Egyéb kategória

Milyen élete van egy átlagos 10 éves lánynak szerte a világon?

A gyerekkorukra sokan szeretnek nosztalgiával visszaemlékezni: a gondtalan évek, amikor még semmi felelősség nem nyomta a vállunkat, ráadásul a szülőktől is mennyit hallottuk, hogy addig jó az élet, amíg gyerekek vagyunk. De biztosan annyira gondtalan az a gyermekkor?

vous - 2016.10.21.
Milyen élete van egy átlagos 10 éves lánynak szerte a világon?

Emlékeztek még, milyen volt tízévesnek lenni? Ugyan nincsenek hiú ábrándjaink, hogy mindenkinek gondtalanul, hatalmas boldogságban teltek el ezek az évek, de egy biztos: ha a ti gyerekkorotok sok-sok játékkal, rendezett családi háttérrel, rendes lakhatással és iskolába járással telt, valamint volt mit ennetek, már sokkal nagyobb előnyben vagytok, mint a lányok nagy része szerte a világon. Egy nemrégiben megjelent kutatás ugyanis rávilágít, mennyi nehézséggel és akadállyal találkozik egy átlagos lány már tízéves kora előtt.

Szegénység és elnyomás

Sokan szeretik azt hinni, hogy a nők elnyomása már valami régen meghaladott dolog, mivel a közvetlen környezetükben nem találkoznak szexizmussal (vagy csak nem ismerik fel azt). Na, ennek pont az ellenkezőjét sikerült bebizonyítani: jelenleg körülbelül 35 millió tízéves lány él olyan országban, ahol a nők hivatalosan is alacsonyabb rendűnek számítanak, mint a férfiak. Emellett 90 százalékuk nő fel fejlődő országokban és valószínűleg szegénységben is.

Forrás:
pixabay

Az iskola nem éppen egyértelmű választás

Emlékeztek még, hányszor kívántátok, hogy bárcsak nem kéne többé suliba menni? Nos, bármennyire is meglepő, a legtöbb lány ennek pont az ellenkezőjét kívánja: jelenleg ugyanis 50 millió (!) tízéves lány nem vesz részt oktatásban és ebből 16 millió valószínűleg soha nem is fog iskolába járni – érdekesség, hogy ez a szám duplája annak, mint amit a korabeli fiúknál tapasztaltak a kutatók. És mi ezzel a baj? Az oktatás az egyik leghatásosabb módja annak, ha egy társadalmi csoport fel akar emelkedni, ráadásul minél fiatalabb korban esik ki valaki, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy soha többé nem ül vissza az iskolapadba.

Forrás:
pixabay

Erőszak áldozatai lesznek

A statisztika egyik legdurvább állítása, hogy a legtöbb lány már tízéves kora előtt megtapasztal valamiféle erőszakot és valószínűleg ez is vezet ahhoz, hogy

a második vezető halálozási ok a fiatal lányok körében az öngyilkosság.

Sokkal több házimunkát csinálnak, mint a fiúk

Ezen talán senki nem lepődik meg: valamiért még mindig az a berögzült társadalmi norma, hogy a házimunka a nő feladata és ez alól úgy látszik, a kislányok sem kivételek. A kutatás rámutat arra, hogy az 5–14 éves kor közötti lányoknak több mint 10 százaléka heti 28 órát tölt házimunkával, „természetesen” nagyrészt ingyen.

feminizmus

Gyerekek mutatják meg, miért van szükség a feminizmusra

Akárki akármit mond nekem, soha nem fog tudni meggyőzni arról, hogy a férfiak és nők között jelenleg egyenjogúság van. Hogy normális az, ha egy nő felad mindent a családért, a férfi meg pont ugyanúgy éli tovább az életét, ahogy addig. Mert neki megmarad mindene: munka, barátok, társaság, és még a szerető felesége is hazavárja. A nő meg elveszít nagyjából mindent. De legfőképp a saját életét.

A cikk folytatását ITT találod!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.