Egyéb kategória

Egyetlen szót kell megtanulnotok, ha boldog párkapcsolatra vágytok

Sokan gondolkoznak el azon, hogy vajon mi a boldog párkapcsolat kulcsa. Egy amerikai újságíró úgy hiszi, hogy rájött a titokra, ráadásul olyan alapvető dologról van szó, amit mindannyian gyakorolunk: a háláról.

vous - 2016.10.02.
Egyetlen szót kell megtanulnotok, ha boldog párkapcsolatra vágytok

The Gratitude Diaries (A hálanaplók) című könyvében, ami tavaly jelent meg, és New York Times bestseller lett, Janice Kaplan újságíró arról ír, hogyan változtatja meg az egész életünket, ha a szokásosnál nagyobb hangsúlyt fektetünk a hálára. Ő maga egy éven keresztül élte így az életét, és jelentős változást tapasztalt a munkában, a családban, sőt még a házasságában is.

Business Insider szerint azonban mielőtt megírta volna a könyvét, Kaplan részt vett egy kutatásban, ami az amerikai emberek hálálkodási szokásait vizsgálta. És hogy milyenek lettek az eredmények? Ameddig a résztvevők 97%-a rendszeresen megköszöni a kiszolgálók fáradozásait, csak 48%-uk szokott ugyanezért a párjának hálálkodni.

Objektum doboz

Persze ebből nem azt a konklúziót kell levonni, hogy azok a nők, akik nem mondják elégszer, hogy „köszönöm”, rossz feleségek és emberek, inkább azt, hogy minél több időt töltünk el a másikkal, annál inkább vesszük magától értetődőnek partnerünk minden jó tulajdonságát és fáradozását. Kaplan így fogalmazott a lapnak:

Ha hosszabb ideje élünk kapcsolatban, egy idő után egyszerűen már nem vesszük észre a másikat. A pszichológia hozzászokásnak nevezi azt az állapotot, amikor már nem emlékszünk arra, miért is választottuk a mellettünk alvó férfit.    

Persze egyáltalán nem megdöbbentő, hogy egy kis kedvesség és extra hála mennyit tud lendíteni egy kapcsolaton. Kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik hálásak a szeretteikkel együtt töltött időért, általában mélyebb kapcsolatban vannak a párjukkal és alapvetően elégedettebbek a szerelmi életükkel. Más kutatások pedig arra is rámutattak, hogy minél hálásabbak a felek egy kapcsolatban, annál nagyobb valószínűséggel maradnak együtt. 

Objektum doboz

Szóval legközelebb, ha a párotok csinál valami értékelendőt, akkor is, ha csak egy hétköznapi apróságról van szó, köszönjétek meg neki.

Semmiképp sem árthat meg a kapcsolatotoknak!    

Ajánlott cikkek