Egyéb kategória

A te körömlakkod is mérgező?

Mindennap használjuk, nem tudnánk meglenni nélkülük, és most kiderült: némelyik káros az egészségünkre. Mire gondoltam? Segítek: körömlakk. Biztos, hogy nem gondolnátok, hogy a kicsi, szép és csillogó üvegcse tartalma káros lehet az egészségünkre. Éppen ezért fontos tudnunk, mi is van a szép kis üvegben.

vous - 2015.08.01.
A te körömlakkod is mérgező?

Mivel a bőrünk része a köröm, és a bőrünk a testünk legnagyobb szerve, nem elhanyagolható, hogy mit kenünk rá. Arra gondoljatok, hogy a bőrötökre se kennétek rá akármilyen krémeket. Mindkét esetben döntő szerepet játszanak a benne lévő összetevők abban, hogyan ápolják (roncsolják) a szervezetünk. Íme a három összetevő, amit ha tartalmaz a körömlakkotok, azonnal tüntessétek el a kollekcióból!

Dibutil-ftalát

Vagyis DBP. Kimondhatatlan nevű, ez is jelzi, milyen alattomos vegyületről van szó. Nem képeznek erős kötéseket, éppen ezért a körömlakkba is azért kerül, hogy lágyítsa az állagát. És most jön csak a feketeleves. A ftalátok endokrin rombolók, ami akár a rák kialakulásához is vezethet, de a hormonokra is hatással vannak. Felgyorsíthatják a nemi érést. Különösen akkor veszélyes, ha rágjátok a körmötöket, vagy sokat matattok a  kezetekkel a szátokban. Ne tegyétek, nem túl szép látvány, és ráadásul súlyos következményei lehetnek.

Formaldehid

A formaldehid egy szúrós szagú, szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú vegyület. Mivel a formaldehidet az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala rákkeltőnek minősítette, a gyártók gyakran címkézik más néven a vegyületet. Ezek valamelyikét keressétek:

  • DMDM hidantoint
  • diazolidinyl-karbamid
  • imidazolidinyl-karbamid
  • meténamin vagy quarternium-15 (formaldehid-felszabadító szerek)

Forrás:
Unsplash/Kris Atomic

Toluol (vagy metilbenzol)

Színtelen, erősen párolgó folyadék, amely rendkívül mérgező. Belélegezve az idegrendszert károsítja, részegséghez hasonló állapotot és hallucinációt is okozhat. Ha tartalmazza a lakk, azonnal kukába vele.

Ne csak az otthoni használatkor legyetek körültekintőek, a körmösötöknél is tájékozódjatok, milyen anyagokat használ, és azok mennyire megbízhatóak. Soha nem lehettek elég óvatosak, ha az egészségetekről van!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!