Egyéb kategória

Bebizonyosodott, amit eddig csak sejtettünk: ennyivel dolgoznak többet a nők, mint a férfiak

Gondoljatok bele egy pillanatra, hogy mi mindent tudnátok kezdeni magatokkal négy év alatt. Szerezhettek egy diplomát, szülhettek gyereket, írhattok egy könyvet, akár kettőt is. De sajnos ezen csak a férfiaknak van idejük gondolkozni, mialatt mi dolgozunk.

vous - 2016.09.26.
Bebizonyosodott, amit eddig csak sejtettünk: ennyivel dolgoznak többet a nők, mint a férfiak

Egy Action Aid jelentés szerint, ami az ENSZ-ben látott napvilágot, a nők átlagban négy évvel dolgoznak többet a férfiaknál. Hogy mi ennek az oka? Betegszabadság, gyermeknevelés, a háztartásban betöltött nagyobb szerep és még sokáig sorolhatnánk. Még a fejlettebb országoban is, mint az Egyesült Királyság, két és fél év extra munkára számíthatnak a női dolgozók.

Forrás:
pexels

És hogy hogy jöttek ki ezek a számok? 217 ország adatait vizsgálták meg, melyből 78 fejlett, 138 pedig fejlődő volt. A kutatók ezekből kikalkulálták, hogy mennyi fizetett és nem fizetett órát dolgoznak a nők és a férfiak globálisan naponta, így jött ki az, hogy mennyit dolgozik egy nő és egy férfi átlagosan élete során. Az utolsó lépés az volt, hogy levonják a következtetést arról, mennyi fizetés nélküli túlórát dolgozik le egy nő élete során – ez pedig átlagosan négy évvel volt több annál a számnál, mint ami a férfiak esetében jött ki.

Ez egy globális képet fest, ami sajnos majdhogynem általános. Ráadásul a Föld néhány részén ennél még sokkal extrémebb a kép

– mondta a kutatásról Lucia Fry, az Action Aid egyik vezetője. A kutatás egyébként 15 és 69 év közötti nőket vizsgált, pedig sok lány kezd el 15 éves kora előtt dolgozni, főleg a kevésbé fejlett országokban, ahol olyan alapvető dolgokban szenved hiányt a család, mint mondjuk az ivóvíz vagy az áram.

Fry szerint akkor következne be igazi változás a dolgozó nők életében, ha a fejlődő országokban is megfelelően kampányolnának a fizetés nélküli túlórák terhéről, lenne tisztességes oktatás, ugyanúgy fizetnék a nőket, mint a férfiakat, és ismernék a minimálbér fogalmát.

De erre még sokáig kell várnunk. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.