Egyéb kategória

„Fontos a fiatalok harmonikus fejlődése” – ebben kíván segíteni a legújabb magyar alkalmazás

A mai világban ha valaki a fiatalokhoz szeretne szólni, hozzájuk eljuttatni valamilyen tartalmat, akkor nincs mese, az elektromos kütyükben, valamint az internetben kell gondolkodnia. Az utóbbi évek felméréseiből ugyanis egyértelműen kiderül, hogy a televízónézési, illetve – sajnos – a könyvolvasási szokásaik a háttérbe kerültek az online térrel szemben. Így nem meglepő, hogy ezt a platformot választotta a Yelon, szexedukációs weboldal és alkalmazás is.

vous - 2017.02.01.
„Fontos a fiatalok harmonikus fejlődése” – ebben kíván segíteni a legújabb magyar alkalmazás

Ha visszagondolok a fiatalkoromra, körülbelül két olyan alkalom ugrik be, amikor kötelező iskolai felvilágosításon vettem részt, ráadásul még az általános suliban. Persze ezekről csak annyi maradt meg, hogy külön szedtek minket a fiúktól, a védőnő megkérdezte, van-e valamilyen konkrét kérdésünk, a többit úgyis megtaláljuk a promóciós termékhez mellékelt tájékoztatóban. Amennyiben ennyivel nem voltunk megelégedve, maradtak az újságok, ott volt a BRAVO, a BRAVO Girl, az IM – ezeknek a hátuljában biztosan találtunk olyan rovatot, amely elmagyarázta vagy épp megválaszolta a pubertáskor nagy kérdéseit.

eszter bravo szex szerelem gyengédség

Megnéztük, miről panaszkodtak a tinik 20 évvel ezelőtt

A '80-as években született generáció még jól emlékszik a Bravo magazinra és az elképesztő „Szerelem, szex, gyengédség” rovatára. Sokunk értetlenkedve olvasta a magazin ezen hasábjait, sokunk végigkuncogta, és volt, akinek a szülei nem is engedték, hogy elolvassa ezeket a szórakoztató, bár kissé beteg szösszeneteket. Mi, VOUS-lányok úgy döntöttünk, most – felnőtt fejjel – előássuk a régi offline magazinokat, és újra elolvassuk, hátha most másként vélekedünk majd…

A végeredményt itt elolvashatjátok.

Bár nincsen húgom, vagy olyan fiatal a környezetemben, akitől megtudhatnám, mi a helyzet mostanság az iskolai felvilágosításokkal, abban teljes mértékben biztos vagyok, hogy sokat változtatott a gyerekek fejlődésén az internet. Hiába ugrik elő az oldalakon a jól ismert kérdés: Elmúltál már 18? – játszi könnyedséggel kattintanak az igen gombra, és már barangolnak is a nem épp nekik szánt tartalmak között.

Persze léteznek olyan szolgáltatások, melyeket a szülők azért vehetnek igénybe, hogy óvják gyermeküket a „rossz tartalmaktól”. Azonban lehet, inkább a motivációjuk forrását kellene egyből kezelni. Elősegíteni azt, ha például valamilyen a szexuális élettel kapcsolatos kérdés merül fel benne, azt otthon tegye fel, és ne a 18+-os portálokon vagy a gyakorikérdéseken. Milyen egyszerű ezt leírni, miközben tudjuk jól, hogy még családon belül is olyan (tabu) témák ezek, melyekről nehezen nyílnak meg egymásnak a felek. Éppen ezért tovább kell agyalni, mi lehet az igazán jó megoldás.

Legjobb ajándék a szüleiteknek: írjatok nekik levelet! levél

Egy anya felháborodott levele: miért nincs szó a nemi erőszakról az iskolában?

„Sokkolt, hogy a fiam tisztában van azzal, hogy naponta hányan halnak meg közúti balesetben, de arról fogalma sincs, hogy milyen gyakran molesztálnak valakit” – fakadt ki magából egy édesanya, akit ledöbbentett, hogy a szexuális felvilágosítás mellett nincs szó a közös beleegyezésen alapuló kapcsolatokról és a nemi erőszakról.

A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Például egy alternatívaként ismerjétek meg a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazást és weboldalt, mely a Telenor támogatásával ugyan, de a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány projektje. Az újdonságot ismertető sajtóeseményen mi is ott voltunk, így első kézből származó információkkal szolgálhatunk nektek.

Forrás:
Telenor

Valahol 2015-ben találkozott két ötlet, melyek alapjaiban ugyanarról szóltak: azaz valami olyat létrehozni, amivel megfelelő választ adhatnak a fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire – nos, egy évre rá, 2016 végén mindez testet öltött a Yelon digitális platformjain.

Mit kell tudnotok a Yelonról?

  • Részben egy weboldalból, részben egy applikációból (ingyenesen elérhető: a Google Playben és az App Store-ban) épül fel az egész.
  • A célközönsége a 10–18 éves gyerekek és fiatalok.
  • Ugyanakkor a szülőkre is számítanak, éppen ezért létrehoztak számukra is egy aloldalt.
  • Az elnevezés mögött nincs semmilyen konkrét ok vagy jelentés, csupán egy fantázianévről van szó.
  • Körülbelül egy évig dolgoztak rajta a készítők, már a kezdeti folyamatokban kikérték szülők és gyermekek segítségét.

Forrás:
Telenor

Mi a célja a Yelonnak?

  • Kulcsfontosságú számukra a fiatalok harmonikus fejlődése, éppen ezért szeretnék az említett korosztály azon kérdéseit kielégíteni, melyek a testképükkel, kapcsolataikkal vagy a szexualitás témakörével kapcsolatosak.
  • Mindezt ráadásul nemcsak kész cikkekkel és képekkel, hanem élő chates beszélgetésekkel, ahol az érdeklődő végig anonim módban kommunikálhat a képzett szakemberekkel.

Forrás:
Telenor

Miben más a szülői rész?

  • Ha a szülő elakad a gyermeke nemi nevelésében, vagy épp nem tud egy ide tartozó kérdésére válaszolni, itt segítő kezekre talál.
  • Mindeközben valamennyire neveli a szülőt is, olyan szempontból, hogy bizony vannak olyan esetek, amikor a Yelon nem elég, fontos a szülői iránymutatás, támogatás.
  • Plusz olyan témákra is rávilágít, melyek tisztázzák, milyen jogai vannak a fiataloknak.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.