Egyéb kategória

„Kinyitja a száját, és a közönség máris nevet” – Ellen DeGeneres ma 59 éves

Amerika egyik legnézettebb beszélgetős műsorát vezeti, a humoráért a fél világ odáig van. Ellen DeGeneres neve ma már egyet jelent a minőségi szórakoztatással, de ezért a státuszért kőkemény harcot kellett vívnia a közönségével – és saját magával is. Bár nem állt mindig nyerésre, végül győztesként keveredett ki a nehéz helyzetekből. 

vous - 2017.01.26.
„Kinyitja a száját, és a közönség máris nevet” – Ellen DeGeneres ma 59 éves

Ellen Lee DeGeneres 1958. január 26-án született a Louisiana állambeli Metairie városában. Ha most hallotok először Metairie-ről, az nem véletlen:

az amerikai viszonylatban kisvárosnak számító hely nem épp a turistalátványosságok és legendás történések otthona – maradjunk tehát annyiban, hogy Ellen nem a show-biznisz kellős közepébe született.

Édesapja biztosítási ügynök volt, édesanyja logopédusként dolgozott. Szülei tizenhat éves korában elváltak. Édesanyja nehezen viselte a dolgot, de a nehéz időszakban Ellen végig mellette volt: valahányszor szomorúnak látta édesanyját, minden erejével azon volt, hogy felvidítsa.

„Eleinte azt parodizáltam, ahogy táncolni szokott – ha elnevette magát, akkor pedig a nevetését kezdtem kifigurázni, amitől csak még inkább nevethetnékje támadt. Szóval, valahányszor úgy láttam, hogy a depresszió szélére sodródik, megpróbáltam kihozni ebből az állapotból” – mondta már ismert emberként Ellen.

Állatorvos akart lenni, de az iskolai teljesítménye miatt ez nem jött össze; sokáig alkalmi munkákból tartotta el magát: volt áruházi eladó, pincérnő, titkárnő, porszívóügynök, és szobafestő-mázoló is.

A stand-up világába egy véletlen folytán keveredett: egy alkalommal több ember előtt kellett megszólalnia, de Ellen olyan lámpalázas lett hirtelen, hogy elkezdett poénkodni a saját esetlenségén.

A közönség remekül szórakozott, az eset után többen is felhívták rá a figyelmét, hogy érdemes lenne stand-up comedyvel foglalkoznia.

Forrás:
Depositphotos, Facebook/ Ellen DeGeneres

23 évesen, helyi kávéházakban kezdte a stand-upos pályafutását. Egyre több helyen lépett fel, de igazán nagy lehetőséget csak öt évvel később, 28 éves korában kapott a sorstól: felléphetett Johnny Carson műsorában, a The Late Night Show-ban.

Sokáig titkolta, de a nagy áttörést hozó fellépés alapötletét (mely szerint Ellen felhívja telefonon Istent) egy személyes tragédia adta: az exe autóbalesetben meghalt, ő pedig saját magát hibáztatta a történtek miatt.

Ellen és a barátnője egy koncerten voltak, ahol csúnyán összevesztek – végül külön távoztak. Amikor Ellen és a bátyja hazafelé autóztak, felfigyeltek egy út menti balesetre, ahová épphogy megérkeztek a rendőrök. Továbbhajtottak, Ellen pedig másnap tudta meg, hogy a barátnője ült az összetört kocsiban. A szobájában fekve bűntudatot és haragot érzett a történtek miatt. Azt kívánta, bárcsak felhívhatná Istent, és beszélhetne vele a történtekről…

A gyászt azzal tette elviselhetőbbé, hogy elképzelte, hogy zajlana ez a bizonyos telefonbeszélgetés. Az ötletre alapozva monológot írt – amit Johnny Carson tévéműsorában elő is adott. Elsöprő sikert aratott vele, ő volt az első női humorista, aki a fellépése után a műsorvezetővel szemben elhelyezkedő székbe is leülhetett, hogy kicsit meséljen magáról.

Objektum doboz

Ellen neve egy csapásra felkerült a térképre, és pár éven belül több neves műsorban is szerepelt. Többek közt fellépett Jay Leno, Oprah Winfrey és Larry King műsorában is. Amerika imádta őt, 1994-ben saját sitcomot kapott, Ellen címmel. A műsor kifejezetten jó nézettséget hozott, egészen 1997-ig, amikor az egyik epizódban Ellen nyilvánosan coming outolt.

Bár számolt a lehetséges következményekkel, még őt is meglepte az a negatív hozzáállás, amivel a nézők a hírt fogadták. Több nagy hirdető is visszahívta a reklámjait a műsort sugárzó ABC csatornától, és Ellen kemény kritikákat kapott világszerte. Az Oprah Winfrey Show vendégeként a közönség néhány tagja is nekiesett zavarba ejtő vagy épp nevetséges kérdésekkel. 

Hiába adott mindössze három nagyinterjút, a sajtó világszerte róla cikkezett – a téma pedig megunhatatlannak bizonyult. Kis idő múlva maga Elton John is hangott adott a rosszallásának, amikor azt üzente neki:

Oké, hallottuk, meleg vagy – továbbléphetnénk végre?!

Bár sokan pozitívan fogadták a dolgot, ez nem volt elég ahhoz, hogy a show zavartalanul haladjon tovább:

egy évvel később az ABC kénytelen volt levenni a sorozatot a csatornáról…

A coming out után a média nem állt ki a leszbikus sztár mellett, a humorista évekig nem kapott munkát. Más sorozatokban ugyan feltűnt kisebb epizódszerepek erejéig – de ez a korábbi sikereihez képest elhanyagolható volt.

A nagy visszatérés egészen 2003-ig váratott magára – ekkor indult a ma is futó Ellen című talkshow, ami immáron több mint 13 éve fut töretlen sikerrel. Évtizedekkel később, 2016-ban Barack Obama személyesen adta át neki a legmagasabb polgári kitüntetést, a Szabadság Érdemérmet. Az elnök akkor azt mondta:

Ma, amikor már legális a melegházasság, könnyű elfelejtkezni arról, milyen nagy utat is tettünk meg idáig. Ellen 20 évvel ezelőtt egy egészen más világban mert a nyilvánosság elé állni, és ezzel hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot.

Nem kérdés, hogy Ellen egyike azoknak a hírességeknek, akiknek rengeteget köszönhet az LGBT közösség (is). Feleségével, Portia de Rossi színésznővel lassan kilenc éve vannak együtt, botrányoktól mentes kapcsolatban. A párt pedig idővel nemcsak elfogadta, de kifejezetten megszerette a világ. 

molnar-viola-anna-tobb-olyan-arc-coming-outjara-lenne-szukseg-aki-nem-szelsoseg-interju-novak-angelaval3

„Több olyan arc coming outjára lenne szükség, aki nem szélsőség” – interjú Novák Angélával

Világéletében nagybetűs nő volt – igaz, a dolgok csak 2000-ben kerültek nála a helyükre. Novák Angéla ugyanis ekkor esett át azon a nemátalakító műtéten, amelyre mindig is vágyott. Bár sokan elzárkóznak a nyilvánosság elől, ő a kezdetektől fogva vállalja a történetét. Számára nincs tabutéma, mert mint mondja, a problémái nemcsak őt és a hozzátartozóit érintik, hanem mindenkit. Mindenkinek van vagy lesz az élete során egy olyan ismerőse, barátja, kollégája, szomszédja, alkalmazottja, aki hozzá hasonló cipőben jár.

Korábbi interjúnkat ide kattintva olvashatjátok.

Az ugyan megfejthetetlen, hogy ennek a nőnek miben rejlik a varázsa, de maga a varázs leírható. Az animációs filmek közül minden idők legnagyobb kasszasikereként elkönyvelt Némó nyomában című mesében Ellen szinkronszínészként debütált. A film producere akkor azt mondta a stand-uposról:

„Mindenkinek van egy barátja, akinek már a puszta jelenléte is szórakoztató. Akinek nem kell viccet mesélnie ahhoz, hogy megnevettessen minket, hanem elég csak megszólalnia. Ellen is ilyen. Nála nem kell várni a csattanóra: egyszerűen csak kinyitja a száját, és a közönség máris nevet.”

Megvétózhatnám ezt az állítást, de az a helyzet, hogy ezzel teljesen egyetértek.

Isten életesse sokáig Ellen DeGenerest!

Ajánlott cikkek