Egyéb kategória

Micsoda?! Egy fiatal lány vallomása arról, miért lett temetkezési vállalkozó

Hercegnő, menyasszony, fodrász – talán ezek azok az „álommunkák”, amelyekről a legtöbb kislány ábrándozik. Na jó, a karrieristábbak néha mondjuk bevállalják az állatorvost is. De hogy temetkezési vállalkozó akarjon lenni valaki?! A legtöbbünk számára elképzelhetetlen, pedig ez is ugyanolyan fontos munka, mint bármelyik másik.

vous - 2016.10.07.
Micsoda?! Egy fiatal lány vallomása arról, miért lett temetkezési vállalkozó

Bármennyire is fura, Michelle Danilsonnak már tizenhét éves kora óta az volt az álma, hogy temetkezési vállalkozó legyen. Különleges karrierjéről a Bustle-nek számolt be:

Tudom, hogy nem sokan lennének képesek arra, amit én csinálok. A legtöbb ember gyomra nem veszi be, hogy minden egyes nap a halállal foglalkozzon… De szerintem azért is idegenkedünk tőle annyira, mert a legtöbben szeretünk egyáltalán nem tudomást venni a halál létezéséről.

Ami tulajdonképpen igaz is: a modern kultúrában egyszerűen annyira tabu lett a halál, amennyire korábban sosem. Amíg régen a mindennapi élet részének tartották az elmúlást (gondoljunk csak bele, a megszületett gyerekek közül hányan élték meg a felnőttkort), addig mára szeretjük azt hinni (egy kis túlzással), hogy halhatatlanok vagyunk, tragédiák pedig mindig csak másokkal történnek. Egyébként érdekesség, hogy a mostani kultúrában pont akkora tabu övezi a halált, mint anno a szexualitást…

Forrás:
pexels

Persze egy temetkezési vállalkozó sem csak hullák között tölti az egész életét: az ő munkája is rengeteg adminisztrációból és – meglepő módon – egy csomó kreatívkodásból is áll. Sokan ugyanis nem szokványos temetésekre, hanem személyre szabott, bensőséges ceremóniára vágynak. Ez persze nem azt jelenti, hogy az egész egy nagy buli, a temetkezési vállalkozó ugyanis komoly lelki támaszt is nyújt az ügyfeleinek, akik legtöbbször kétségbeesésükben azt sem tudják, hirtelen merre induljanak.

És még egy meglepő tény: tudtátok, hogy a temetkezési vállalkozó szakma mára teljesen elnőiesedett? Azt persze nem tudjuk, hogy ez a statisztika mennyire igaz a magyar viszonyokra, viszont Michelle szerint ezt a munkát 90%-ban nők végzik.

Ajánlott cikkek