Egyéb kategória

Ideje megtudni, mi a különbség a ghí vaj és a sima vaj között!

Margarin, vaj, teavaj, ghí vaj. A vajaknak annyi fajtája van, hogy néha én is elbizonytalanodom, hogy melyiket emeljem le a polcról. Mást vesztek sütéshez, mást a kenyére, mást akkor, ha diétán vagytok vagy laktózérzékenyek vagytok. Szerencsére a legtöbb vajból kikövetkeztethető, hogy mikor érdemes választani, de mi a különbség a ghí vaj és a sima vaj között?

vous - 2016.12.17.
Ideje megtudni, mi a különbség a ghí vaj és a sima vaj között!

Women'sHealth magazin erre az ördögi kérdésre is választ ad, a ghí vaj ugyanis más néven tisztított vaj, ami Indiából maradt ránk. Ez elkészítése pedig így néz ki: a vízibivaly vagy tehén tejéből készül köpült vajból felforralása után elpárolog a nedvesség nagy része, a tejfehérje és a tejcukor kiválik, a fehérje fehér réteget képezve lesüllyed, a megolvadt vaj tetején pedig hab jelenik meg. A habot leszedve és a fehér alsó fehérjeréteget visszahagyva a középső zsiradékrétegből lesz a ghí vaj. Az indiaiak azért folyamodtak ehhez a megoldáshoz, mert a helyi időjárás miatt a vaj megromlott, a ghí vajnak azonban

szinte nincs szavatossági ideje.

Forrás:
iStock

De nézzük csak meg közelebbről, ilyen-olyan szempontok alapján, hogy pontosan miben különbözik a kettő egymástól. A legfrissebb tanulmányok szerint a vaj nem feltétlenül ajánlott bizonyos egészségügyi problémákkal küzdők számára, de mi a helyzet a ghí vajjal? Apropó, állítólag a vaj egyáltalán nem káros, sőt, cukorbetegeknek szinte kötelező fogyasztaniuk, olvassátok csak, ha vajmániások vagytok, akkor ennek biztosan örültök.

Érzékenységgel küzdők ehetik?

A sima vaj kazeint (tejfehérjét) és laktózt (tejcukrot) tartalmaz, így az erre érzékenyebbek jobb, ha elkerülik, illetve a kevésbé érzékenyek vehetnek ghí vajat helyette. A ghí vaj ugyanis eltávolítja a legtöbb kazeint és tejcukrot, így, lehet, könnyebben lebontja a szervezete, mint a sima vajat, főleg, mivel tartalmaz egy butirát nevű zsírsavat, ami segítheti az emésztést.

Mekkora a tápanyagértéke?

A sima vaj A- és D-vitamint rejt magában, és egy evőkanálnyi adag 102 kalóriát tartalmaz. A ghí vajban linolsav van, ami véd a mellrák ellen, illetve gazdag E-vitaminban, egy evőkanyálnyi adagja pedig 112 kalóriát számlál.

Főzésben hogyan alkalmazható?

A vaj íze verhetetlen, ha vajas tésztáról van szó, gondoljatok csak a linzertésztákra vagy az amerikai cookie kekszre. Ám a ghí vaj mogyorós ízvilága sem rossz, ráadásul sütésre alkalmasabb, mivel magasabb a füstpontja, így nyugodtan hevíthetitek, nem áraszt magából toxikus anyagokat, mint az alacsony füstpontú vajak, amelyeket jobb csak saláták ízesítésre használni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Különleges szigetek Izland körül
Világ
Különleges szigetek Izland körül
vous - 2024.11.09.
Björk kétségtelenül Izland egyik ikonikus női alakja, aki világhírű énekesnőként és zeneszerzőként ismert. Az avantgárd popzene királynője nemcsak zenéjében, hanem megjelenésében és egész művészetében képviseli szülőföldje szellemiségét.

Otthon

Ragasztópisztollyal az otthoni javítás is egyszerűbb
Otthon
Ragasztópisztollyal az otthoni javítás is egyszerűbb
vous - 2025.01.16.
A barkácsolási, karbantartási feladatokat a hölgyek is meg tudják oldani, ez egyáltalán nem a férfiak privilégiuma. Függetlenül attól, hogy ki végzi el a javítást, mindenképpen szükség lesz minőségi szerszámokra, kiegészítőkre. A rögzítések és karbantartások egyik elengedhetetlen eszköze a ragasztópisztoly.