Egyéb kategória

Az igazi nőnek csak hosszú haja lehet? A frizurakultusz nyomába eredtünk

Egy ismert pszichológus, Bagdy Emőke egyik előadásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a férfiak ösztönösen a dús, hosszú hajkoronával rendelkező nőket keresik, még ha másmilyen karakterek is elrabolhatják szívüket. Míg ma már ez az elvárás a hétköznapok szintjén enyhülni látszik, a populáris kultúrában még mindig a hosszú haj a nőiesség szimbóluma.

vous - 2016.10.27.
Az igazi nőnek csak hosszú haja lehet? A frizurakultusz nyomába eredtünk

A dús frizura a nőiesség része: még Sziporkának és Törpillának is hosszú haj kell

Hosszú fekete haj, de sukár ez a csaj…” – tudjuk meg a népszerű mulatós nótából. A szőkeség itt legalább nem alapfeltétel, de a hajhossz megint csak külön kiemelésre kerül. És ugyanez történik akkor is, amikor Disney-hercegnők, sorozatsztárok nőies aspektusát kívánja ábrázolni a rendező: mindegyiküknek hosszú haja van Csipkerózsikától Pocahontasig, szinte kivétel nélkül, és hát gondoljunk csak Rapunzelre, akinek hosszú haja a védjegye, aköré épül története is.

disney haj

A Disney-hercegnők fodrásznál jártak: rövid hajat vágattak

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a rövid haj reneszánszát éli, mint hogy a Disney-hercegnők is elmentek a fodrászhoz és levágatták hosszú sérójukat. Ezt figyeljétek!

A cikk folytatását itt olvashatjátok.

Igen, léteznek bizonyos kódok a populáris kultúrában, amelyeket mindenki ismer: a kopasz nő mindig azt mutatja, hogy valamiben más a karakter, mint a többi nő. A tüsifrizura illusztrálja, hogy a figura fiús, durva, hideg.

Ha a szereplő kiengedi a haját, vonzó nőként igyekszenek ábrázolni.

A női akciófigurák többsége hosszú, fonott, copfba fogott hajat kap, hogy harcképesek legyenek, a vagány, vad nőnek fel van nyírva a haja, és még a rajzfilmek nőnemű állatfigurái is hosszú, frufrus frizurával nyomulnak: gondoljatok csak Sziporkára, a Macskafogók csajaira és Törpillára (aki ugyan nem állatfigura, de cserébe szőke, ahogy az a nagykönyvben meg van írva). 

A filmtörténet egyik leginkább ikonikus rövid haja nem szándékos tervezés eredménye

Vidal - Az önéletrajz

Vidal – Az önéletrajz
Forrás:
Alexandra

Az 1960-as évekig ritkaságszámba ment a rövid haj a nőies nőt megjeleníteni kívánó karakterek körében, a frizurakérdés egészen biztosan hozzájárult a csodálatos Audrey Hepburn feledhetetlenné tételéhez. Amikor aztán 1968-ban a híres pszicho-horror, a Roman Polanski-féle Rosemary gyermeke a mozikba került, mindenkit sokkolt, hogy a hosszú fürtjeivel híressé vált Mia Farrow mindössze néhány centiméteres hajjal tűnik fel. A '60-as évek nőideáljának hátat fordító, korszakalkotó frizura Vidal Sassoon sztárfodrász műve, azt azonban kevesen tudják, hogy valójában nem az ő ötlete volt a brutális ritkítás.

A forgatás kezdete előtti napokban Polanski kétségbeesetten hívta fel Sassoont, hogy a főszereplőnek „súlyos családi gondjai” akadtak, ezért maga esett neki a hajának, méghozzá körömvágó ollóval, alig maradt valami a fején… „Ugyan, mit tudnék én tenni ebben a helyzetben?” – kérdezte a fodrászzseni. „Gyere azonnal, valamit biztos ki tudsz hozni ebből is” – válaszolta Polanski, és Sassoon rögtön a helyszínre sietett. A többi már történelem: Rosemary hajából kultusz lett: a bemutatót követően sok nő kérte a különleges, lázadó, ugyanakkor fejformát szépen kiemelő, extrém rövid frizurát.

Forrás:
Wikipedia, AFP/FRANCOIS GUILLOT, AFP/MEHDI TAAMALLAH, AFP/ ROBYN BECK

A női kopaszság és a rövid haj máig kiveri a biztosítékot

Később aztán több híresség is vállalta a kopaszságot: talán még emlékeztek Demi Moore 2002-es G. I. Jane-frizurájára vagy épp Natalie Portmanre, aki a V mint vérbosszú című 2006-os akciófilm miatt nyúlt a borotvához. Cate Blanchett hasonló áldozatot vállalt szintén 2002-ben az A gyilkosok is a mennyországba mennek című krimi kedvéért, majd 2015-ben a Mad Maxben Charlize Theron is ikonikus hosszú szőke fürtjei nélkül tűnt fel.

Az ilyen esetek mindig nagy port kavarnak a médiában, de az igazság közben az, hogy még csak a nullásgépig sem kell menni ahhoz, hogy kiakadjon a többség: Vanessa Hudgens 2011-ben a Gimme Shelter című film kedvéért vált meg ikonikus tincseitől, majd hónapokon át kesergett, hogy „unalmas focianyukának” érzi így magát, és amint lehetett, hajbetoldást kért.

haj

Ahonnan a póthaj érkezik: bepillantás a hajkereskedelem sötét világába

A ragyogó, hosszú haj sosem megy ki a divatból, és rengeteg nő igyekszik mindent bevetni azért, hogy csodaszép frizurával tündökölhessen. Sokan választják emiatt a póthajat, de azt már jóval kevesebben tudják, milyen elképesztő módokon kerülnek be ezek a fodrászszalonokba.

A cikk folytatását itt olvashatjátok.

Bezzeg Jennifer Lawrence, aki Az éhezők viadala befejező része után alig várta, hogy vágathasson a hajából. Ugyanígy Kristen Stewart is azonnal vágatott, amikor az Alkonyat-franchise-nak bealkonyult: ezt szerződésük korábban egyiküknek sem engedte, Katniss nőies akciófigura copffal, Bella pedig egy romantikus tinisorozat ideális nője.

Amikor egy sztár szerepkényszer nélkül vágat, mindig üzenni akar

Van, hogy szerepkényszer nélkül, egyszerűen csak kopaszsággal üzennek a sztárok.

Emlékeztek még Britney Spears rituális hajvágására, amikor – valószínűleg Farrow-hoz hasonlóan – összeomlott a rá nehezedő elvárások súlya alatt, és teljesen leborotválta a fejét? „Nem vagyok szexi tárgy, hagyjatok békén” – üzente. Amikor Miley Cyrus vad, rövid frizurára cserélte hosszú, hullámos fürtjeit, mindenki tudta, mit szeretne közölni:

a Hannah Montana-s kislánynak lőttek, egy szexi démon áll a kamerák előtt, aki ugyanakkor saját sorsa kovácsa, kezében tartja a dolgokat.

Amber Rose ugyanezt közli tüsihajával: erős vagyok, különleges vagyok, kilógok a tucatcelebek sorából, köpök a Kardashianokra (Kanye Westtel ő is kavart, ugye, szívből gyűlölik egymást Kimmel). Sinead O’Connor kopaszsága épp ellenkezőleg, a sebezhetőség szimbóluma, de a különcség, az egyediség az ő művészi világában is hangsúlyos.

Akármennyit is változott hát a világ az elmúlt évtizedekben, a hosszú haj a jelek szerint még mindig a nőies szépség, finomság, lágyság szimbóluma, bár ma már a beatkorszak és a rockzene térhódítása után legalább már a férfikarakterek dús hajkoronája sem számít cikinek.

Bízzunk abban, hogy ahogy az egyéniség előbb-utóbb még jobban utat tör magának, egyre többen választanak olyan frizurát, amely már a személyiségükhöz illeszkedik, nem pedig az aktuális trendekhez és elvárásokhoz.

Ajánlott cikkek