Egyéb kategória

A VOUS-lányok kedvenc animációs filmjei felnőtteknek – amiket nem érdemes kihagynotok!

Világéletemben odavoltam a mesékért és animációkért. Ha ki szeretnék egy kicsit szakadni a hétköznapokból – és otthon tenném a négy fal között –, vagy olvasok, vagy sorozatokat nézek. De még ezeknél is jobban ki tud kapcsolni és magával tud ragadni egy jó kis animációs film. Egy nem létező világ, kedves karakterek, móka és kacagás, színek, formák, zenék. Ezzel nem vagyok egyedül, összegyűjtöttük nektek tehát a szerkesztőség kedvenceit, amikkel ti is hátrahagyhatjátok egy rövid időre a mindennapos nehézségeket, illetve a való világot.

vous - 2016.12.05.
A VOUS-lányok kedvenc animációs filmjei felnőtteknek – amiket nem érdemes kihagynotok!
Meseterápia

„Fontos, hogy mi van a tarisznyánkban, ki milyen útravalóval érkezik” – Meseterápia az addiktológián

Nem átlagos addiktológia működik a Nyírő Gyula Kórház – OPAI romos D épületében. A kívülről nem túl hívogató falak között a közösségalapú, felépülésközpontú megközelítést tartják elsődlegesnek. Az osztály kliensei a hagyományos pszichoterápiás foglalkozásokon túl meseterápiás csoportokon is részt vehetnek, ahol a józan élet feladatait körüljáró népmesékkel támogatják meg a felépülés folyamatát. Arról, hogy a népmesék ősi tanításait miként lehet kamatoztatni a józansági munkában, a foglalkozást vezető Mészáros Piroskával beszélgettünk.

Gyakorlatilag – felnőtt létemre – úgy falom a meséket, mint kacsa a nokedlit, de persze ezek közül sem mindegy, hogy milyet! Mostanában rengeteg japán alkotást nézek: Kondo Josifumit, Mamoru Hosodát, Hiromasa Jonebajasit és persze Hajao Mijazakit is melegen ajánlom mindenkinek. Mijazaki egyébként nem csak az én nagy favoritom, Andi és Eszter nagy kedvence is.

Hogy miért szeretjük annyira?

Arra Andi megadta a tökéletes választ:

Vándorló Palota; Kiki, a boszorkány. Imádom tőle az összeset, de ez a kettő különösen a kedvencem. Egyszerűen más világba repít, olyan elemekkel dolgozik, amik azokban a mesékben nincsenek meg, amelyeken mi felnőttünk. Ráadásul mindennek van egy rejtett mondanivalója, szóval olyan, mint A kis herceg: ha gyerekként nézed, mese, felnőttként ledöbbensz az üzenetén.”

Objektum doboz

A Chirio szellemországban, illetve a Totoro – A varázserdő titka is kihagyhatatlan Mijazaki alkotásai közül. Ez igaz egyébként az általam felsorolt többi japán rendező alkotásaira is. Főként kíváncsi, érzelmes, nyugodt, filozofálni vágyó társainknak ajánljuk őket!

A japán animációk mellett a legújabb kedvencem egy francia mese, a „Le tableau” vagyis A festmény.

A film egy műalkotásban játszódik, amit a '30-as években valamilyen oknál fogva nem fejezett be a festő, a vászonból kilépve megelevenednek a karakterek, és elindulnak megkeresni, hogy rávegyék, fejezze be a képet.

Elképesztő ötlet, a festmény és a film találkozása, szuper story, társadalomkritika, hierarchia, gyönyörű színek, kedves karakterek.

Kötelező mindenkinek, aki érdeklődik a festészet, azon belül is az impresszionizmus iránt, kedveli Chagall, Modigliani, Matisse és Picasso képeit, a francia bájosságot, és valami egészen más jellegű animációt nézne, mint a mostani pörgős, Disney-féle alkotások.

Objektum doboz

De ha ezeknél valamivel mókásabb, szabadabb, pörgősebb és modernebb filmre vágytok – azonban legalább ennyire elgondolkodtatóra –, akkor Anna szerint ne hagyjátok ki az Agymanókat.

„Én nagyon szeretem a meséket, a gyereklelkemet néha jobban lekötik, mint az élő szereplős filmek. Néha viszont nagyon meglepődöm, hogy mennyire nem csak gyerekeknek szólnak a mesék. Most egyet emelnék ki nagyon, az Agymanókat. Engem kb. sokkolt, amikor vége lett.

A pasimmal csak néztük a betűket, és nem tudtuk, mit mondjunk. A történet egy kislányról szól, akinek a családja másik városba költözik, a történetet igazából a fejében lakó agymanókon keresztül mutatják be.

„Mese” az érzelmekről és kicsit a felnőtté válásról is.

Azoknak ajánlom, akik szeretnek gondolkozni a filmeken, mert ezen lehet.”

Objektum doboz

Sophie a Team Americára esküszik:

„Én nem nagyon nézek animációs és felnőtteknek szóló animációs filmeket, de a Team Americát szinte bármikor meg tudom nézni, nagyjából annyira PC, mint a South Park, és ráadásul Barbie és marionettbaba hibridek a szereplői. Ennél nincs feljebb, azt hiszem.”

Objektum doboz

Mi azt tanácsoljuk, amikor már meguntátok a filmek és sorozatok rengetegét, mindenképp nézzetek meg időközönként egy-egy egész estés animációs filmet is, meg fogtok lepődni, milyen jó hatással vannak rátok. A listánkról érdemes bőven válogatnotok! Ha pedig most azonnal nekiesnétek egynek, a Pixar legújabb kisfilmjét itt megtaláljátok!

Ajánlott cikkek