Egyéb kategória

Bebizonyosodott, amit eddig csak sejtettünk: ennyivel dolgoznak többet a nők, mint a férfiak

Gondoljatok bele egy pillanatra, hogy mi mindent tudnátok kezdeni magatokkal négy év alatt. Szerezhettek egy diplomát, szülhettek gyereket, írhattok egy könyvet, akár kettőt is. De sajnos ezen csak a férfiaknak van idejük gondolkozni, mialatt mi dolgozunk.

vous - 2016.09.26.
Bebizonyosodott, amit eddig csak sejtettünk: ennyivel dolgoznak többet a nők, mint a férfiak

Egy Action Aid jelentés szerint, ami az ENSZ-ben látott napvilágot, a nők átlagban négy évvel dolgoznak többet a férfiaknál. Hogy mi ennek az oka? Betegszabadság, gyermeknevelés, a háztartásban betöltött nagyobb szerep és még sokáig sorolhatnánk. Még a fejlettebb országoban is, mint az Egyesült Királyság, két és fél év extra munkára számíthatnak a női dolgozók.

Forrás:
pexels

És hogy hogy jöttek ki ezek a számok? 217 ország adatait vizsgálták meg, melyből 78 fejlett, 138 pedig fejlődő volt. A kutatók ezekből kikalkulálták, hogy mennyi fizetett és nem fizetett órát dolgoznak a nők és a férfiak globálisan naponta, így jött ki az, hogy mennyit dolgozik egy nő és egy férfi átlagosan élete során. Az utolsó lépés az volt, hogy levonják a következtetést arról, mennyi fizetés nélküli túlórát dolgozik le egy nő élete során – ez pedig átlagosan négy évvel volt több annál a számnál, mint ami a férfiak esetében jött ki.

Ez egy globális képet fest, ami sajnos majdhogynem általános. Ráadásul a Föld néhány részén ennél még sokkal extrémebb a kép

– mondta a kutatásról Lucia Fry, az Action Aid egyik vezetője. A kutatás egyébként 15 és 69 év közötti nőket vizsgált, pedig sok lány kezd el 15 éves kora előtt dolgozni, főleg a kevésbé fejlett országokban, ahol olyan alapvető dolgokban szenved hiányt a család, mint mondjuk az ivóvíz vagy az áram.

Fry szerint akkor következne be igazi változás a dolgozó nők életében, ha a fejlődő országokban is megfelelően kampányolnának a fizetés nélküli túlórák terhéről, lenne tisztességes oktatás, ugyanúgy fizetnék a nőket, mint a férfiakat, és ismernék a minimálbér fogalmát.

De erre még sokáig kell várnunk. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.