Egyéb kategória

Pattanjatok a VOUS-repcsire! A mesebeli Jeju szigetre viszünk képzeletben

Van egy sziget Dél-Koreában, amit nászutas-paradicsomnak is neveznek, mivel az itteni friss házasok többnyire oda utaznak pihenni. Nem is csoda, hiszen ez nem egy átlagos sziget: azon túl, hogy az UNESCO-világörökség része, ha valaki odalátogat, biztosan nem lesz olyan érzése, hogy lemaradt valamiről. Itt van minden.

vous - 2016.11.12.
Pattanjatok a VOUS-repcsire! A mesebeli Jeju szigetre viszünk képzeletben

Maga a sziget lényegében egy tengerből kiemelkedett vulkán, tipikus jellegzetessége a mindenhol megtalálható szivacsos vulkáni kőzet, ami néhol olyan hatást kelt, mintha művészeti alkotás lenne, pedig csak a természet formálta ilyenné. A sziget természeti jelenségei és környezete nagyon sokoldalú, így azoknak különösen kedves úti cél lehet, akik nem tudják eldönteni hirtelen, hogy hegyet másznának, strandolnának, vagy az erdőt járják. Jejun ugyanis van minden.

Objektum doboz

Sokoldalú természet

Lélegzetelállító vízesései vannak, türkizkék tengervize, és a hosszú, finom homokos tengerpartjai váltogatják egymást a sziklás, ormos partszakaszokkal és a zöld erdőkkel. A szigeten belül több nemzeti parkot is kialakítottak, amiben andalogva úgy érezhetitek, hogy egy hatalmas japánkertben sétálgattok, sík területein lovagolni is lehet, vagy szimplán csak bámulni a zöld teaültetvényeket, és merengeni az élet mibenlétéről. Apropó, a cseresznyevirágzást itthon is átélhetitek, tudtátok?

Főbb látnivalói között érdemes megemlíteni a vulkanikus barlangjait, a parkok élővilágát, ahol teljesen természetes, hogy állatok szaladgálnak körülöttetek. Fel lehet menni a Seongsan Ilchulbong vulkáni kúp kráteréhez is, ahol gyönyörű kilátás tárul a szemetek elé, a lávaköves partszakaszokon pedig érdemes fosszíliákat keresnetek, mert akadnak bőven.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Múzeumok széles választéka

Nem vicceltek a koreaiak, mikor kitalálták, hogy minden igényt kielégítenek, akadnak ugyanis furcsa múzeumok is a szigeten. Felhúztak egy épületet a plüssmaciknak, az optikai illúziót keltő festményeknek, amelyeknek főszereplői lehettek, de vannak jópofa művészeti attrakciók is, hatalmas labirintusuk, nem mellesleg pedig a szerelemparkjuk erősen tizennyolc pluszos projekt, tele pirulásra késztető szobrokkal. Bár, ahogyan elnézem, a koreaiak nem pirulnak el könnyedén.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Itt tényleg eredeti koreait ehettek!

A koreaiak nemzeti étele, a kimcsi alap, de minden tengeri herkentyű frissen kerül a tányérotokra. Nem véletlenül, az itteniek komoly gondot fordítanak erre, hiszen történelmük erős részét alkotják a búvárnők, akik képesek két percen keresztül víz alatt maradni légzőfelszerelés nélkül, szemüvegben és búvártalppal, akár 20 méter mélyen is, hogy kézzel összeszedjék a tenger gyümölcseit. Ők a henjók, és egy nap akár százszor is lemerülnek.

korea sorozat

Merüljetek el a koreai világban!

Méghozzá a doramákon keresztül, azaz a koreai televíziós sorozatok segítségével. Ezek a történetek ugyanis jól mutatják, mennyire más kultúra is az övék, ám éppen annyira izgalmas is, amennyire furcsa.

A koreaiak ugyanis magas hangon üvöltöznek, gazdag a mimikájuk, a sorozataikra pedig az egész világ rákattant. Hogy miért, azt itt elolvashatjátok!

Noha a 21. században a búvárnők száma drasztikusan csökkent, a koreai állam támogatja ezt a foglalkozást, és törekednek arra, hogy ez a hagyomány felkerüljön az UNESCO szellemi örökségi listájára. Múzeumuk, persze, ebben a témában is van Jejun.

Objektum doboz

Objektum doboz

Ajánlott cikkek