Egyéb kategória

5 mérgező anyag, amit szinte mindennap kézbe veszünk

Senki sem szereti kitenni magát mérgező kémiai anyagoknak, pedig nap mint nap találkozunk velük, annak ellenére, hogy nem tudunk róla. Gondoltátok volna, hogy számos olyan tárgy mérgező ránk nézve, amik nap mint nap a közelünkben, sőt a kezünkben vannak? 

vous - 2016.09.16.
5 mérgező anyag, amit szinte mindennap kézbe veszünk

Számos gyártó szedi ki a termékekből az emberre veszélyes kémiai anyagokat, és pótolja valami mással, ami nem veszélyes az egészségünkre nézve. Csakhogy előfordul, hogy a helyettesítő anyag is ugyanolyan rossz hatással van a szervezetünkre, mint az, amit ki akartak hagyni belőle! Nem tudjátok, mire gondolok? Talán jobb is így, én azért mégis megosztom veletek, hogy milyen anyagok veszélyesek ránk nézve, amik sokszor a leghétköznapibb tárgyakban lapulnak! 

1. Műanyag palackok

A Bisphenol A, vagy más néven BPA gyakran kerül műanyag termékekbe. A gond ezzel az anyaggal az, hogy hasonlóan működik, mint az ösztrogén, éppen ezért veszélyes lehet kisbabákra és gyerekekre nézve – 2012-ben ki is tiltották a kisbabáknak készülő palackokból. Mivel a vásárlók nagy része hallott már a BPA veszélyeiről, a legtöbb cég igyekezett mással pótolni az anyagot, így mára a legtöbb műanyag palackra rá van írva, hogy „BPA-mentes”, a veszély azonban nem múlt el teljesen. A Bisphenol S, vagy BPS névre hallgató helyettesítő anyag ugyanis más káros hatással bír: befolyásolhatja a szövetképződés normális folyamatát. 

Szóval legközelebb, ha boltban jártok, olvassátok el a feliratokat, és csak olyan palackot vegyetek le a polcról, ami BPA-, BPS-, vagy BP minden mentes, így nem kerülhettek bajba.

Forrás:
iStock

2. Műanyag ételhordozók 

Az ezekben lévő veszélyes anyagok a ftalátok, amiket általában azért adnak hozzá a műanyag termékekhez, hogy rugalmasabbak legyenek. Ezenkívül azonban a szervezetbe jutva hormonszerűen viselkednek, éppen ezért felborítják a hormonháztartásunkat, hiszen a szervezetünk kevesebb hormont fog termelni – ez pedig akkár meddőséghez is vezethet.

A csavar ott van, hogy a DEHP nevű anyag, amivel éveken keresztül pótolták, a felmérések szerint magas vérnyomással, inzulinintoleranciával és születési rendellenességekkel hozható összefüggésbe. Szóval ha tehetitek, kerüljétek a műanyag ételhordozókat.

3. Pizzásdobozok

Egy évtizedbe telt, mire egy bizonyos PFOA nevű anyagot elhagytak a pizzásdobozokból, ugyanis veserákot, hererákot és pajzsmirigybetegségeket okozott. Viszont a PFAS, amivel pótolták, és ami ma is számtalan termékben megtalálható, mint például a sátrakban, kárpittisztítókban vagy a mikrós pop-corn zacskójában, születési rendellenességekhez és rákhoz köthető. Legközelebb ti is meggondoljátok, mielőtt rendelnétek egy pizzát, igaz?

4. Mikrós pop-corn

Én is imádom, és elengedhetetlen az otthoni filmnézéshez, mégis csúnya dolgot kell elárulnom a mikrós pop-cornokról. A vajas ízt ugyanis egy diacetyl nevű anyaggal hozzák létre, ez pedig a tüdőgyulladáshoz kötehető – annyira, hogy a pop-corn-üzemben dolgozók csak pop-corn-gyulladásnak becézik. A kétezres évek közepén megpróbálták ugyan helyettesíteni egy másik anyaggal, de az légzési gondokat okozott, így végül benne hagyták. Szóval csak egy dolgot tehetünk: legközelebb válasszatok más ízesítésű tasakot a boltban, vagy pedig készítsétek el a saját verziótokat!

Forrás:
Pexels

5. Kézmosó szappanok    

Egy triclosan nevű antibakteriális anyagot már évtizedek óta használunk baciölésre, éppen ezért a kézfertőtlenítő szerektől kezdve számos fogkrémig szinte mindenben megtalálható. Ez az anyag azonban kimutatottan hormonproblémákat, sőt akár meddőséget is okozhat, a kísérleti egerek pedig májrákot kaptak tőle. Így a készítők benzalkónium-kloriddal pótolták, ami viszont asztmát okoz. Ennek tudatában a legjobb, ha kerülitek az antibakteriális készítményeket, használjatok inkább szappant vagy vizet helyettük! 

Ajánlott cikkek