Egyéb kategória

Puha és édes, akár Micimackó: készítsetek mesés mézes marlenkát

Talán nincs még egy sütemény, ami a teljes ismeretlenségből ilyen rövid idő alatt lett annyira népszerű, mint ez a mézes-diós finomság, a titokzatos nevű marlenka. Tömény, édes, puha, illatos és karamellás.

vous - 2017.01.18.
Puha és édes, akár Micimackó: készítsetek mesés mézes marlenkát

Ma már szinte minden kávézóban és étteremben helyet követel magának, sokan otthon is készítik a soklapos mézes-diós sütit, a mesés marlenkát. Bár az eredeti recept régi, a marlenka csodás felbukkanása csupán néhány éves.

Csehországból indult útjára, mégis egy régi örmény receptről van szó. Történt ugyanis, hogy az itt letelepedő örmény nemzetiségű Gevorg Avetisjan a család egyik kedvenc sütijével lepte meg először csak ismerőseit és barátait, de

a mézes krémesnek akkora sikere volt, hogy hamarosan a környékbeli kávézóknak is készítenie és szállítania kellett a sütiből,

amit édesanyja és testvére neve nyomán marlenkának nevezett el. 

Édes ellenségünk – cukrok, mézek, édesítők

Három mézes házi kence, ami szuperpuhává varázsolja a bőrötöket

A méz nemcsak finom és egészséges, de a szépségápolásban is nagyon hasznos. Nagyszerű vitaminforrás, hiszen A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz, melyeknek köszönhetően regeneráló hatással bír, így a fáradt arcbőrt is hamar frissebbé, fiatalosabbá varázsolja. Élénkít, ám emellett nyugtatja is a bőrt, és antibakteriális hatása miatt nagyszerű fegyver a mitesszerek és a pattanások ellen.

Egy igazi csodaszer, amit Nina is kipróbált!

Nem sokkal később, 2003-ban döntött úgy ez az igen ügyes Gevorg, hogy professzionálisabb alapokra emeli a vállalkozást: ekkor nyitotta meg első üzemét, midössze 4 alkalmazottal, de a sikert jól mutatja, hogy 2005-ben már új, nagyobb üzemet kellett nyitnia, ahol 85 ember foglalatoskodott a marlenkákkal, és a népszerűség csak akkor kezdődött.

A marlenka sikere egyébként a tiszta és jó alapanyagoknak köszönhető, Avetisjan úr szerint se tartósítót, se adalékot nem tartalmaz, és különlegessége, hogy sűrített tejből készül hozzá a karamell.

Bár az eredeti recept titkos, azért nagyon hasonlót mi is készíthetünk otthon!

A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Közösen kutatja a Velencei-tó helyzetét és lehetőségeit a Kodolányi Egyetem és a HÖOK
Világ
Közösen kutatja a Velencei-tó helyzetét és lehetőségeit a Kodolányi Egyetem és a HÖOK
vous - 2025.06.12.
Tudományos együttműködést indított a Velencei-tóért a Kodolányi János Egyetem és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). A több kutatást és tudományos vizsgálatot is magába foglaló kezdeményezés célja, hogy átfogó turisztikai, szociológiai és demográfiai képet adjon a Velencei-tó térségének helyzetéről. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertette Domokos Tamás, a Kodolányi Egyetem elnöke és Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke Székesfehérváron, az felsőoktatási intézmény székhelyén.

Otthon

Miért fontos a kerti világítás?
Otthon
Miért fontos a kerti világítás?
vous - 2025.06.07.
Az ingatlanhoz tartozó szabadtéri területet úgy alakíthatjuk ki, ahogy csak szeretnénk: bevethetjük növényekkel, kialakíthatunk rajta egy pihenőhelyet, funkcionálisabbá tehetjük kényelmes kerti bútorokkal és akár kerti partik, szabadtéri sütögetések színhelyévé is válhat.