Egyéb kategória

A nő, aki elszerette John Lennont a Beatlestől – Yoko Ono, a világ legismertebb ismeretlen művészének története

A nő, aki miatt feloszlott a történelem egyik legmeghatározóbb zenekara. A nő, aki olyan megszállottan szeretett egy férfit, hogy bármire képes volt érte. A nő, aki végignézte férje meggyilkolását. A nő, akit a világ egyik fele gyűlöl, a másik fele pedig imád. Ahogy John Lennon fogalmazott: „a világ legismertebb ismeretlen művésze”: Yoko Ono.

vous - 2016.10.09.
A nő, aki elszerette John Lennont a Beatlestől – Yoko Ono, a világ legismertebb ismeretlen művészének története

Yoko Ono 1933-ban született, majd egy dúsgazdag tokiói családban nevelkedett, így a legelőkelőbb magániskolában tanulhatott zongorázni és énekelni. Mikor a háború után New Yorkba költöztek, megszökött otthonról és családja tiltása ellenére férjhez ment a Julliard zeneiskola egyik hallgatójához. Művészetét azonban nem ismerték el, házassága is hamar felbomlott.

Töttös Kata festőművész

„Semmi nem azon múlik, hogy ki mennyire tehetséges” – Az egyik legsikeresebb festőnővel, Töttös Katával beszélgettünk

Töttös Kata festőművész már kiállított a világ legjobb kiállítótereiben. Képei kivétel nélkül mind színesek, vibrálóak és feltűnőek. Főként női alakokat fest, gyakran kicsavart, kihívó pózokban, telt ajkakkal, felpumpált cicikkel, repdeső pillákkal. Némelyik hanyatt fekszik, uborkák hevernek körülötte, egy másik cukorgolyókkal teli pisztolyt szorít a halántékához. A hiperrealista stílusban alkotó művésszel beszélgettünk.

Aztán nem sokkal később a zenész és filmproducer, Andy Cox vette feleségül, akivel még közös gyermekük is született. Házassága most sem tartott sokáig, sőt, válásuk után Yoko 25 évig nem látta a lányát, akit volt férje gyakorlatilag elrabolt tőle. Karrierje azonban elkezdett felfelé ívelni, alkotásai egyre ismertebbek lettek. Aztán 1966-ban egy kiállításán minden megváltozott…

Egy végzetes szerelem kezdete

Yoko már mondhatni sikeres művész volt, mikor egy londoni galériában kiállítást rendezett, ahova John Lennon is betévedt. Állítólag Yoko először fel sem ismerte a világsztárt – akinek nemcsak az alkotásai, de a lány is megtetszett. Yoko – akinek ekkor még férje volt – beleszeretett John Lennonba, aki akkor még szintén együtt élt feleségével, Cinthya Powell-lel. Szinte megszállottan imádta a férfit, bármire képes volt azért, hogy láthassa.

Forrás:
MYCHELE DANIAU / FILES / AFP

Másfél évig hívogatta, leveleket írt neki, sőt, a sikítozó rajongókkal együtt várta a férfit a háza előtt, és még a kerítésére is felmászott, hogy felhívja magára a figyelmet. Ez pedig sikerült neki! Állítólag mikor Cinthya hazatért görögországi nyaralásából, ott találta Yoko Onót a házában, az ő köntösében ülve, aki épp férjével reggelizett. Ezután a nő rögtön beadta a válópert. 

Ezért olyan nehéz megítélni Yoko Onót.  Mert egyszerre tehetséges művész, aki mindenre képes szerelméért, és egyszerre az a nő, aki szemrebbenés nélkül képes volt tönkretenni egy házasságot.

Miután már nem tudták és nem is akarták leplezni szerelmüket, gyakorlatilag elválaszthatatlanok lettek, egyszerűen nem tudtak létezni egymás nélkül. Állítólag John még a mosdóba sem engedte ki egyedül a lányt, mások viszont azt állítják, Yoko volt az, aki mindenhová követte a zenészt. A stúdióban is ott volt a dalok felvételénél, annak ellenére, hogy a Beatles tagjai megállapodtak, nőt nem visznek a stúdióba. Sokan éppen ezért úgy tartják, hogy a zenekar is a lány miatt bomlott fel. Az emberek úgy gondolták, Yoko gyakorlatilag elszerette Johnt a Beatlestől és a rajongóktól.

muzsak-nyomaban-adytol-lagerfeldig-muveszekakiket-nok-szazai-inspiralnak-engel-nora

Múzsagyűjtők nyomában Adytól egészen Lagerfeldig – művészek, akiket nők százai inspirálnak

„Brigitte Bardot, Mia Farrow, de akár Léda is eszünkbe juthat, ha a múzsa szót halljuk. Habár a felgyorsult világban a stílusok, a művészek kifejezőeszközei és közvetítő közegei is folyamatosan változnak, egy valami állandó: a múzsák szerepe.”

Nóri összegyűjtött nektek 5 híres művészt, akik előszeretettel cserélték és cserélik ihletforrásaikat!

A szerelem tragikus véget ért: John Lennont meggyilkolták

John Lennon 1980-ban vesztette életét. Egyik legnagyobb rajongója, egy bizonyos Mark David Chapman, Yoko Ono szeme láttára gyilkolta meg a zenészt, kinek tragikus halála az egész világot megrázta. Milliók reagáltak Yoko Ono felhívására, aki arra kérte a rajongókat, hogy 10 perc csenddel emlékezzenek John Lennonra. A Dakota ház előtt – ahol a zenészt megölték – 200 000 rajongó gyűlt össze. A tragédia ráadásul még több tragédiát okozott, hiszen számtalan Beatles-rajongó is öngyilkos lett a zenész halála után – a nő ennek hallatán a Daily News hasábjain keresztül kérte meg a rajongókat arra, hogy ne oltsák ki a saját életüket.

Forrás:
AFP

Mi lett azóta Yokóval?

Lennon halála után a munkába menekült, visszatért a képzőművészetek világába, 2009-ben pedig Arany Oroszlán-életműdíjat kapott munkásságáért. Az énekes halála után 20 évig egy magyar származású művésszel, Sam Havadtoyjal élt együtt, akivel Budapesten állítólag lakást is vásároltak.

Yoko Ono ma 83 éves. A világ még most sem tud megegyezni abban, hogy ki is volt ő.

Forrás:
GABRIEL BOUYS / AFP

Sokan úgy gondolják, csak egy önző fruska volt, aki szemrebbenés nélkül dúlta fel John Lennon házasságát, majd olyannyira kisajátította, hogy emiatt a történelem egyik leghíresebb zenekara is felbomlott. Nem tudják megbocsájtani neki, hogy elvette Lennont a Beatlestől és a rajongóktól. Mások szerint – és talán ők vannak kevesebben – Yoko volt Lennon igazi társa, aki jóban-rosszban kitartott mellette, még akkor is, mikor John elköltözött tőle és viszonyt folytatott közös asszisztensükkel, May Panggel. Sőt, közös gyermekük, Sean Lennon születése után már-már mesébe illően idilli volt a kapcsolatuk. Ők úgy gondolják, ő az, akiben John Lennon lelkének egy darabja máig benne él.  

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!