A Tarte Tatin eredetileg egy fordítva sütött almatorta, ami a legenda szerint egy konyhai baki miatt született, de annyira zseniális, hogy ma már világszerte készítik, nem csak almából. Gyors, pofonegyszerű és mennyei. Mutatunk is néhány ötletet!
Ropogósra sült tészta, karamellizálódott, omlós töltelék, eredetileg alma a Tarte Tatin (ejtsd: tart taten), fordított vagy borított torta néven is ismeretes. Francia találmány, a legenda szerint az Orléans-tól nem messze található Lamotte-Beuvron település szállodáját vezető testvérpárnak, Stéphanie és Caroline Tatinnek köszönhető. A fáma szerint egy sietős, dolgos napon az egyik hölgy elfelejtett tésztát tenni a tervezett almatorta aljára, és gyors megoldásként a tésztát inkább a tetejére tette, mint hogy elölről kezdje a teljes műveletet. A kisült süteményt tálra borította és felszolgálta – az így készült almatortának akkora volt a sikere, hogy étlapra kellett venni…
Lépésről lépésre – Az elronthatatlan almás pite titka
Az almás pite az a sütemény, amire szinte minden nemzetnek megvan a maga válasza és variációja, és lehetetlen olyat találni, ami ne lenne finom. Mi most a békebeli, nagymamafélét készítjük, de mutatunk néhány változatot is.
Két omlós tésztaréteg között gazdag almatöltelék, tulajdonképpen ennyi csak az almás pite. Hogy lehetséges ezt annyi módon variálni?
A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább!
Szóval mondhatni: egy pofonegyszerű kreálmány a Tarte Tatin. Ráadásul annyira jó ez a sütési technológia, hogy ma már nemcsak almával és más gyümölcsökkel, hanem zöldségekkel is nagyon jól működik. A lényeg csupán annyi, hogy édeskés zöldséget használjunk, aminek a cukortartalma kellemesen tud karamellizálódni a sütés során, a tészta alatt pedig egyszerre sül és párolódik. Ha kész leveles tésztával dolgozunk, kimondottan gyors és egyszerű, de omlós tésztát is készíthetünk hozzá, azzal is nagyon finom.
Sósan, sósan, jó ropogósan
A sós piték, lepények nagyon jól variálhatóak, a fordított változathoz annyit érdemes tudni, hogy a nehezebben, hosszabban sülő vagy sok levet engedő zöldségféléket érdemes előre megsütni vagy előfőzni, hogy tökéletesre puhuljon, mire a tészta megsül rajta. Nem kell túlbonyolítani, egy kis vajjal elég bedugni a sütőbe abban a pitetálban vagy tepsiben, amiben majd magát a Tarte Tatint készítjük.
A cikk itt még nem ér véget! A folytatáshoz kattintsatok a Cookta oldalára!