Otthon

Biztos, hogy a kényelem a legfontosabb szempont? – avagy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy jó kanapénak

Hogy milyen a jó kanapé? Hát, az leginkább attól függ, mit szeretnétek rajta csinálni: aludni, heverészni, tévét nézni, vagy csak beszélgetni. És persze függ attól is, hogy mekkora helyet tudtok biztosítani négylábú bútordarabotok számára: lehet L alakú, esetleg kihúzhatós, karfás, vagy karfa nélküli? Ezekre a kérdésekre most megadjuk a választ!

vous - 2017.01.21.
Biztos, hogy a kényelem a legfontosabb szempont? – avagy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy jó kanapénak

Mielőtt kanapévásárlásra adnátok a fejeteket, számtalan dolgot végig kell gondolnotok!

Döntsetek funkció szerint

Először is érdemes azt eldönteni, hogy milyen funkciókat kell ellátnia a kanapénak, mert nem mindegy sem formában, sem kialakításában, sem pedig anyagában, hogy csak ülni, és heverészni szeretnétek rajta, vendégágynak használnátok, esetleg minden éjjel ezen szeretnétek aludni, és, hogy egyedül vagy kettesben.

Objektum doboz

Rugós vs. szivacsos

A legismertebb anyagok a rugós, szivacsos vagy hab alapú kanapék. Ezek közül mindegyik kényelmes, és tartást is adnak, de nagyon fontos, hogy sokáig rugalmasak is maradjanak.

Ha a kényelem és a hosszú élettartam lenne a cél – és miért is ne lenne –, akkor mindenképp a rugós változatok lesznek számotokra a befutók. Ezeken bátran aludhattok minden áldott nap. Bírni fogják a strapát, ellentétben szivacsos társaikkal, amiket inkább csak akkor ajánlanánk, ha nincs sűrűn használva a kanapé, például vendégágy esetén.

Hely- és méretkérdések

Persze hiába álmodoztok egy kanapéról, ha nincs elég hely számára. Gondoljátok végig, a lakás melyik pontján mutatna a legjobban, és döntsetek eszerint.

A kanapék sokszor a fal előtt mutatnak a legjobban, és itt is a legpraktikusabbak, hiszen nem kell őket kerülgetnünk a térben, de ha egy kisebb ülőbútort választanátok, ne habozzatok beállítani a térbe, mert egyes darabok sokkal jobban mutatnak itt.

Ha sem a fal előtt, sem pedig a tér közepén nem tudnátok, vagy nem akarnátok elhelyezni, az L alakú változatok lesznek a nyerők számotokra. Ezek a sarokkanapék nemcsak kényelmesek, de esztétikusak és modernek is. Egyaránt lehet rajtuk egy jót beszélgetni, és heverészni a tévé előtt. Ha kihúzhatósak, és ágyneműtartósak is, akkor lesz csak igazán nyert ügyetek.

Objektum doboz

Objektum doboz

Jobbos vagy balos?

Főleg a sarokkanapéknál, de a karfásoknál is legalább ennyire fontos, hogy jobbos avagy balos kanapéról beszélünk. Ezt ugyanis sokan eltévesztik, és csak otthon eszmélnek rá, hogy sajnos nem jó helyen van a kanapé egyik karfája vagy lábtartója stb. Hogy ne essetek bele ebbe a hibába, mindig szemből nézzétek a kanapékat. Ha például a karfa vagy az ágyazható rész bal oldalon van, akkor a kanapé balos, ha pedig a jobbon, akkor jobbos.

Méret és ergonómia

Minden esetben próbáljátok ki a kanapét: nemcsak az a fontos, hogy mennyire kényelmes vagy rugalmas, de az is, hogy milyen a háttámla dőlésszöge, vagy hogy milyen magas, illetve mély az ülésfelülete. A legmegfelelőbb ülésmélység az, ha a kanapé eleje és a háttámla a combunk hosszát teszi ki. A kanapé ülésfelületének magassága pedig ideális esetben 45 cm körül mozog.

Levehető vs. fix háttámla

A levehető háttámlás,vagy párnás darabok előnye, hogy gyorsan ággyá alakíthatóak, illetve hogy legtöbb esetben még moshatóak is, a fixek pedig valamivel kényelmesebbek, és jobb tartást biztosítanak számotokra. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mindenképp üljetek bele az üzletben, próbáljátok ki.

Üljetek benne jó pár percig, és csak azután hozzátok meg a végleges döntést.

Dizájn és praktikum

Ha az esztétika fontosabb számotokra, mint a kényelem, a fix kanapék közül válogassatok. Ezeknek sajnos legtöbbször nincs plusz tárolójuk/ágyneműtartójuk. De hát valamit valamiért!

Akik pedig a praktikusság és a helytakarékosság szellemében választanának a kanapék közül, azoknak ideális lehet egy ágyneműtartós és/vagy lebillenős változat. Ezeknél magát a háttámlát kell ledönteni, amivel pillanatok alatt ággyá alakítható, teljesen sík fekvőfelülettel. Alvásra ez az egyik legjobb, amit választhattok az ággyá alakítható kanapék közül.

Anyagválasztás

Plüss, zsenília, zsákszövet, bőr és műbőr – csak hogy néhányat említsünk. Ár-érték arányban a plüssökkel jártok a legjobban, de ha a kopásállóság és az örök élet a cél, akkor érdemes egy bőrkanapéba fektetnetek. Habár ezek némi gondoskodást igényelnek, hiszen csak akkor maradnak szépek és tartósak, ha rendszeresen ápoljátok őket erre alkalmas szerekkel, azonban megérik az árukat. Hátrányuk, hogy – személyes véleményem szerint – nyáron nem a legjobb rövidnaciban ücsörögni rajtuk, ahogyan a csípős téli estéken sem.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Színek és minták

A kanapé színét illetően érdemes úgy válogatnotok, hogy magatokkal visztek egy-két színmintán az otthonotokból, például a fal színét, vagy egy textildarabot, amihez igazodhattok, így könnyebben tudtok majd válogatni, dönteni közülük. Én sem a túl világos, sem pedig a túl sötét kárpitokat nem ajánlanám, hacsak nem akartok naphosszat egy szösztelenítő hengerrel bajlódni.

A túl mintás darabokat sem ajánlanám, mert hamar ráunhattok. Ha mégis a mintásak mellett tennétek le a voksotokat, akkor olyan térbe tegyétek, ahol más minta nem szerepel, hacsak nem az eklektikus beltér a cél.

lakberendezés kanapé trend divat

 

A trendek jönnek-mennek, a bútoraink viszont sokáig maradnak – ezért ne hódoljatok be az aktuális divatnak!

Vannak olyan bútorok, tapéták, berendezési és dísztárgyak, illetve stílusok, amelyek már évekkel ezelőtt kimentek a divatból. Nem csak külföldön, itthon is. Valahogy a mai napig mégis visszaköszönnek jó pár lakásban. Ilyenkor soha nem tudom, hogy a lustaság, az anyagiak vagy a megszokás az, ami miatt sokan nem válnak meg ezektől az elavult és sokszor nem a jó értelemben vett giccses holmiktól.

A legjobb megoldás szerintem az, ha választotok valami izgalmas szövésű egyszínű darabot, amit mintás párnákkal egészítetek ki. Ezeket ha kedvetek tartja cserélgethettek is, így biztosan nem untok rájuk egyhamar.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek