Egyéb kategória

Csodálatos magyar felhívás indult: frizura gyerekeknek, mosolyért

Egy csodálatos magyar felhívás indult útjára, ami a gyermekotthonok lakóinak életét varázsolja egy kicsit szebbé. Ez a megmozdulás pedig már egyre több emberhez jut el, méghozzá az ország különböző pontjain. A Frizura Gyerekeknek, Mosolyért önkéntesei nem várnak el semmit, szabadidejükben, csupa szívvel látogatnak el a legkisebb és legnagyobb lakókhoz, hogy új frizurát készítsenek nekik, és hogy legalább egy kicsit boldogabbá tegyék őket. Ráadásul most ti is segíthettek!

vous - 2016.12.07.
Csodálatos magyar felhívás indult: frizura gyerekeknek, mosolyért

Néhány hónappal ezelőtt találkoztam Lázók Ágnessel, aki csodálatos kezdeményezést indított. Akkortájt kezdődött meg a Frizura Gyerekeknek, Mosolyért mozgalom, aminek lényege, hogy fodrászok és segítők önként ellátogatnak a gyermekotthonokba, hogy az ott lakókat egy kicsit boldogabbá tegyék. Új frizurát készítenek nekik, beszélgetnek, játszanak, és nem utolsósorban szeretetet és odafigyelést adnak. Ági most elmeséli nektek, milyen csodálatos élmény egy ilyen látogatás, és hogyan segíthettek ti is.

Honnan jött a felhívás ötlete?

Korábban láttam egy kezdeményezést az egyik közösségi oldalon, aminek a lényege az volt, hogy iskolakezdésre kerestek fodrászokat, akik elkészítik a gyerekek haját. Persze rengeteg negatív komment jött arról, hogy ugyan ki áldozná a szabadidejét erre, amikor nem is fizetnek érte, így a képet hamar törölték.

De én még korábban befotóztam a képernyőt, felvettem a hirdetővel a kapcsolatot, és elvállaltam egy 30 fős gyerekotthont.

8300 megosztást kaptam, rengetegen jelentkeztek, én pedig hat fodrász segítségét elfogadtam, a többieknek pedig létrehoztam egy Facebook-csoportot, hogy ne csak egy helyen, hanem az ország különböző pontjain is meg tudjuk rendezni ezt az eseményt. Azóta pedig már több otthonban is ellátogattunk a gyerekekhez, és nemcsak fodrászok; mindenki azt hoz magával, amit tud. Becsülöm ezeket az embereket, hiszen rengetegen csatlakoztak, és segítenek minden alkalommal.

Vasárnap rendeztetek egy Mikulás-partit az egyik gyermekotthonban. Hogy sikerült?

Igen, ez volt most az ötödik vagy a hatodik esemény, és mindegyik egyre nagyobb terjedelmű. Most már sminkesek, arcfestők, körmösök, sőt még fellépők is jöttek velünk. Például az X-Faktor mentorházából Colette, és hozott magával két másik zenészt is, egyszerűen szuperek voltak. De persze olyan is volt, aki „csak” azért jött, hogy szeretetet nyújtson a gyerekeknek és játsszon velük. Körülbelül 200 gyerek érkezett, de mivel volt már példa arra, hogy 100 helyett 200-an jöttek, úgy harangoztuk be az eseményt, hogy 400 gyermeket várunk.

És mivel Mikulás-parti, mindenképpen szerettünk volna kedveskedni nekik ajándékcsomagokkal, azt pedig semmiképp sem szerettük volna, hogy akár csak egy gyerek is ott álljon meglepetés nélkül. Végül 400 helyett 680 (!) csomagot állítottunk össze. Mindenki hozta magával, amit tudott, de főképp hétköznapi emberek voltak azok, akik elmentek és bevásároltak, úgyhogy hatalmas összefogás kerekedett ebből. Mosonmagyaróvárról is érkeztek fodrászok, sőt, egy arcfestő is, ők pedig 200 csomagot hoztak magukkal, így én A Keleti Csoportnak is megígértem, hogy segítünk, és egy 18. kerületi iskola gyerekeinek vittem 100 csomagot.

Objektum doboz

Budapesten kívül még hol rendeztétek meg az eseményt?

Miután ez egy országos kezdeményezés, szerettem volna, ha december 4-én, 10-kor az ország több pontján is mosolyt tudunk csalni a gyerekek arcára. És ez sikerült is, hiszen Nyíregyházán és Mosonmagyaróváron is csatlakoztak hozzánk, és ellátogattak az otthonokba vidámságot csalni a gyerekek életébe.

Nagyon örülök, hogy ezúttal már másoknak is tudtunk segíteni, és ilyen óriási összefogás lett belőle.

A mi helyszínünkön ugyan nem volt meg a 400 gyerek, körülbelül 150-en voltunk, de mégis hatalmas élmény volt, a gyerekek nagyon felpörögtek. Táncoltak, énekeltek, buliztak, amikor pedig befejeztük a műsort, összecsomagoltunk, és végigjártunk még 5-6 másik otthont. Az itt lakóknak, akik nem tudtak eljönni a bulira, elvittük a csomagokat, és nagyon-nagyon boldogok voltak. Ez valamilyen szinten lelki töltést adott nekünk is, hiszen ennél szebb dolog nincs is a világon. Egyébként mindkét gyerekem és az apjuk is velem jött a Mikulás-partira, és ők is fergetegesen érezték magukat.

sokan-felnek-hogy-mi-van-akkor-ha-varatlanul-felbukkan-a-verszerinti-anya-az-agacska-alapitvany-munkatarsaval-beszelgettunk-megyesi-juci

„Aki kategorikusan kiköti, hogy roma származású gyereket semmiképp nem szeretne, inkább ne fogadjon örökbe”

Vannak, akiknek nem adatik meg, hogy saját gyermekük szülessen. Ilyen esetben sokan élnek az örökbefogadás lehetőségével, úgy is, hogy akár éveket kell várni, mire valaki szülő lehet. Mi a különbség a nyílt és a titkos örökbefogadás között? Miért fontos, hogy toleránsak legyenek a leendő szülők? Bogár Zsuzsával, az Ágacska Alapítvány munkatársával beszélgettünk az örökbefogadásról, amit ITT olvashattok el.

Sőt, néha olyan csodálatos dolgok történnek, amikre nem is gondolnánk. Ági elmesélte, hogy volt olyan segítő, aki szimplán azért érkezett, hogy beszélgessen a gyerekekkel, és kedveskedjen nekik. Itt látott meg egy négyéves kisfiút, akinek szigetelőszalaggal volt rögzítve a szemüvege, amit aztán saját költségén csináltatott meg neki, méghozzá abból a keretből, amit a gyermek szeretett volna.

A Frizura Gyerekeknek, Mosolyért felhíváshoz pedig akár ti is csatlakozhattok, és segíthettek, hogy minél több emberhez eljusson. A Facebook-csoportban olyan fodrászokat várnak, akik szívesen ellátogatnak az otthonokba hajat vágni, de ha csak beszélgetnétek, vagy játszanátok a gyerekekkel, arra is van lehetőségetek, erre már egy nyilvános oldalt is létrehoztak.

És ki tudja? Még akár az is előfordulhat, hogy egyszer épp egy ilyen eseményen találkozik valaki egy gyerekkel, akibe beleszeret, és új otthont adhat neki.

Ajánlott cikkek