Egyéb kategória

Nagyon furcsa fóbiát fedeztem fel magamban – lehet, hogy nektek is ez van?

Fóbiája szinte mindenkinek van, csak az nem mindegy, hogy milyen. Van, aki a pókoktól fél, van, aki a bezártságtól, és még sorolhatnám… De ha egyszer rákerestek, hogy mik léteznek ezenkívül, nagyon sok meglepő dolgot fogtok találni. Én például nemrég állapítottam meg, hogy nagyon különös dologtól félek, és TRIPOFÓBIÁM van!

vous - 2016.11.04.
Nagyon furcsa fóbiát fedeztem fel magamban – lehet, hogy nektek is ez van?

Érdekesen fog hangzani, tudom, sőt sokan hihetetlennek tartják, mikor elmondom nekik, hogy milyen fóbiám van. Pár éve vettem észre magamon azt, hogy irtózom a sok kicsi apró lyuktól. Bizony, ez a tripofóbia.

Először akkor vettem észre magamon, mikor egy Photoshop-képet láttam, amin egy ujjon apró lyukacskák voltak. Kirázott tőle a hideg, mintha valaki a körmével kaparta volna a táblát. Szörnyű érzés volt. Azóta arra is rájöttem, miért nem szeretem túlzottan az epret, hiszen azon is apró mélyedések vannak, ráadásul nem üresek.

Objektum doboz

Legfőképpen úgy szokták definiálni ezt a fóbiát, hogy a lyukakban való ismeretlen dolgoktól való félelem. Valamilyen szinten igaznak érzem, hiszen egyenesen rosszul vagyok, ha belegondolok, hogy valami rejtőzik ezekben a mélyedésekben, de már csak arra sem tudok ránézni, ami üres. Ilyenek lehetnek a bőrön való apró mélyedések, lyukakban élő állatok, mint a férgek, de akár még egy furcsán elkészített grafika is ki tud ugrasztani a bőrömből.

Forrás:
Pixabay

Amikor elárultam ezt az ismerőseimnek, a meglepődés után egyből kérdésekkel bombáztak, hogy mi az, amitől irtózom. A sajtok? Hóesés? Nem, nem… ennyire nem vészes, csak a tényleg apró és sok lyuktól.

Azért ne ijedjetek meg, ha hirtelen ti is diagnosztizálni tudtátok magatokat a tripofóbiával. Ha nagyon szenvedtek tőle, pszichoterápiával ezt is lehet gyógyítani, sőt, extrém eseteben szorongás elleni gyógyszert is adnak rá (ahogy más túlzott mértékű fóbiára is).

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
Otthon
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
vous - 2024.05.28.
Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.