Egyéb kategória

Új bútorok nélkül is gyönyörűvé varázsolhatjátok az otthonotokat – csupán a lámpáitokra lesz szükségetek!

A természetes fénynek nagyon fontos szerepe van az otthonunkban, de legalább ennyire fontos a jól kiválasztott mesterséges fény is. Nem csak azért, hogy ne botorkáljunk esténként a sötétben - ezek a fények abban is segítenek, hogy módosítsunk otthonunk térérzetén, perspektíváján, vagy épp melegítsünk, vagy hűtsünk rajta, sőt, hogy megadjuk vele a lakás alaphangulatát!

vous - 2016.09.27.
Új bútorok nélkül is gyönyörűvé varázsolhatjátok az otthonotokat – csupán a lámpáitokra lesz szükségetek!

Hogy barátságos legyen az otthonotok, igyekezzetek minél több különböző fényforrást beszerezni, illetve beszerelni. Nem kell megijedni, nem arról van szó, hogy most azonnal hívjátok ki a villanyszerelőket, hiszen egy-két helyi, illetve hangulatfénnyel, egy-egy izgalmas lámpabúrával is sokat tehetettek, hogy szuper legyen a tér.

Én rendszerint ha megunom a lakást, nem a bútorokat tologatom már, hanem a fényforrásokkal machinálok. Talán furán hangzik, de én egy helyiségen belül – a központi világítás mellett – 4-5 egyéb lámpát is tartok. Hol az egyiket, hol a másikat kapcsolom fel, vagy akár egyszerre az összeset, ami teljesen megváltoztatja a szobabelső képét és hangulatát.

Egy jól megtervezett világítás megtölti a teret élettel, emellett pedig dekorációs funkciót is ellát.

Persze ez nem csak az „unaloműzés miatt fontos”. Azért is, mivel egy szoba sokszor több funkciót is ellát. A nappali lehet egyszerre, közösségi tér, dolgozószoba, étkező stb. Ehhez azonban az kell, hogy mindegyik bútorcsoport elegendő és a rendeltetésének megfelelő fényforrással rendelkezzen. Más lámpára van szükség egy íróasztalon és megint másra például az ágy melletti olvasáshoz vagy a konyhapult megvilágításához.

Objektum doboz

Objektum doboz

Miken módosíthat a fény, illetve a fény ereje?

  • A túl kevés, vagy épp túl sok fény, nyugtalanító lehet, és a szemnek sem tesz túl jót.
  • Térérzeten, hőérzeten.
  • A színeken. A nem megfelelő villanykörte, illetve fényerő például fakíthat egy-egy színen a a falakon és textileken, vagy épp hogy túl vibrálóvá teheti azokat.
  • Az aktivitáson: ha túl sötét van, fáradtnak érezhetjük magunkat, ha túl világos, akkor pedig nem tudunk kellően megnyugodni, elcsendesedni.
diy lámpa beton

Betonozásra fel! így készül a letisztult, modern lámpa otthon – NORIE-videó

„A Fényed ki ne hunyjon! témájú napunkon rögtön tudtam, milyen DIY-tippet hozok nektek: ezúttal azt mutatom meg, hogyan készíthettek otthon egy szupermodern, letisztult stílusú betonlámpát. Készen álltok? Elő a gipsszel és tartsatok velem!”

Nóri cikkét illetve a videót a lámpa készítéséről itt találjátok!

Milyen fényforrástípusok léteznek?

 101 hangulatvarázsló ötlet

101 hangulatvarázsló ötlet
Forrás:
Alexandra

Központi, fő vagy általános világítás

Ezt a funkcionális, direkt fényt használjuk a leggyakrabban. Ezek a mennyezeti lámpák és csillárok, szórt fénnyel töltik meg a teret. Ez az alapfény, amit még más egyéb lámpákkal egészíthetünk ki.

Hiába alapfény, nagyon fontos a fényereje, nem mindegy itt sem tehát, hogy milyen erősségű. Dolgozószobába például célszerű egy erősebb fény, míg a hálóba bőven elég egy melegebb és visszafogottabb változat.

Objektum doboz

Objektum doboz

Környezeti világítások

A lakás hangulatában a legtöbbet ezek a fényforrások módosíthatnak. Ide tartoznak az éjjeli, asztali és állólámpák. Olvasáshoz, pihenéshez, beszélgetéshez, tévézéshez, és ha épp a gép előtt ültök, mindenképp ezeket használjátok!

Objektum doboz

Objektum doboz

Irányított világítótestek

Az asztali és olvasólámpák ebbe a csoportba is besorolhatóak. Csupán annyi a különbség ezek között, hogy állítható, mozgatható karosak. Illetve ide tartoznak még a dekorlámpák, rejtett világítások és azok a beépített fényforrások, amelyek közvetlenül egy adott helyre világítanak, mint például a konyha vagy a mosogató fölötti lámpák.

Objektum doboz

Objektum doboz

Én azt tanácsolom, hogy lehetőség szerint minél többet használjatok ezek közül egy helyiségen belül, és mindig csak azokat kapcsoljátok fel, amire éppen szükségetek van.

Ha például semmilyen aktív tevékenységet nem végeztek, kapcsoljatok fel egy olyan hangulatfényt, aminek izgalmas áttört lámpabúrája van. Ez nagyon megnyugtató, és elképesztően jól meg tudja változtatni a teret, csupán azzal, hogy valami szuper mintán rajzol a falakra vagy a mennyezetre.

Forrás:
VOUS

1. IKEA PS – Ikea, 2. Pier asztali lámpa – Kika, 3. KAJUTA asztali lámpa – Ikea, 4. Burs asztali lámpa – IDdesign, 5. HARTE ledes lámpa – Ikea, 6. KRUSNING mennyezeti lámpa – Ikea, 7. Állólámpa – IDdesign, 8. Carlton függőlámpa – IDdesign, 9. Waverly asztali lámpa – Butlers, 10. Paris asztali lámpa – Kika

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!