanotechnológia és genomika nemcsak jó hívószavak, de azért is érdekessé teszik a könyvet, mert már nyakunkon a Cook által vázolt világ.

Mielőtt jeges félelem kerít benneteket a hatalmába, vértezzétek fel magatokat néhány oldallal, és a regényen kívül olvassatok minél több hírt a tudomány világából, hogy képben legyetek a jövővel.

Forrás:
iStock

Stephen King: A ragyogás

Ne akarjátok tudni, milyen lenne a tél jó rémtörténet nélkül! Ahogy azt se akarjátok, milyen az, amikor a világtól elzárva a tél fogságába kerültök, miközben valami nagyon rossz történik veletek.

Inkább spóroljátok meg a valódi élményt és olvassátok el A ragyogást. Be fog szippantani, lúdbőrözni fog tőle a hátatok – akkor is, ha kicsit sok benne a tutizás.

Erlend Loe: Doppler

Okos és sikeres. Aztán nem akar többé okos és sikeres lenni. Inkább kiköltözik Oslo mellé az erdőbe, felveri a sátrat, amit egy rénszarvasborjúval oszt meg, akinek megöli az anyját, mert táplálékra és TEJRE van szüksége.

A teljes kiábrándultság regénye, amelynek egyik szereplője a norvég tél, ami valahogy sehogy sem akar eljönni. Nagyon okos és nagyon sikeres embereknek – vagy akik szeretnének nagyon okosak és nagyon sikeresek lenni – kötelező olvasmány.

Eowyn Ivey: A hóleány

Az álomszerű történet helyszíne Alaszka, ahol zord telek és ínségek nyarak váltják egymást. Ahol egy középkorú pár minden, egymás iránt érzett szeretete ellenére is nehéz terhet cipel: nincs gyerekük. Aztán egyszer csak megjelenik egy kislány – amit lehet, hogy ők gyúrtak a hóból, lehet, hogy mindig is létezett. Varázslatos történet, amit lehetetlen nem szeretni. Csak készítsetek zsepit is a közeletekbe.

Maggie Stiefvater: Shiver – Borzongás

A Mercy Falls farkasai sorozat első kötete kötelező azoknak, akik egy kicsit is kedvelik a romantikus fantasyt. Kell egy ilyen könyv, amikor farkasordító, fogcsikorgató hideg tombol, amit bentről, a meleg szobából néhány csésze kávéval kell átvészelnünk (!). A könyv ugyanis nem az a pörgős olvasmány, és csak akkor ajánlott, ha teljesen felolvasztottátok már a szíveteket.

Címkék: #könyv #olvasás #tél
Ajánlott cikkek