Egyéb kategória

Alul semmi, felül ízorgia: készítsetek fantasztikus fordított lepényeket édesen és sósan!

A Tarte Tatin eredetileg egy fordítva sütött almatorta, ami a legenda szerint egy konyhai baki miatt született, de annyira zseniális, hogy ma már világszerte készítik, nem csak almából. Gyors, pofonegyszerű és mennyei. Mutatunk is néhány ötletet!

vous - 2016.09.22.
Alul semmi, felül ízorgia: készítsetek fantasztikus fordított lepényeket édesen és sósan!

Ropogósra sült tészta, karamellizálódott, omlós töltelék, eredetileg alma a Tarte Tatin (ejtsd: tart taten), fordított vagy borított torta néven is ismeretes. Francia találmány, a legenda szerint az Orléans-tól nem messze található Lamotte-Beuvron település szállodáját vezető testvérpárnak, Stéphanie és Caroline Tatinnek köszönhető. A fáma szerint egy sietős, dolgos napon az egyik hölgy elfelejtett tésztát tenni a tervezett almatorta aljára, és gyors megoldásként a tésztát inkább a tetejére tette, mint hogy elölről kezdje a teljes műveletet. A kisült süteményt tálra borította és felszolgálta – az így készült almatortának akkora volt a sikere, hogy étlapra kellett venni…

almaspite01

Lépésről lépésre – Az elronthatatlan almás pite titka

Az almás pite az a sütemény, amire szinte minden nemzetnek megvan a maga válasza és variációja, és lehetetlen olyat találni, ami ne lenne finom. Mi most a békebeli, nagymamafélét készítjük, de mutatunk néhány változatot is.

Két omlós tésztaréteg között gazdag almatöltelék, tulajdonképpen ennyi csak az almás pite. Hogy lehetséges ezt annyi módon variálni?

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább!

Szóval mondhatni: egy pofonegyszerű kreálmány a Tarte Tatin. Ráadásul annyira jó ez a sütési technológia, hogy ma már nemcsak almával és más gyümölcsökkel, hanem zöldségekkel is nagyon jól működik. A lényeg csupán annyi, hogy édeskés zöldséget használjunk, aminek a cukortartalma kellemesen tud karamellizálódni a sütés során, a tészta alatt pedig egyszerre sül és párolódik. Ha kész leveles tésztával dolgozunk, kimondottan gyors és egyszerű, de omlós tésztát is készíthetünk hozzá, azzal is nagyon finom.

Sósan, sósan, jó ropogósan

A sós piték, lepények nagyon jól variálhatóak, a fordított változathoz annyit érdemes tudni, hogy a nehezebben, hosszabban sülő vagy sok levet engedő zöldségféléket érdemes előre megsütni vagy előfőzni, hogy tökéletesre puhuljon, mire a tészta megsül rajta. Nem kell túlbonyolítani, egy kis vajjal elég bedugni a sütőbe abban a pitetálban vagy tepsiben, amiben majd magát a Tarte Tatint készítjük.

A cikk itt még nem ér véget! A folytatáshoz kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek