Intim

Orális szexért csoki a magyar gyerekotthonban – ilyen súlyos következményei vannak a nemi erőszaknak

Egyre dagad a botrány, amely egy egyelőre meg nem nevezett hazai nevelőotthon falai között zajló, súlyos szexuális bántalmazássorozatról rántja le a leplet. A Bors információi szerint 9–15 éves lányokat kényszerítettek szexre és perverz szexuális játékokra, amelynek eredményeként a napokban öt tizenéves bentlakó került kórházba öngyilkossági kísérlet miatt.

vous - 2016.09.07.
Orális szexért csoki a magyar gyerekotthonban – ilyen súlyos következményei vannak a nemi erőszaknak

Az orális szexért édességet kaptak a kilencéves kislányok

A nevelőotthon legkisebbjeinek, a 9–10 éveseknek játékokat és édességet ígértek, a nagyobbaknak – a 13–15 évesek – pedig plusz kimenőt és zsebpénzt adtak azok a nevelők, akik orális szexre és szexuális játékokra vették rá a társadalom leginkább kiszolgáltatott tagjait, a szülők nélkül élő kiskorúakat.

A botrányra úgy derült fény, hogy egy magát megnevezni nem kívánó jogvédő szervezet és a gyerekek néhány hozzátartozója összefogott, hogy véget vessen az évek óta tartó, elfogadhatatlan állapotoknak, és a rendelkezésükre álló bizonyítékokat elküldték a Borsnak.

A bulvármédia mellett a történtekről a hatóságok is a napokban értesültek. Egyelőre 15 áldozat volt hajlandó vallomást tenni, ezek alapján rendőrségi feljelentés született. Az otthon és a vádlottak neve vélhetően addig nem kerül nyilvánosságra, amíg jogerős ítélet nem születik az ügyben.

A gyerekkori szexuális bántalmazás életre szóló következményekkel jár

A történtek kapcsán a Borsnak néhány nevét elhallgató fiatal is nyilatkozott, akik közül az egyik elmondta, hogy az intézményben zajló durva szexjátékok miatt egy életre torz lett a szexuális élete: máig a taposás, talpnyalás indítja be, de olyanok is akadnak, akik – évekkel a történtek után – képtelenek normális szexuális életet élni.

Az, hogy egy gyerekre milyen hatással van a hasonló abúzus, egy sor tényezőtől függ: mennyire volt stabil mentálisan a szexuális bántalmazás előtt, mennyi ideig tartott az abúzus és mennyire volt súlyos. A nevelőotthonban élő gyerekek azért számítanak kiemelten veszélyeztetettnek, mert ők szülők nélkül élnek, minden szempontból sebezhetőbbek és kiszolgáltatottabb, mint az átlag. A visszaéléseket elkövetni szándékozó nevelők – sok esetben fő bizalmasaik – ezért könnyen közel férkőzhetnek hozzájuk, és a gyerekeknek eszükbe se jut, hogy ne tegyenek a kedvükre, különösen, ha az bizonyos kiváltságokkal – játékokkal, plusz kimenővel – jár.

Forrás:
iStock

Egy nemzetközi adatokat felhasználó tanulmány szerint számos súlyos következménye van annak, amikor egy gyereket szexuálisan zaklatnak. A többségnél kognitív következmények is vannak: a logikai képességek és a szókincs jelentősen visszaesik, a fejlődés lelassul, sokan egy korábbi fejlődési fázisba zuhannak vissza (ezt nevezi a pszichológia regressziónak), a koncentráció nehézkessé válik. Emiatt gyakori tünet, hogy az iskolai teljesítmény jelentősen romlik, de magatartásproblémák is felmerülhetnek.

Nem ritkán különféle mentális zavarok is jelentkeznek: ezek közül a szorongás, a depresszió, az elszigetelődés a kortársaktól és az álmatlanság a leggyakoribb. Nem ritka, hogy idővel ezekből a problémákból hosszú távú, komplex mentális betegségek fejlődnek ki: ilyenek például a különféle étkezési zavarok, a drogfüggőség, a veszélyes szexuális magatartásból fakadó problémák, illetve a rettegés attól, hogy bárki is megérintse őket. Ahogyan az egyik nyilatkozó elmondta: előfordul, hogy a trauma hatására abnormális szexuális berögződések kísérik végig egész életüket, melyektől nem tudnak szabadulni.

A lányok gyakrabban fordulnak önmaguk ellen, ha zaklatták őket

Ha egy gyereket szexuálisan kihasználnak, bántalmaznak az érte felelős szülők, nevelők, a legtöbbször nem a bántalmazóra haragszanak elsősorban – hiszen ő sokáig bizalmasuk volt –, hanem meghatározhatatlan dühöt, félelmet, szégyent és csalódást élnek át. A fiúk esetében gyakori, hogy kompenzálni próbálnak, és ezért maguk is agresszorrá válnak, például kisebb gyerekek játékait, zsebpénzét veszik el, illetve későbbi párkapcsolatukban megverik a nőt, akivel élnek.  

A lányok körében a mentálhigiénés szakemberek által gyakran látott forgatókönyv, hogy ezek a fiatalok maguk ellen fordulnak: inni, drogozni kezdenek, védekezés nélkül fekszenek le férfiakkal a saját vágyaik kielégítése nélkül, sokan étkezési zavarokkal küzdenek, vagdossák magukat, és nem ritkán bántalmazó, elnyomó kapcsolatban keresnek menedéket, hiszen nincs képük egy normális, harmonikus kapcsolatról, a zaklatást viszont már megszokták, az a komfortzónájukhoz tartozik.

nemi erőszak gyerekek

Forrás:
iStock

Van esély feldolgozni a korai traumát, és normális életet élni?

A gyerekkori szexuális abúzus nyomai örökre megmaradnak, viszont segítséggel a bántalmazott fiatalnak van esélye arra, hogy kiegyensúlyozott életet éljen, és ő uralja problémáit, ne a problémák uralják őt.

David Clohessy egy olyan chicagói nonprofit egyesület elnöke, amely papok által szexuálisan bántalmazott gyerekek és fiatalok terápiájával foglalkozik. Ő a jelenséget a sebgyógyuláshoz hasonlítja:

a vérzés ugyan elmúlik, a seb begyógyul, de a heg örökre ott marad.

És hogy milyen megoldás létezik arra, hogy a vérző sebből begyógyult heg legyen? Clohessy úgy véli, két dolog van, ami segít: egyrészt a teljes felvállalás, amelynek keretében a bántalmazott fiatal megosztja történetét az arra érdemesekkel, ezáltal pedig lerakja a titkolózás és a szégyen szörnyű terhét. Másfelől elengedhetetlen, hogy ezek a súlyos traumát átélt emberek a számukra megfelelő terápián vegyenek részt, így képesek legyenek feldolgozni a történteket, helyreállíthassák sérült énképüket, és újra lássák önmagukat a jelenben és – új emberként – a jövőben is.

A hazai nevelőotthonban zajló botrányos bűncselekménysorozatról még írunk, amint több információ áll a rendelkezésünkre.

Ajánlott cikkek