Egyéb kategória

Ezért csendesebb a világ havazás után – itt a tudományos magyarázat!

Az egyik legszebb dolog a télben, hogy miután havazik, a világ valahogy elcsendesül. Különös béke ül a szívünkre, és legszívesebben egész nap csak könyveket olvasnánk egy pihe-puha takaró, valamint egy bögre forró csoki társaságában. De ha kimerészkedünk, akkor is csak a friss hó ropogását halljuk a talpunk alatt, ami valahogy olyan megnyugtató. Ismerős az érzés, ugye?

vous - 2017.01.11.
Ezért csendesebb a világ havazás után – itt a tudományos magyarázat!

És nem, ez nem csak a fantáziánk szüleménye, létezik tudományos magyarázat a havazás utáni csendre és békességre – a titok pedig az akusztikában rejlik. A frissen lehullott hó ugyanis a Science Dail-n közzétett kutatás szerint úgy működik, mint egy hangszigetelő rendszer. Szó szerint eltompítja a világ zajait.

reggel-ho-hoeses-zuglo-budapest1

5 dolog, amit mindenképp tegyetek meg, ha esik a hó

Hogy mi az, amit a legjobban imádunk a télben a karácsony mellett? A havazás. A szállingózó hópelyheknek ugyanis varázserejük van: valamilyen oknál fogva békességgel töltik el a szívünket és a szabadba csábítanak midenkit. Mutatjuk is, mit tegyetek meg mindenképp, ha odakint esik a hó!

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok végig!

A hó egy nagyon jó hangszigetelő – mondja David Herrin a Hello Gigglesnek, aki az akusztikát tanulmányozza. A hó elnyeli a hangokat, pont úgy, mint a kereskedelmi hangszigetelők.

Hallható tartományban egy pár centi hó a környezeti zajok minimum 0,6 %-át, maximum 60%-át nyeli el. Pont olyan, mint egy profi hangszigetelő. 

De a havazás egyébként önmagában is csendes. Gondoljatok bele, ha esik, azt a szobátokból is halljátok, hiszen kopog az ablakon, kopog az utcán, a hópihe viszont csendben, lassan hullik a földre. Így tehát a havazás utáni csend tényleg létezik, a világra valóban csend és békesség borul pár óráig.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek