Egyéb kategória

„Csak liszt, víz, só kell hozzá, na meg idő és szeretet” – A Pékműhelyben jártam, igazi, nagybetűs kenyeret láttam

Mindannyian esszük, vajjal, felvágottal, reggelire, vacsorára, pörkölt mellé, de nem igazán tudjuk, hogyan is készül az igazi kenyér. Sokan nem vesszük a fáradságot, hogy minőségi kenyeret vásároljunk pékműhelyből, pedig rengeteg olyan pékség van, ahol helyben készítik a kenyereket, péksüteményeket, nem csak bedobják a sütőbe az előre elkészített fagyasztott tésztát, mielőtt a vásárlók elé kerül. Vajda József, aki sodorva-tekerve és szívvel-lélekkel készíti pékáruit, megmutatja, hogyan készül a nagybetűs kenyér. A Pékműhelyben jártam!

vous - 2016.09.14.
„Csak liszt, víz, só kell hozzá, na meg idő és szeretet” – A Pékműhelyben jártam, igazi, nagybetűs kenyeret láttam

Nem vagyok az a nagy kenyérfogyasztó, de ha megkívánom, biztosan pékségben veszek, mert valamiért kevésbé bízom a szupermarketekben található, műanyagba csomagolt „kenyérben”. Sodorva, tekerve… napunk alkalmából kicsit közelebbről megismerhettem az igazi kenyerek világát.

A Pékműhely alapítója, Vajda József a beszélgetésünkkor elárulta:

egy jó kenyérhez bizony nem kell több, mint jó minőségű liszt, víz és só, na meg persze kovász.

Mivel kenyérsütési analfabétaként látogattam el a Pékműhelybe, így meglepve hallgattam, milyen fontos a kovász, ami nem más, mint víz és liszt. Ezt jó sokáig érni hagyják, hogy a baktériumok és a gombák megérjenek – ettől lesz olyan finom és egészséges a kenyér.

pékműhely fotóriport vajda józsef

Vajda József

József és felesége 2010-ben hozták létre a családi pékségüket, a Pékműhelyt, azzal a szándékkal, hogy jó minőségű és finom kenyereket süssenek, amik ráadásul még egészségesek és adalékanyag-mentesek is. Józsefnek fontos a kenyér és a szakma iránti tisztelet, ami maximálisan érződik a kenyerek és pékáruk ízében is. 

Látogassatok el a Pékműhelybe, ha szeretnétek igazi kenyeret enni, és a Szerelmes Levélbe is üljetek be egy kávéra, ha épp arra jártok!

Azt is megtudtam, hogy nem lesz szükségünk nagykonyhai dagasztógép vásárlására, se ipari sütőre ahhoz, hogy rendes kenyeret süssünk. Sőt a kenyérsütő gép is felesleges, hiszen anélkül talán még jobb kenyeret is süthetünk, mint vele. A legnagyobb titok talán az idő, meg kell hagyni a kenyérnek, hogy összeérjenek az ízek. Így lesz igazán finom!

József olyan szeretettel mesélt a kenyérsütésről, hogy a beszélgetésünk során megjött a kedvem hozzá! Azt hiszem, hétvégén megpróbálkozom vele én magam is, hiszen csak liszt, víz és só kell hozzá, na meg idő és szeretet.

Lessétek meg, hogy hogyan is néz ki a munka a Pékműhelyben!

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ajánlott cikkek