Egyéb kategória

A te körömlakkod is mérgező?

Mindennap használjuk, nem tudnánk meglenni nélkülük, és most kiderült: némelyik káros az egészségünkre. Mire gondoltam? Segítek: körömlakk. Biztos, hogy nem gondolnátok, hogy a kicsi, szép és csillogó üvegcse tartalma káros lehet az egészségünkre. Éppen ezért fontos tudnunk, mi is van a szép kis üvegben.

vous - 2015.08.01.
A te körömlakkod is mérgező?

Mivel a bőrünk része a köröm, és a bőrünk a testünk legnagyobb szerve, nem elhanyagolható, hogy mit kenünk rá. Arra gondoljatok, hogy a bőrötökre se kennétek rá akármilyen krémeket. Mindkét esetben döntő szerepet játszanak a benne lévő összetevők abban, hogyan ápolják (roncsolják) a szervezetünk. Íme a három összetevő, amit ha tartalmaz a körömlakkotok, azonnal tüntessétek el a kollekcióból!

Dibutil-ftalát

Vagyis DBP. Kimondhatatlan nevű, ez is jelzi, milyen alattomos vegyületről van szó. Nem képeznek erős kötéseket, éppen ezért a körömlakkba is azért kerül, hogy lágyítsa az állagát. És most jön csak a feketeleves. A ftalátok endokrin rombolók, ami akár a rák kialakulásához is vezethet, de a hormonokra is hatással vannak. Felgyorsíthatják a nemi érést. Különösen akkor veszélyes, ha rágjátok a körmötöket, vagy sokat matattok a  kezetekkel a szátokban. Ne tegyétek, nem túl szép látvány, és ráadásul súlyos következményei lehetnek.

Formaldehid

A formaldehid egy szúrós szagú, szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú vegyület. Mivel a formaldehidet az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala rákkeltőnek minősítette, a gyártók gyakran címkézik más néven a vegyületet. Ezek valamelyikét keressétek:

  • DMDM hidantoint
  • diazolidinyl-karbamid
  • imidazolidinyl-karbamid
  • meténamin vagy quarternium-15 (formaldehid-felszabadító szerek)

Forrás:
Unsplash/Kris Atomic

Toluol (vagy metilbenzol)

Színtelen, erősen párolgó folyadék, amely rendkívül mérgező. Belélegezve az idegrendszert károsítja, részegséghez hasonló állapotot és hallucinációt is okozhat. Ha tartalmazza a lakk, azonnal kukába vele.

Ne csak az otthoni használatkor legyetek körültekintőek, a körmösötöknél is tájékozódjatok, milyen anyagokat használ, és azok mennyire megbízhatóak. Soha nem lehettek elég óvatosak, ha az egészségetekről van!

Ajánlott cikkek