Egyéb kategória

Nagyon nem mindegy: szerelmesek vagytok, vagy csak kötődtök?

A szerelem sokszor komplikált, de nem kell tőle félni. Ma felfedem előttetek a titkot, hogy mi is a különbség az igaz szerelem és az erős kötődés között. Mert fontos, hogy el tudjátok dönteni, mit éreztek.

vous - 2016.11.14.
Nagyon nem mindegy: szerelmesek vagytok, vagy csak kötődtök?

1. A szerelem önfeláldozás, a kötődés önzőség

Amikor szerelmesek vagyunk, a legfőbb feladatunknak tartjuk azt, hogy a párunk boldog legyen mellettünk. Azonban ha sokszor vitáztok azon, hogy ki segít többet, például ki mosogat el, akkor a párotok úgy érezheti, hogy manipulálni akarjátok őt, ti akartok a dominánsak lenni a kapcsolatban. Hamar kialakulhat egy nagyon szoros kötődés a másikhoz, ami bizonyos szintig építi a mélyebb vonzalmat, viszont ha folyton kontrollálni akarjátok a párotokat, akkor fontos, hogy ezt észrevegyétek es leállítsátok magatokat! Természetesen szükség van arra is, hogy megtudjátok beszélni a problémáitokat, nem kell egyből a szakításra gondolni.

Forrás:
www.pexels.com

2. A szerelem felszabadító, a kötődés kontrolláló

Az igaz szerelemben önmagatokat tudjátok adni, a párotok mindig támogat titeket és nem kell attól félnetek, hogy felhánytorgatja a gyengeségeiteket. Az igaz szerelem sosem börtönöz be. A kötődés esetében viszont az egymás ellenőrzése került előtérbe. Ha ti gátoljátok a partnereteket abban, hogy szabadnak érezze magát a kapcsolatban, vagy ő teszi ugyanezt, akkor azonnal lépni kell. Ha képtelenek vagytok egymásnak teret hagyni, akkor ott nem szerelemről, hanem csak megszokásról, kötődésről van szó.

3. A szerelem egy közös fejlődés, a kötődés megterhelés

Ha szerelmesek vagytok a párkapcsolat és az eufória érzés egy közös élmény, fejlődés. Ha mindig irányítani és befolyásolni próbáljátok egymást, akkor az korlátozza a fejlődéseteket. Egy párkapcsolat lényege a boldogság és a közös élmények megélése, amelyek által életvidámmá és kiegyensúlyozotabbá válhatunk. Ha a párkapcsolat nem okoz elég örömöt, akkor gátolja a testi és lelki harmóniátokat. 

Forrás:
www.pixabay.com

4. A szerelem örök érvényű, a kötődés mulandó

Ha a kapcsolat szakításba torkollik, de a szerelem igaz és mély volt, akkor a szívekben tovább él az élmény–- fogalmaz a Lifehack szerzője. Ellenben ha csak kötődés volt kettőtök közt, akkor a szakítás megkönnyebbüléssel jár és egy idő után eltűnik a szívetekből a „régi szép”.

5. A szerelem által csökken az ego, míg a kötődés által nő

Amikor szerelmesek vagytok, kevésbé lesztek „éncentrikusak”. Fontossá válik a párotok, az önzőséget felváltja az önzetlenség, sokkal érzékenyebbek, empatikusabbak lesztek. Megosztjátok egymással a gyengeségeiteket és sebezhetőségeiteket, minden félelem nélkül. Ezzel szemben a kötődésen alapuló párkapcsolatban az ego dominál. Mindent az irányít és kontrollál, megmérgezi a kapcsolatot.

Forrás:
www.pexels.com
Ajánlott cikkek