Egyéb kategória

Csupasz vagy bozontos? – Állítólag tombol a testszőrforradalom

Hideg gyanta, meleg gyanta, borotválás, szőkítés, epilálás, csipesz, szőrtelenítő krém – dolgok, amiket szinte mindenki használ. Aki nőből van, az életében legalább egyszer döntött már úgy, hogy valahonnan valamilyen mennyiségű szőrt eltüntet. Ez mindenkinek a magánügye kéne, hogy legyen – de ha valami, hát a női test szőrösödése teljes mértékig az arcunkba van tolva. Most épp a létező legtermészetesebb valójában: hódít a szőrös hónalj.

vous - 2016.10.04.
Csupasz vagy bozontos? – Állítólag tombol a testszőrforradalom

A testszőr pár évtizeddel korábban egészen más üzenetet hordozott, mint manapság. A hetvenes években még a szabadság, a szexualitás, az érettség szimbóluma volt. Ez nem csoda, hiszen a szőrösödés a pubertáskor alatt jelenik meg, és mint tudjuk, a serdülőkor az a fejlődési szakasz, amely során az ember szervezetében a felnőtté válás lépcsőfokait jelző folyamatok lezajlanak.

Érthető, hogy miért jelképezte sokáig a szexuális érettséget. Koreában például a mai napig a dús intim szőrzet trendje hódít: ott a termékenységet és az egészséget szimbolizálja a „bozont”. Lézeres szőrtelenítés helyett a koreai nők az intim szőrbeültetésért fizetnek vagyonokat a plasztikai sebészeknek. Az ízlések és pofonok tehát különböznek – nemcsak kultúránként, de koronként is változhatnak. De vajon honnan indult mindez?

Csupaszodó idolok

A szőrtelenség trendje a fürdőruhadivat változásával párhuzamosan hódított teret: a bikinik egyre kisebb testfelületet takartak el – az egyre több kilógó bőrt pedig egyre kevesebb szőr borította. A világ egy egyre csupaszabb nőideált ismert meg a reklámokból. Fordulóponthoz 1974-ben érkezett az emberiség: ekkor jelent meg az első teljesen csupasz punci a Hustler magazin egyik oldalán. Az eset fontosságát meg lehet kérdőjelezni, de a pornóipar tagadhatatlanul nagy szerepet játszott abban, hogy a teljesen csupasz női test világszerte népszerű lett. 

Nők tömegei kezdték magukat mindenhol pontosan úgy szőrteleníteni, ahogy azt a felnőtt filmekben látták – de miért is ne tették volna, ha ezek a filmek azt üzenték: a férfiak álma ÍGY néz ki, és nem másként.

virágéknál

„Victoria Beckhamnek is szőrös a lába valószínűleg” – Papp Virág azt rajzolja meg, amiről mások nem vesznek tudomást

„Keresem azt a csajt, aki csöcsöket, szőrös lábakat meg borostás hónaljakat rajzol! Légyszi, linkeljétek, ha ismeritek!” Ez a kérés egy használt ruhát csereberélő Facebook-csoportban jött velem szembe, és mivel tudtam, kiről van szó, segítettem a megfejtéssel. Az illető Papp Virágot kereste.

Korábbi, Papp Virággal készült interjúnkat itt olvashatjátok.

1987-ben pedig egy másik kulcsfontosságú esemény történt: megnyílt New York első brazil gyantát kínáló szalonja. A kozmetika a kilencvenes és a kétezres évek idejére már masszív rajongótábort tudhatott magáénak – nem egy világhírű klienssel. A teljesen csupasz altest mellett olyan színésznők tették le nyilvánosan a voksukat, mint például Gwyneth Paltrow vagy Cameron Diaz. Hamar egyértelművé vált az üzenet: aki ad magára, azon egyetlen szőrszál sem maradhat. 

Bozótos próbababa

A világ viszont folyamatosan változik, és pár évvel ezelőtt úgy tűnt, a szőrellenes trendnek leáldozóban van. 2014-ben az amerikai ruhagyártó multi, az American Apparel kavarta fel az állóvizet, amikor a fehérneműs próbababáik masszív, bugyi alól elővillanó intimszőrt kaptak.

Objektum doboz

A jelenséget hamar felkapta a Twitter és persze a közvélemény. Óriási vita indult a dolog helyességéről, az amerikai Elle magazinnak a cég egy képviselője azt nyilatkozta:

„Az American Apparel egy olyan cég, ahol a természetes szépséget hangsúlyozzuk. (…) A kirakatok azért ilyenek, hogy az azelőtt elsétáló emberek maguk fedezhessék fel, mit is jelent számukra a 'szexi' definíciója, és hogy megbékéljenek a természetes női szépséggel.”

Szőrös sztárok

Aztán Madonna, majd Miley Cyrus robbantotta fel az Instagramot, amikor egy-egy szelfijükön egyértelműen megmutatták: a hónaljuk szőrös. Ez az egyszerű tény – mivel szembement az addigi konvencióval – rengeteg szalagcímet, cikket, fórumot inspirált.

Objektum doboz

Objektum doboz

Aztán más ismert arcok is beálltak a „szőrös nők” sorába: az HBO-n futó Csajok című sorozatból megismert és önmagát határozottan feministának valló Jemima Kirke és Bruce Willis lánya, Scout Willis is nyíltan vállalja a mai napig, hogy nem borotválja magát.

Feminizmus a fürdőszobában

A feminizmus újabb területet kezdett boncolgatni: a szőrtelenítés kultuszát. Ha egy férfi megteheti, hogy szőrös, akkor vajon egy nő miért ne tehetné ugyanezt? Miért lehet elvárás egy lány felé a csupaszság, ha egy fiú többféle esztétikumból is kiválaszthatja a neki tetszőt? (Lehet szőrös vagy teljesen csupasz is a teste, mindkét döntés trendinek számít: előbbivel a lumberszexuálisok, utóbbival a macsók táborát erősíti. A címkézés problematikája, mint olyan, természetesen a férfiak esetében is felmerül, de ebbe most ne menjünk bele.)

Ezek a kérdések újabb diskurzust indítottak el a világban, és egyre több fiatal lány vállalta fel a közösségi média felületein, hogy félredobta a borotváját. Hirtelen rengeteg helyen jelentek meg tippek a trendi hónaljszőr eléréséhez: csillámporos, szív alakúra borotvált és festett szőrpamacsok lepték el a netet – és állítólag az utcákat, bár velem személyesen sosem jött szembe ez a trend.

Forrás:
Instagram

A 3 napos csoda

És hogy utána mi lett? Semmi. Elfogadta a világ, hogy nem mindenki szőrteleníti magát, és mindenki ott folytatta az életét, ahol Miley Cyrus szőrös hónaljának meglátásakor abbahagyta.

Bár sokan döntöttek úgy, hogy többé nem borotválják a hónaljukat, minden csoda három napig tart. A mániákus szőrtelenítési trendet nem váltotta fel a nyilvános borotvaégetés: nem tért vissza a szőrös női test kultusza. Ez nem is baj, hiszen ha átesnénk a ló túloldalára, valójában ugyanoda érkeznénk: egy olyan világba, amiben ugyanúgy egyetlen szépségideál létezik: a szőrös test.

Az viszont kétségtelen, hogy minden ilyen jellegű változással kicsit sokszínűbbé és elfogadóbbá válik a világ: az addig megismert egysíkú kép helyett egy árnyaltabb oldaláról ismerjük meg a valóságot, ebből pedig csak profitálhatunk.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.