Egyéb kategória

5 eset, amikor már csak a bőrgyógyász segíthet a pattanásaitokon

A pattanással kapcsolatban sokféle szabályt hallottunk már, például azt, hogy piszkos kézzel semmiképp se piszkáljuk, ha nem akarjuk elfertőzni, illetve tudjuk, hogy nem ajánlatos a körmeinkkel elkezdeni kinyomogatni őket. De vajon azzal is tisztában vagyunk, hogy mikor veszélyeztetheti ciszta a pattanásunkat, vagy hogy meddig halogathatjuk az akne állapotát, ha nem akar gyógyulni? Ideje felnyitnunk a szemünket, és orvosi segítséget kérni, ha megköveteli a helyzet.

vous - 2016.10.08.
5 eset, amikor már csak a bőrgyógyász segíthet a pattanásaitokon

A pattanás önmagában is megkeseríti az életünket, de sajnos vannak olyan súlyos esetei, amikor egy kis alapozó és egy jó korrektor már kevésnek bizonyul, hisz ezekkel csak ideig-óráig feledkezhetünk el a problémáról. Közben persze próbálkozunk mindenféle bolti termékkel, de sorra dobják be a törölközőt, mi pedig már ki sem merünk jönni a szobánkból „ilyen fejjel” – ha nektek is ismerős a helyzet, akkor most vegyétek végig, mely esetekben kell segítséget kérnetek, mert egymagatok nem tudjátok orvosolni a helyzetet.

1. Pattanásból seb

Sajnos az egyik legsúlyosabb pattanásos bőrtípus az, amikor nem elég megküzdeni a piros kis bőrproblémával, hanem szembe kell nézni az utána képződő hegekkel. Ugyanis előfordulhat, hogy a nagyon gennyes, fájdalmas csomók, hólyagok egészen a bőr belső rétegeibe is kihatnak, ezáltal pedig nagyobb az esély arra, hogy heges nyomot hagynak maguk után. Ilyen esetben minél hamarabb keressétek fel a bőrgyógyászotokat, mert minél hamarabb kezditek a gyógyítást, annál nagyobb az esély arra, hogy – akár lézerrel – teljesen eltüntethetitek a sebet.

törött tükör körömlakk arc

Forrás:
iStock

2. Cisztagyanús pattanások

Ha egy pórus eltömődik, majd be is gyullad, tetejébe még el is fertőzödik, akkor megnő az esély a cisztás pattanások kialakulásra. Az egyik legfőbb okozója lehet a hormonális egyensúlyhiány. A probléma az, hogy az ilyen bőrproblémák nem reagálnak jól a helyi kezelésekre, általában ilyenkor szükséges fogamzásgátlóval helyreállítani a megborult rendszert. Az antibébi-tablettáért pedig mindenképp szükséges felkeresnetek először a bőr-, majd a nőgyógyászotokat.

3. Mellkason vagy háton van a probléma

A dekoltázson sokkal vékonyabb és érzékenyebb a bőr, mint más testtájékon, ezért az itt kialakult pattanások kezelése is sokkal nehezebb feladat. A háton lévőkkel pedig az a baj, hogy előfordulhat, el sem éritek azokat, és például a melltartó is ronthat az állapotán, akár annyira, hogy felülfertőződnek az aknék. Ezért mindkét esetnél nagyon fontos, hogy ne essetek nekik a boltban kapható kencékkel, mert azok főként az arcotokra fókuszálnak. Kérjetek orvosi segítséget, könnyen lehet, hogy egy speciális, kifejezetten nektek készített gyógyszertári készítményre lesz szükségetek.

Forrás:
Pixabay

4. Már minden lehetséges módszer csődöt mondott

Mi nem akarunk eltiltani senki az öngyógyítástól, de jegyezzétek meg, ha 4–6 hét után nem javul egy akne állapota, akkor bizony kell az az orvosi segítség!

5. S.O.S. segítség szükséges

Előfordulhatnak olyan esetek, például egy menyegző vagy egy randi, amikor nincs idő kísérletezgetni a bolti termékekkel, azonnali segítségre van szükség, mert a pattanás az orrotok kellős közepén kelt életre. Ilyenkor pedig tetszik, nem tetszik, a bőrgyógyász a legmegbízhatóbb recept a problémára.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.