Egyéb kategória

Tudtátok? A fogínyvérzés mögött akár HIV-fertőzés is állhat!

A fogínyvérzés egy sokakat érintő probléma, amit még mindig nem veszünk elég komolyan. Merthogy igenis létező jelenségről van szó, melyet több dolog is kiválthat a mindennapok során. 

vous - 2016.11.29.
Tudtátok? A fogínyvérzés mögött akár HIV-fertőzés is állhat!

A fogínyvérzés szó hallatán nekem egyből egy tévéreklám jut eszembe, amelyik egy fogkrémmel kívánja orvosolni az említett problémát. Azonban nem elég annyi, hogy besétáltok az első utatokba eső drogériába, és leemeltek valamilyen terméket a polcról, mondván attól majd úgyis el fog múlni az egész. Legyetek tisztában azzal, és figyeljetek oda azokra a tényekre, amelyek egyáltalán előidézhették.

fog fogak sárgarépa

5 rossz szokás, ami árt a fogaitoknak

Az internet tele van rosszabbnál rosszabb ötletekkel, amik többet ártanak, mint segítenek. Bármilyen bajunk van, nem az az első, hogy meglátogatunk egy orvost, hanem beírjuk a Google-ba. Sokan szednek fogfehérítési tippeket például a közösségi oldalakról is, ne tegyétek! Inkább látogassatok meg egy fogorvost!

A többi rossz szokást itt találjátok meg.

1. Sérülés

Mindössze 24 óra és egy aprócska sérülés elég a baktériumoknak ahhoz, hogy gyulladást okozzanak a fogaitoknál. Ezért ne vegyétek félvállról a fogmosást és a fogselymezést, ha kapkodtok, csak problémákat idézhettek elő magatoknak. Nem véletlenül találhattok a boltokban különböző keménységű fogkeféket, ha például a mediumot túl erősnek tartjátok, váltsatok softra.

Objektum doboz

2. Ingadozó hormonszint

Akinek épp ingadozik a hormonszintje – mert például terhes, menstruál vagy belépett a változókorba –, az sokkal fogékonyabb a fogínybetegségekre. Ennek elkerülése végett ajánlott többször fogselymezni és szájöblítőzni.

3. Hibás életmód

Úgy építsétek fel a táplálkozási szokásaitokat, hogy legyen benne minél több protein és zöldség. Illetve figyeljetek oda a C- és a D-vitamin bevitt mennyiségére. Ha nem szerettek több bogyót megenni a nap folyamán, akkor válasszatok egy jó minőségű, komplex multivitamint.

Objektum doboz

4. Lappangó krónikus betegségek

Az olyan súlyos betegségek, mint a cukorbetegség, a HIV-fertőzés vagy a leukémia, kihathatnak az immunrendszeretek működésére, melynek duzzadt és véres íny is lehet a következménye. Nem kell az első véres fogmosásnál ezekre az okokra gondolnotok, de ha nem akar javulni a helyzetetek, akkor mindenképp forduljatok orvoshoz.

5. Befolyásoló gyógyszerek

A különböző antidepresszánsok, a vérnyomást befolyásoló pirulák szárazzá tehetik a szátokat, és ha kevés a nyál ezen a területen, akkor a bacik jobban el tudnak szaporodni. Ha érintkeztek ilyen tablettákkal, és problémás a fogmosás nálatok, akkor egyeztessetek a dokitokkal.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.