Egyéb kategória

Gondolatok, amik biztosan átsuhannak rajtatok, ha külföldre költöztök

A mai világban az, hogy egy fiatal vagy egy pár külföldre költözik, ott kezd új életet, ott kezd dolgozni, nem új keletű dolog. Ma már tényleg élhető az, hogy valaki világpolgárrá váljon, és fél lábbal itt, fél lábbal ott éljen. Vannak, akik egész életükben utaznak, évente máshol élnek, attól függően, hogy éppen hol tudnak dolgozni. De mivel jár az, ha valaki erre adja a fejét?

vous - 2016.10.15.
Gondolatok, amik biztosan átsuhannak rajtatok, ha külföldre költöztök

Nos, egyáltalán nem egy könnyű döntésről van szó, hiszen kirepülni a megszokott környezetből és letelepedni valahol máshol egyáltalán nem könnyű dolog. Ha a ti fejetekben is megfordult már ez a gondolat, biztos számos ellenérv és kétség is átsuhant a fejeteken. Kisebbfajta sokkon én is átestem, amikor Felvidékről Budapestre költöztem. Noha a nyelv ugyanaz maradt, de így öt év után mégiscsak majdnem itt élek többet, mint Szlovákiában. Engem sem kerültek el a negatív gondolatok, például ezek:

Mi lesz, ha itthon elfelejtenek…

…és kikopok az emberek emlékezetéből? Valós félelemről van szó, de az élet az ilyen. Emberi kapcsolatok jönnek-mennek, de higgyétek el, az emlékek nem kopnak olyan gyorsan. Még évek múlva is jó hazamenni, szembetalálkozni a régi arcokkal, felidézni a múltat. Ezenkívül pedig tudatosan dolgozhattok azon, hogy a kötelékek megmaradjanak. Telefonálhattok, beszélgethettek online, webkamerán keresztül, időnként találkozhattok, hol itt, hol ott. Mindenre van megoldás!

Mi van, ha sehol sem fogom otthon érezni magam?

Hazudnék, ha valahol félidőben nem fogtak volna el a kétségek. Nehéz volt átesni azon a szakaszon, mikor a két hely között vergődtem: túl kevés időt töltöttem otthon ahhoz, hogy az a környék otthon legyen, és túl keveset Pesten, hogy úgy érezzem, hazaérkezem, ha befut a vonatom a Keleti pályaudvarra. Ezt az időszakot át kell vészelni, az idő a legjobb megoldás erre is. Minden képkocka a helyére kerül majd. Csak higgyetek abban, hogy megérzitek, hol a helyetek!

Forrás:
Pexels

Bürokrácia, pfuj…

Ez egy elég sarkalatos pont, de igen, ki kell ismernetek az adott ország ügyintézéseit, és nem fogok hazudni, néhányszor nagyon fogjátok utálni. Más, mint az otthoni ügyintézés, kicsit más szabályokkal, és az sem segít, hogy a hivatali nyelvezet jóval nyakatekertebb, mint az utcai. Idővel azonban ezekben az útvesztőkben is kiismeritek magatokat.

Nem is értem ezt az országot…

A politikáját, a szokásait, az ünnepeit. Így könnyen suliba, munkába mehettek ünnepnapkor, és meglepő lehet, hogy az adott ország hogyan reagál egy-egy helyzetre. Idővel azonban, ha figyeltek, minden a helyére kerül majd, és ti is ott találjátok magatokat a véleményformálók között. Mert lesz véleményetek.

Mi van, ha nem boldogulok?

Kár erre rástresszelni. Mindegy, hol éltek, boldogulnotok mindenhol kell. Az álláskeresés nem könnyebb sehol sem, ahogyan tanulni is ugyanúgy kell mindenhol. Ne feledjétek, nem a környezeteteknek kell megfelelőnek lennie, nektek kell idomulnotok és a talpatokra esnetek minden helyzetben. Lehet, hogy ez nem sikerül majd mindig, de annyi baj legyen, majd legközelebb!

Kíváncsiak vagytok, hogy hogyan telik az élet külföldön? Akkor ismerjétek meg Londont egy magyar lány szemével, de még Franciaországban is találtunk lányt, aki vallott az ottani kultúrsokkról.

Ajánlott cikkek