Egyéb kategória

Amiért hálás lesz a család: sült csirke édesburgonyával – a klasszikus finomság

A két leggyakoribb alapanyag a konyhában a csirke és a krumpli, egymással is remekül kijönnek sok fogásban, de nem árt néha variálni. Hála ennek a gyors és egyszerű receptnek ünnepi fogás is kerekedhet belőlük, mutatjuk is, hogyan.

vous - 2016.11.24.
Amiért hálás lesz a család: sült csirke édesburgonyával – a klasszikus finomság

A sült csirke és krumpli klasszikus páros, de érdemes néha – vagyis inkább gyakran, legalábbis szerintünk – kicsit variálni, újítani, játszani a fűszerekkel és az alapanyagokkal. Ahogy a krumpli sem őshonos Magyarországon, úgy az édesburgonya is az Újvilágból származik, és szerencsére egyre jobban terjed, sok helyen kapható a téli hónapokban, sőt: már itthon is termesztik!

Nem összekeverendő a burgonyával, bár külsőre némileg hasonlít rá, és a krumplihoz hasonlóan a föld alatt növekszik.

Viszont nem gömbölyded vagy ovális, hanem csúcsos, két fő fajta létezik: a világosabb húsú, lilás héjú édesburgonya, aminek gesztenyés az íze, illetve a narancsszínű húsú, sárgásabb héjú fajta, ami ízre a sütőtökhöz hasonlít jobban.

Vásárláskor válasszuk a közepes méretű és kizárólag feszes tapintású példányokat: a kicsikkel sok a macera, a nagyobbak pedig olykor fásak lehetnek.

Az édesburgonyát szinte bármihez használhatjuk, amihez egyébként krumplit, akár a kettőt kombinálhatjuk is. Nagyon finom krémlevesnek, sütőben sütve, de megfőzve és vajjal, tejjel pürésítve egy színesebb, édeskésebb krumplipüré gyanánt is, de remek csipszet is süthetünk belőle egészségesen, nem olajban, hanem sütőben.

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.