Egyéb kategória

Tanulóvezetők! Így változik a forgalmi vizsga

2012. január óta a forgalmi vizsga 40 perc helyett 50 percből áll, amin belül a tanulóvezetőknek négy kijelölt feladatot kellett végrehajtaniuk. Jövő év januárjától azonban ez is megváltozik – mondta el Érsek István a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

vous - 2016.11.09.
Tanulóvezetők! Így változik a forgalmi vizsga

Eddig a forgalmi vizsgákon kilenc manőverezési feladatból négyet kellett megcsinálniuk az éppen jogsit szerző vezetőknek. Ilyen feladat volt például a párhuzamos parkolás hátramenetben vagy a megfordulás saroktolatással, az elmúlt évek alapján azonban úgy látják, hogy a megfelelő helyszín megtalálása túl sok időt vett igénybe. Az 50 perc pedig túl kevés volt ahhoz, hogy ezek mellett azt is tökéletesen felmérjék, a tanulónak mennyi tényleges ismerete van.

Forrás:
pexels.com

Ezért 2017. január 1-től változnak a szabályok: a négy manővezerési feladat helyett csak kettőt kell végrehajtaniuk a vezetőknek, az eddigi kilenc helyett hét feladatból; ami megmaradt, az a párhuzamos parkolás, az Y- és U-megfordulás, valamint a 90 fokos parkolások. Érsek István hozzátette, ettől még a vizsga színvonala egyáltalán nem fog csökkeni, viszont jobban láthatják a vizsgabiztosok, mennyire tudja a tanuló a szabályokat, és mennyire sikerült elsajátítania a vezetési ismereteket.

Ajánlott cikkek