Egyéb kategória

November harmadik csütörtöke van: ma senki ne gyújtson rá!

Minden év novemberének harmadik csütörtökén, így idén november 17-én tartják a „Ne gyújts rá!” világnapot. Ennek célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá, másrészt hogy felhívják a figyelmet a dohányzás veszélyeire.

vous - 2016.11.17.
November harmadik csütörtöke van: ma senki ne gyújtson rá!

A dohányzás következtében több mint húszezer ember hal meg évente, ezért Magyarországon a dohányzás visszaszorításáért folytatott küzdelem továbbra is egészségpolitikai prioritás – emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Magyarországon a dohányzás súlyos népegészségügyi és nemzetgazdasági probléma, a szív– és érrendszeri, daganatos és légzőszervi megbetegedések egyik fő kockázati tényezője – hangsúlyozta az Emmi. A dohányzás visszaszorítása pedig az egyik leghatékonyabb népegészségügyi beavatkozás, amelyben szerepe van a rászokás megelőzésének és a leszokás támogatásának egyaránt.

dohányzás cigis doboz

„Minden olyan kampány, ami el akarja fedni a dohányzás vonzó oldalát, eleve hamis”

Egy kedves, idős hölgy mesél a kamerának fiatalkori élményeiről és a dohányzás nyújtotta örömökről. Aztán egy hirtelen vágás után megjelenik mellette az oxigénpalack. Ez a hölgy Éva, aki egy dohányzás elleni kampányban vett részt tavaly: élvezte a forgatási napot, a sminket, az új frizurát, és azt, hogy a szereplésével segítséget nyújthat a fiataloknak. A sors kegyetlen iróniája, hogy aznap tudta meg: rosszindulatú daganata van… A cikk folytatása ITT jön!

Az Emmi közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy számos intezkedés került bevezetésre az elmúlt években a dohányzás visszaszorítására. Kiemelték többek között, hogy 2012-től tilos a dohányzás a közforgalmú zárt légterű helyeken, közösségi terekben, idén augusztus 20-án pedig hatályba lépett a dohánytermékek csomagolását szabályozó kormányrendelet módosítása, amely szerint az új dohánytermékek már csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy az elektronikus cigaretta és „a dohányzást imitáló elektronikus eszközök” egyre népszerűbbek, azonban – mint kiemelték – „fogyasztásuk fokozott egészségügyi kockázatokkal jár”.

Figyeljetek oda az egészségetekre!
 

Ajánlott cikkek