Egyéb kategória

A Trónok harcán túl: a kilencvenes évek kultikus sorozatai ma is ütnek

Beköszöntött a hidegebb idő, és ezzel eljött a kuckózás ideje. Elő a laptopot, a puha plédet és a gőzölgő teát: ilyenkor bűntudat nélkül hódolhat az ember az egyik legkényelmesebb tevékenységnek, a sorozatnézésnek. A sorozatfüggés teljesen hétköznapi dolog, de aki igazán komolyan veszi a szenvedélyét, az a múlt legjobb klasszikusaival is képben van. Higgyétek el, a kilencvenes években is születtek olyan sorozatok, amiket látnotok kell. Vigyázat! Az első rész megnézése garantált függéshez vezet.

vous - 2016.10.25.
A Trónok harcán túl: a kilencvenes évek kultikus sorozatai ma is ütnek

Miért éppen Alaszka? (1990–1995)

A CBS-en futó Miért éppen Alaszka? eredetileg egy mindössze 8 részes, nyári sorozat lett volna. A nagy sikerre való tekintettel viszont egy évvel később a csatorna műsorra tűzött még egy évadot – a nézettségi adatok alapján pedig egyértelművé vált, hogy további részekre is lenne igény. A hat évadot megért műsor Amerika 20 legnézettebb programja közé került, több Emmy-díjat és Golden Globe-ot is besöpört.

A történet középpontjában az egyetemen frissen végzett orvos, dr. Joel Fleischman áll, aki az államtól korábban kapott anyagi támogatást azzal kell törlesztenie, hogy négy évig Alaszkában praktizál. A fiktív alaszkai kisváros, Ciceley mindennapjait jócskán felkavarja az arrogáns, nagyvárosi orvos érkezése. Bár gyerekként nem tartozott a kedvenc tévéműsoraim közé, felnőtt fejjel visszanézve el kell ismernem, hogy nagyon is szórakoztató sorozatról van szó.

Forrás:
biography.com

Kaliforniába jöttem (1990–1996)

Volt idő, amikor a hétvégéim Will Smith-szel kezdődtek – pontosabban a Kaliforniába jöttemmel. A sitcomban Will Smith saját magát (pontosabban önmaga jócskán kiszínezett verzióját) alakítja, aki egy kosárlabdapályán balhéba keveredik a helyi rosszfiúkkal – majd ennek következményeként édesanyja Kaliforniába küldi a rokonokhoz. (Apropó, ez az egész csak a főcímben történik, az első epizód máris Bel Airben játszódik.)

A fő humorforrást a philadelphiai és a Bel Air-i életmód közti különbségek adják: az utcán nevelkedett fiú ugyanis igencsak nehezen illeszkedik be a jómódú családba. A casting zseniális:

  • a szőrös szívű apa, Philip,
  • a néha ellágyuló édesanya, Vivian,
  • a divatmániás és elkényeztetett Hilary,
  • a pedáns Carlton
  • és a koránál fogva könnyen befolyásolható Ashley

mind 10/10-es karakter.

Az én kedvencem mégis a végtelenül illedelmes, de annak ellenére is arcpirítóan szabadszájú inas, Geoffrey volt. Neki 10-ből 11 pontot adok.    

Forrás:
Wikipedia

Twin Peaks (1990–1991)

Ha van sorozat, amit látnotok kell, akkor az a Twin Peaks. A David Lynch és Mark Frost által jegyzett sorozat meghatározó állomása volt a televíziózásnak: dramaturgiailag és művészileg egészen kivételeset alkottak.

A történet egy világvégi amerikai kisvárosban, Twin Peaksben játszódik. Egy nap a folyóparton megtalálják a gimnáziumi szépségkirálynő, Laura Palmer holttestét egy műanyag zsákban. A brutálisan meggyilkolt diáklány ügyével Dale Cooper különleges ügynököt bízzák meg. Cooper a nyomozás során egyre mélyebbre merül a furcsa és titokzatos hely mindennapjaiban.

Forrás:
Wikipedia

1992-ben egész estés mozifilm is készült a történetből. Angelo Badalamenti kísérőzenéje azóta legendássá vált: a kétszeres Golden Globe-jelölt által komponált dallamok mindenki fülében ott csengnek. 2017-ben, 16 év várakozás után új évad érkezik – ha valamiért, legalább ezért nézzétek meg az eredeti, kilencvenes évekbeli két évadot. Higgyétek el, nem fogtok csalódni.

Függők vagyunk mind, és még csak nem is tagadjuk – avagy a sorozatok addiktív hatásai Mojzes Nóra

Függők vagyunk mind, és még csak nem is tagadjuk – avagy a sorozatok addiktív hatásai

A sorozatok napjainkban aranykorukat élik. Gyakorlatilag nincs a környezetemben olyan ember, aki ne nézne legalább egyet a Netflixen, online, tévében, vagy ne torrentezne le egy-egy epizódot. De mi olyan vonzó a sorozatokban, hogy képtelenek vagyunk nekik ellenállni, és újabb és újabb dózisra vágyunk belőlük? Megpróbáltuk megtalálni rá a gyógymódot választ.

Korábbi cikkünk itt folytatódik.

X-akták (1993–2002)

Ha volt tévéműsor, amitől óva intettek minket a szüleink gyerekkorunkban, akkor ez volt az. Élénken őrzöm az emlékét néhány titokban megnézett résznek (hála egy rám vigyázó jóval idősebb unokatestvérnek) – és az azok miatt rettegésben töltött éjszakáknak. Bár sokszor jártam már úgy, hogy ami régen félelmetesnek tűnt, azon utólag csak nevettem – ez az X-akták esetében nincs így.

Ha felcsendül az ikonikus, „fütyülős” főcímzene, nekem a szőr is feláll a hátamon…

A két FBI ügynök, Mulder és Scully rejtélyes ügyek felderítésével foglalkozik – a nyomozás során pedig rendszerint valamilyen paranormális jelenségre bukkantak. A főként földönkívüliekkel és összeesküvés-elméletekkel foglalkozó részek olyan sikeresek voltak, hogy két mozifilm is készült a sorozatból – idén pedig kijött a 10. évad. A streamelős oldalaknak hála, most bepótolhatjátok, ami gyerekkorotokban esetleg kimaradt!

Forrás:
Forbes

Jóbarátok (1994–2004)

Minden idők egyik legsikeresebb tévéműsora a 10 évig futó sitcom, a Jóbarátok volt. Az 1994 és 2004 között sugárzott sorozat egy csapat New York-i fiatal élete körül forgott. A három fiú és három lány főszereplésével játszódó részek poénjai egytől egyig ma is ütnek. Nem véletlenül születik a sorozatról annyi cikk itt, a VOUS-n is. Az ember pedig még a jócskán eltúlzott karakterek között is megtalálja a kedvencét.

A Jóbarátok a sorozatnézés alfája és ómegája: aki igazi függőnek nevezi magát, annak ezt mindenképp látnia kell.

Forrás:
NBC Universal / Warner Bros
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.