Egyéb kategória

Ezért viselkedtek újra gyerekként, ha hazamentek az ünnepekre

Amikor az ünnepek alatt hazalátogattok a családotokhoz, hirtelen megint úgy érzitek magatokat, mint gyerekkorotokban? Ennek a jelenségnek konkrét neve is van, és most eláruljuk, mi okozza!

vous - 2021.12.23.
Ezért viselkedtek újra gyerekként, ha hazamentek az ünnepekre

Karácsonykor nálatok is összegyűlik a család a gyerekkori lakásban, és megkezdődik a nosztalgia? Akkor előbb-utóbb valószínűleg ti is azon kapjátok magatokat, hogy vitatkozni kezdtek a tesóitokkal, nem tudjátok szó nélkül lerázni anyukátok megjegyzését, és még a törölközőt sem akasztjátok vissza rendesen a fogasra. Vagyis lényegében visszaváltoztok azzá a tinivé, aki még a költözés előtt voltatok.

Objektum doboz

Ezt a jelenséget egyébként szuperül bemutatta anno az Így jártam anyátokkal sorozat. Emlékeztek még, amikor Lily gimis barátnője ellátogatott hozzájuk, és mindkét lány azonnal visszafejlődött tinivé? Amikor viszont elszakadtak egymástól pár percre, megint felnőttként viselkedtek. Ezt ők visszédületnek nevezték el, és ugyanez tehet a karácsonyi személyiségváltozásotokról is!

Az apróságok, amik előhozzák belőletek a gyereket

Jane Isay író szerint a nosztalgikus hangok, illatok, a családotok látványa, sőt, még a régi szobátok is előhozza belőletek azt az érzést, hogy visszautaztatok az időben. Ott vannak a tinikori poszterek, előkerülnek a régi rutinok, és hipp-hopp ismét gyerekek vagytok. Ez pedig az agyatok figyelmét sem kerüli el, és a rengeteg impulzus miatt arra kényszerít, hogy épp úgy viselkedjetek, mint amikor ezek a dolgok megszokottak voltak. Persze ez nem tart örökké, hiszen az ünnepek végével minden visszatér a megszokott kerékvágásba.

Forrás:
iStock.com

De azért valljuk be, jó dolog ilyenkor egy kicsit újra gyerekké változni, igaz?

Ajánlott cikkek