Egyéb kategória

Úgy tűnik, a mértéktelenség az igazi ellenségünk – Jó nekünk az, ha a marihuánát legalizálják?

Én magam sosem voltam a spangli híve, hiába jártam többször is olyan régiókban, ahol legális a marihuánafogyasztás. Talán azért, mert nem is dohányzom, így aztán – a letüdőzés helyes technikájáról tartott hosszú előadások és szemináriumok ellenére – még sosem tudtam elérni, hogy hatását érezzem, a füst viszont – akár a cigaretta esetén – rendkívüli módon zavar. A munkám kapcsán viszont rendszeresen fordítok szakemberek által végzett tanulmányokat ebben a témában is, úgyhogy van egy kis rálátásom az előnyökre és a hátrányokra is...

vous - 2016.09.14.
Úgy tűnik, a mértéktelenség az igazi ellenségünk – Jó nekünk az, ha a marihuánát legalizálják?

A legalizáció mindenhol élénk vita tárgya

A marihuánát a világ számos területén használják illegális szabadidős drogként, néhány országban legális élvezeti szerként, több helyen gyógynövényként, gyógyszerként vagy gyógyszeralapanyagként (18 európai országban a marihuána orvosi rendelvényre kapható), néhány közösségben pedig vallási vagy spirituális szertartások részeként van jelen. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a marihuána remek fájdalomcsillapító, de a szklerózis multiplex kezelésében is segít, és a rák terjedését is nagymértékben csökkenti.

Mivel én magam nem vagyok tudós, semmiképp sem szeretnék sem a kannabisz mellett, sem ellen érvelni, ezért aztán a tisztánlátás érdekében néhány olyan, tudósok által bizonyított tényt vizsgálunk most meg, amelyek mögött komoly felmérések vannak. Ez talán segít abban, hogy jobban lássuk, mi minden szól a marihuána teljes körű legalizációja mellett, illetve ellen.

Forrás:
AFP/Drew Angerer

PRÓ

Szivarok kézikönyve

Szivarok kézikönyve
Forrás:
Alexandra

A marihuána kitűnő fájdalomcsillapító szer, különösen migrénes rohamok esetén

A Coloradói Egyetem friss kutatása során 121, krónikus migrénnel küzdő pácienst kezeltek orvosi marihuána segítségével. Már egy hónapon belül 103 esetben csökkent a migrénrohamok aránya: havi 10,4 roham helyett csak 4,6 zavarta meg a páciensek nyugalmát. Érdekesség viszont, hogy az orvosi marihuána jobban csillapítja a férfiak fájdalmát, mint a nőkét a Columbiai Egyetem tanulmánya szerint.

Az orvosi marihuána hatékony gyógyszer több fronton is

Ahogyan arról fentebb is szó esett, az orvosi marihuánának is lehetnek veszélyes mellékhatásai, mint minden gyógyszernek, viszont a Kaliforniai Egyetem munkatársai szerint különösen az autoimmun betegségek – például a szklerózis multiplex – és a különféle ráktípusok – például a mellrák – esetén jelent komoly segítséget a szer megfelelő adagolása.

A rekreációs célból fogyasztott fű nem veszélytelen, de nem is veszélyesebb, mint az alkohol

Tény, hogy a rendszeres, túlzásba vitt marihuánafogyasztásnak is vannak hosszú távú káros mellékhatásai (lásd lentebb, a KONTRA érvek között), viszont ugyanez igaz természetesen az alkoholra is, amihez viszont bárhol legálisan és korlátlanul hozzáférhetünk. Összességében véve a WHO adatai szerint arányaiban több rendszeres szeszfogyasztó hal bele alkoholhoz köthető betegségbe, mint ahány aktív marihuánabarát élete ér véget a túlzásba vitt kannabiszfogyasztás miatt.

Úgy tűnik, a mértéktelenség az igazi ellenségünk, nem az alkohol vagy a fű.

Legalizáció esetén a maffia milliárdos bevételtől esik el, ami az államkasszába vándorol

Jelenleg azokban az országokban és államokban, ahol a marihuána illegális szernek számít, milliárdos bevételek forognak feketén különféle bűnszervezetek kezében, mivel a kannabisznak világszerte óriási piaca van. Mindenképpen a legalizáció mellett szól, hogy így ezek a pénzek az államkasszába vándorolnának, és hasznos területekre is visszaforgathatóak volnának.

Forrás:
AFP/Drew Angerer

Az ellenőrzött körülmények között készülő termék kevésbé veszélyes

A káros mellékhatások csökkenthetők akkor, ha precíz szabványok szerint készülnek a kannabisztartalmú termékek, és pontosan tudják a felhasználók azt is, hogy mennyi marihuána van egy átlagos jointban, így kisebb az esélye annak is, hogy véletlenül „túltolják a biciklit”.

felkialtojel_1 keretes felkiáltójel

Mennyi marihuána van egy átlagos spangliban? Nem sok!

Viszonylag kevés, vagyis csupán 0,32 gramm marihuána található egy átlagos jointban a szakemberek szerint. A korábbi feltételezések 0,3 és 1 gramm közötti számokról adtak hírt.

A pontos mérések azért fontosak, hogy a kormány precízebben fel tudja mérni, hogy mekkora piaca is van a valóságban a marihuánának. Ebből nemcsak az országban jelen lévő marihuánaültetvények méretére lehet következtetni, de azt is meg lehet becsülni, hogy nagyjából mennyi marihuána érkezik a határon túlról. „Van egy plusz pozitív hatása is annak, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mennyi marihuána kerül egy átlagos füves cigarettába. A kormány így ugyanis pontosan tudhatja, hogy milyen bevételre számíthat az esetleges legalizációt követően” – fogalmaz a kutatást vezető dr. Greg Ridgeway, a Pennsylvaniai Egyetem kriminológus adjunktusa. Nos, ami azt illeti, 0,3 és 1 gramm viszont valóban nem sok, ugye?

A tinik legalizáció esetén NEM juthatnak könnyebben fűhöz

Egy washingtoni kutatás szerint 2012 óta, mióta az államban legálisan vásárolható marihuána, a tiniknek semmivel sem lett könnyebb hozzájutni a fűhöz. Nem nőtt a spanglit szívó kamaszok száma sem: titokban épp ugyanannyian gyújtanak rá „vicces cigire” a felnőttek tudta nélkül, mint a legalizáció előtti években.

KONTRA

A marihuánafüst tényleg jobban árt a szívnek, mint a cigarettafüst

Az már korábban is egyértelmű volt, hogy a füstölgés minden formája árt a szívnek: a vérerek ugyanis akár már egy perc másodlagos dohányzást követően is kevésbé hatékonyan működnek. Ugyanakkor a felépülés a marihuánafüst belégzését követően a Kaliforniai Egyetem kutatása szerint lassabb: a kísérletben részt vevő patkányoknak háromszor annyi időre volt szükségük, hogy rendbe jöjjenek, amikor marihuánafüstnek voltak kitéve. Egyes kutatások szerint az orvosi célból használt marihuánát ezért érdemes inkább e-cigaretta segítségével a szervezetbe juttatni, ami ha nem is szünteti meg, de legalább mérsékeli a füstölgés negatív hatásait.

Pszichózissal járó mentális betegségek esetén a marihuánafogyasztás életveszélyes lehet

Azok, akik nemrég élték át életük első pszichotikus epizódját (általában a súlyos bipoláris zavar vagy éppen a skizofrénia mellékhatásaként), 50 százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek kórházba emiatt rövid időn belül, amennyiben marihuánát is szívnak. A brit University College London kutatása szerint ezek az emberek több időt töltenek a kórházban egy 5 éves periódus alatt, mint azok a pszichózisban szenvedő betegek, akik nem szívnak kannabiszt.

Érdemes persze hozzátenni, hogy hasonló a helyzet az alkohollal is, ami viszont legálisan és korlátlanul kapható bárhol.

Mégis vannak káros hatásai hosszú távon a rendszeres marihuánafogyasztásnak

A szakemberek korábban azon a véleményen voltak, hogy a rendszeres marihuánahasználatnak nincsenek hosszú távú káros hatásai, most azonban úgy tűnik, hogy ez nem így van: azok, akik 25 éven át rendszeresen szívnak, idősebb korukra több szót felejtenek, mint azok, akik ritkábban gyújtottak spanglira, vagy éppen teljesen leszoktak a füvezésről – állítja a svájci Lausanne-i Egyetem felmérése. A szakemberek több mint 3500 rendszeres marihuánafogyasztó szókincsét vizsgálták, és kiderült, hogy minden ötévnyi kannabiszfogyasztás csökkentette a szavak számát, amire a páciensek időskorukban vissza tudtak emlékezni.

Jelenleg kevés kutatás létezik a rendszeres fogyasztás hosszú távú hatásaival kapcsolatban

Mivel hosszú évtizedeken keresztül a rekreációs célból történő marihuánafogyasztás a legtöbb országban illegálisnak számított, és az orvosi marihuána is csak egy szűk kör számára volt elérhető, egyelőre még nincsenek komoly, kiterjedt, többlépcsős kutatások a hosszú távú kockázatokat illetően.

Míg az alkoholfogyasztás és a dohányzás káros mellékhatásairól sokat tudunk, a marihuána viszonylag új a placcon, hiába használták már őseink – a legkorábbi feljegyzések szerint – az időszámításunk előtti 3. évezredben is.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.