Egyéb kategória

Amiért hálás lesz a család: sült csirke édesburgonyával – a klasszikus finomság

A két leggyakoribb alapanyag a konyhában a csirke és a krumpli, egymással is remekül kijönnek sok fogásban, de nem árt néha variálni. Hála ennek a gyors és egyszerű receptnek ünnepi fogás is kerekedhet belőlük, mutatjuk is, hogyan.

vous - 2016.11.24.
Amiért hálás lesz a család: sült csirke édesburgonyával – a klasszikus finomság

A sült csirke és krumpli klasszikus páros, de érdemes néha – vagyis inkább gyakran, legalábbis szerintünk – kicsit variálni, újítani, játszani a fűszerekkel és az alapanyagokkal. Ahogy a krumpli sem őshonos Magyarországon, úgy az édesburgonya is az Újvilágból származik, és szerencsére egyre jobban terjed, sok helyen kapható a téli hónapokban, sőt: már itthon is termesztik!

Nem összekeverendő a burgonyával, bár külsőre némileg hasonlít rá, és a krumplihoz hasonlóan a föld alatt növekszik.

Viszont nem gömbölyded vagy ovális, hanem csúcsos, két fő fajta létezik: a világosabb húsú, lilás héjú édesburgonya, aminek gesztenyés az íze, illetve a narancsszínű húsú, sárgásabb héjú fajta, ami ízre a sütőtökhöz hasonlít jobban.

Vásárláskor válasszuk a közepes méretű és kizárólag feszes tapintású példányokat: a kicsikkel sok a macera, a nagyobbak pedig olykor fásak lehetnek.

Az édesburgonyát szinte bármihez használhatjuk, amihez egyébként krumplit, akár a kettőt kombinálhatjuk is. Nagyon finom krémlevesnek, sütőben sütve, de megfőzve és vajjal, tejjel pürésítve egy színesebb, édeskésebb krumplipüré gyanánt is, de remek csipszet is süthetünk belőle egészségesen, nem olajban, hanem sütőben.

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek