Egyéb kategória

Egy különleges projekt: összegyűjtötték a városok illatait

Azt biztosan tudjátok, nagyjából hogyan néznek ki a világ legnagyobb városai, de belegondoltatok már abba, vajon milyen illatuk van?

vous - 2016.12.06.
Egy különleges projekt: összegyűjtötték a városok illatait

Ha ti nem is, egy művésznő igen, és már egy teljes évtizede foglalkozik ezzel. Sissel Tolaas szerint a városok ugyanis olyanok, mint az emberek; mindegyiknek megvan a saját, jellegzetes illata. Az, hogy ez pontosan milyen, rengeteg dologtól függhet, kezdve az éghajlattól és a földrajzi elhelyezkedéstől egészen az ott árult ételekig. A szakértő elárulta, hogy a városok különböző részeinek is más-más illata van. Szerinte Berlin 8. kerülete, Neukölln például nagyon sokszínű az ételek és a fűszerek miatt, de ami igazán jellegzetes, az a ruhatisztítók szaga.

„A legtöbb ilyen pincékben van, úgyhogy amikor felmelegszik az idő, az illatok feltörnek, és szinte érezni lehet a száradó fehér ruhák illatát.”

Objektum doboz

A művésznő már legalább 20 éve foglalkozik a szagokkal, és több mint 6.500 mintát gyűjtött össze, amiket légszigetelt üvegcsékben tart. Jelenlegi projektje a SmellScapes nevet kapta, ennek során pedig különböző városokba utazik, hogy elraktározza a jellegzetes szagokat. Eddig egyébként 35 helyen fordult meg – írja az AtlasObscura.

Objektum doboz

Szerintetek milyen lenne Budapest illata?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.