Egyéb kategória

Ezekre a mutatós anyagokra cseréljétek a műanyagot az otthonotokban!

A műanyag ellepte az otthonokat – tálcák, szekrényajtók, ajtók, játékok, poharak. Mivel a műanyag gyorsan és egyszerűen előállítható, ezért mindenki könnyen hozzájut, és ma már szinte alig tudunk olyan helyre menni, ahol ne lenne jelen ez az anyag. Pedig milyen szuper dolgokra lehetne lecserélni!

vous - 2017.01.21.
Ezekre a mutatós anyagokra cseréljétek a műanyagot az otthonotokban!

A második világháború után robbant be a köztudatba a műanyag: olcsón és gyorsan elő lehetett állítani, strapabíró, gyakorlatilag elpusztíthatatlan, így az egész világ rászokott. Igen ám, de számos környezetkárosító hatása is van, ami miatt jobb lenne csökkenteni a használatát:

  • Lebomlási ideje még nem ismert, akár évszázadokig tarthat elzárt közegben.
  • Égetésekor adalékanyagaiból rákkeltő anyagok válhatnak ki.
  • Mérgező melléktermékek keletkeznek a gyártásuk során.
  • A természetben sok állat életét veszélyeztetik.

Leginkább azzal tehettek a környezetért, ha nem vásároltok műanyag tárgyakat, helyette inkább a természetes alapanyagokat részesítitek előnyben. Akár a lakberendezés során is, úgy, hogy törekedtek arra, hogy műanyag helyett ezekből az anyagokból készült tárgyakat használjatok:

Fa

Ha azt hittétek a fának csak a faházban van helye, tévedtetek. A fa egy sikkes darabja lehet a modern otthonnak, olyan sok szép megmunkált fabútor és dekorelem van a piacon, hogy könnyen erőt vehet rajtatok a bőség zavara. Keressétek a helyi kézművesek munkáit is, így a hazai szolgáltatókat is támogatjátok, de akár a padláson heverő falétrát is használhatjátok dekoráció céljából

Apropó, így varzsolhatjátok aranyszínűvé a fa képkereteteket!

Objektum doboz

Csont

A jól megmunkált csont is szép eleme lehet a lakásnak, akár fa képkeret díszítőelemeként, de akár csontból faragott váza, papírnehezék is környezetkímélőbbé teheti az otthonotokat.

Természetes rostok

Bizony, a banánlevélből, elefántfűből és bambuszból fonott szőnyegek, bútorok, székek igazi melegséget visznek a lakásba. A rostok anyaga a trópusi otthonok melegét idézi, nem beszélve a színükről, amelyek szintén barátságos hangulatot sugallnak. Válogathattok a bézs, barna és a szürke (ötven – HAHAHA) árnyalatai között.

Objektum doboz

Agyag

Az emberiség ősidők óta munkálja az agyagot, így alap, hogy helyet kell kapnia az otthonotokban. Én különleges darabokat szereznék be, kifejezetten kávézáshoz vagy teázáshoz. Olyan eszközök mutatnak belőle jól, mint a mozsártörő, teáskanna, korsó, mézesbödön, tálak. Már a tapintásuk visszarepít abba a korba, mikor még ebből tapasztottak maguknak az emberek házat.

Objektum doboz

Fémek

A fém, ugyanúgy, mint az agyag és az üveg, olvasztható és újrafelhasználható, így megújuló anyag. Ráadásul a fém hordozza a régi idők eleganciáját, csillogásával képviseli a múltat a jelenlegi otthonotokban

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.