Fiatal és színes város New York, ahol mindenféle kultúra és hagyomány, szokás és nép keveredik, mégpedig hihetetlenül izgalmasan. És igaz ez ételeikre is – épp ezért érdemes a legjobbakat ellesni vagy a szerencsésebbeknek a helyszínen megkóstolni.
A legtöbb „amerikai” étel európai gyökerekkel bír, és a hajdani bevándorlóknak köszönheti az Újvilág, de persze ezek állandóan alakulnak, fejlődnek, újabb és újabb változatokban készülnek. A bevándorlók sokféleségének köszönheti New York is végtelen színességét:
szinte az egész világ konyhája megtalálható itt az etióptól a hollandig, a magyartól a mexikóiig.
De léteznek olyanok is, amik valóban itt születtek! Mutatjuk a New York-iak kedvenceit!
1. Bagel
Az egyik legnépszerűbb péksütemény a lukas bagel, amiből elsősorban szendvics készül. Különlegessége, hogy a kelt tésztát nem egyszerűen csak formázzák és sütik a kelesztés után, hanem előtte forró vízfürdőben megúsztatják, ettől megváltozik a tészta textúrája. Ezután kerül csak a sütőlapra, ahol a tetejére különféle ízesítőket, magokat szórnak: ez lehet szezám, lenmag, reszelt sajt, mák, akár pirított hagyma is. Az illatosra sült bageleket félbevágva különféle krémsajtokkal töltik, elvivősen vagy leülősen is szívesen fogyasztják reggelire New Yorkban.
2. Waldorf-saláta
Szintén a híres luxushotelhez, a Waldorf Astoriához kapcsolódik a New Yorkban oly népszerű zelleres-almás saláta, a Waldorf-saláta, ami először a szálloda megnyitójára készült még 1897-ben. Egyszerű és egészséges, bár majonéz is van benne, és a coleslaw, az amerikai káposztasaláta mellett talán az egyetlen, amit szívesen fogyasztanak az amúgy salátázással nem sűrűn „vádolható” amerikaiak.
A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!