Egyéb kategória

Hajdíszek a ’20-as évekből, amiket még Daisy Buchanan is megirigyelne

Ha választhatnék, milyen korszakba utazzak vissza, biztosan a '20-as évek pezsgőtől ázott, tollakkal tarkított mámoros világára voksolnék, ahol – ha már ott vagyok – egy kávét is meginnék Coco Chanellel, miközben a divatról csevegünk. Na jó, vissza ugyan nem utazhatunk az időben, de az akkori divat úgy tűnik, még 2016-ban is trendi!

vous - 2016.09.24.
Hajdíszek a ’20-as évekből, amiket még Daisy Buchanan is megirigyelne

A '20-as években lazultak az erkölcsök, a nők cigarettázni és koktélozni kezdtek, sőt, a társasági eseményeken már férfikísérő nélkül sem volt kínos megjelenni. A tánc állt a középpontban, megjelent a sztepp és a charleston, amit a gazdagok és a szegények egyaránt önfeledten roptak.

De nemcsak az életmódban, hanem a divatban is nagy változások következtek be…

A kényelmetlen, halcsontból készült fűzők eltűntek, helyette a bő szabású, laza ruhák hódítottak, amik a leggyakrabban smaragdzöld, sárga, királykék vagy bíbor színben tündököltek. Azonban az elegáns estélyeken ezt igyekezték ellensúlyozni, így a ruhákat rojtokkal, flitterekkel és gyöngysorokkal díszítettek.

De a kor legjellegzetesebb kiegészítői vitathatatlanul a gyönyörű fejdíszek voltak, amik egyrészt szintén arra szolgáltak, hogy kicsit különlegesebbé varázsolják az egyébként egyszerű ruhákat, másrészt szuperül passzoltak az ekkoriban divatos rövid hajhoz

A kezdet…

A hajpántok trendje egyébként akkor kezdődött, mikor feltárták Tutanhamon sírját 1924-ben, mert minden nő úgy szeretett volna kinézni, mint egy egyiptomi királynő. Ezért igyekeztek a nők koronákat, tiarákat, fejpántokat, tollakat és gyöngyöket a fejükre tenni. Úgyhogy készüljetek, mert visszautazunk a hajdíszek világába, ugyanis összegyűjtöttük nektek azokat, amikben manapság is úgy ragyoghattok, hogy azt maga Daisy Buchanan is megirigyelné tőletek!

Daisy Buchanan

Daisy Buchanan

Daisy Buchanan a Nagy Gatsby című regény egyik karaktere, Gatsby (a főhős) nagy szerelme. Előkelő amerikai családból származik, aki East Eggben él férjével, Tom Buchanannel és kislányukkal egy csodálatos kastélyban. 

„Daisy Buchanan az arany leánya. Sugárzó meleg áradt belőle, annak ígérete, hogy senki másra nem vágyik jobban az egész világon.”

Egyszerű, de elegáns fejpánt

Az egyszerű, mégis elegáns fejpántok a korszak legtrendibb darabjai voltak, amik strasszokkal vagy gyöngyökkel voltak díszítve. Sőt, előfordult, hogy a hajpántokról gyöngyfüzérek lógtak le a nők hajára vagy homlokára.

Az úgynevezett homlokpánt

A homlokpánt a homlokon át fut, leggyakrabban tinédzserek viselték. Ezek mindig passzoltak vagy a ruhához, vagy a többi kiegészítőhöz – lehettek egészen vékonyak, de akár vastagabbak is, amik szinte az egész homlokot beborították. Esküvőn ez elég gyakori viselet volt, amit olyankor ezüsttel és drágakövekkel díszítettek.

Ragyogó tiara

Az egyiptomi aranytiara trendje és a hercegnős gyémánttiarák is nagyon népszerűek voltak, amiket a diadém két végén lévő fésűs kefe segítségével rögzítettek a hajhoz.

tiara

A tiara az új virágkoszorú

A Saint Laurent, a Louis Vuitton és a Miu Miu is beújított a párizsi divathéten. A három divatház bármennyire is különböző, most egyre gondolt. Eddig divat volt a hippi botanikus kert a fejünkön, de most egy új trend köszönt be: megérkeztek a csillogó tiarák.

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok!

Díszes hajcsatok

Ekkoriban nagyon népszerűek voltak a pávatollak, így ezekkel díszítették a hajcsatokat, amit csak a fejük egyik oldalára raktak. De ezeket a csatokat sok esetben zöld és kék kövekkel vagy gyönygökkel tették még ragyogóbbá.

„Esti” fejkendő

A fejdíszek királynője kétségtelenül a díszes fejkendő volt. Míg a többi kiegészítő inkább vékony volt és elegáns, ez inkább merész és rikító. Leginkább levélminták, szitakötők, pillangók vagy drágakövek díszítették őket. Sőt, a legdíszesebb darabokon egy toll is volt, ami felfelé, a homlok irányába emelkedett. 

De hogy ne csak beszéljünk róla, el is készítettem magamnak egy '20-as évek divatjának megfelelő frizurát. Őszintén szólva, mikor először megnéztem a videót, már akkor tudtam, hogy nem fog menni. De azért próbálkozni lehet, nem?

Először is a videó:

Objektum doboz

És íme, az eredmény: 

Mivel szinte köze sincs a frizurámnak – amivel nem mellesleg fél óráig bajlódtam – a videóban láthatóhoz, inkább feldobtam egy hajdísszel. Már értem, miért imádták ezeket a fejékeket annyira a nők akkoriban!

Forrás:
Sarkadi Nikolett

Ha ti is kedvet kaptatok a hajdíszekhez, ezekből válogathattok: 

1.Asos 2.Claires 3.Asos 4.H&M 5.Zara 6.Asos 7.H&M 8.Claires 9.Asos 10.Asos

1.Asos 2.Claires 3.Asos 4.H&M 5.Zara 6.Asos 7.H&M 8.Claires 9.Asos 10.Asos
Forrás:
Vous
Ajánlott cikkek