Egyéb kategória

Így csomagoljatok a gyereknek, hogy az uzsonna ne landoljon többé a kukában!

Itt a szeptember és ezzel együtt persze a sulikezdés. Elkezdődnek az őrült reggeli rohanások, kapkodások és fejtörések, hogy mit is csomagoljon a szülő a gyermekének tízóraira. Vagy legalábbis én így képzelem. Az ember ott segít, ahol tud, így összegyűjtöttem pár gondolatot, amivel megkönnyíthetem az életeteket, ha a kajacsomagolásra kerülne a sor.

vous - 2016.09.01.
Így csomagoljatok a gyereknek, hogy az uzsonna ne landoljon többé a kukában!
Az egészséges reggeli: müzli

Az egészséges reggeli: müzli
Forrás:
Alexandra

Dobozok és kulacsok

Először is szerezzetek be szuper uzsisdobozokat és kulacsokat. A dobozok legyenek minél színesebbek, vidámabbak. Keressetek olyat, amin a gyermeketek kedvenc mesehőse, állatkája vagy egyéb karaktere van, hogy ezzel is kedvet csináljatok neki az evéshez.

Én személy szerint jobban kedvelem az üvegdobozokat, de a gyerekeknek inkább a műanyagot válasszátok, hiszen ez kevésbé balesetveszélyes, és jóval könnyebb is, mint előbb említett társa.

Ha van otthon olyan dobozotok, ami egyszínű, és nem vennétek újat helyette, akár tele is matricázhatjátok, csak arra ügyeljetek, hogy ne papír alapú vignetta legyen, mivel az pikk-pakk leázna a mosogatásnál.

Forrás:
Molnár Anikó

Bento-box

A lehető legpraktikusabb uzsonnásdoboz szerintem az úgynevezett bento-box, vagyis osztott doboz. Japánból származik, de szerencsénkre már itthon is számtalan helyen hozzájuthatunk.

Előnyük, hogy ebben egyszerre többféle ételt is tehettek anélkül, hogy összekeverednének. Vagyis ha a csemete az egyik alapanyagot nem szeretné megenni, akkor nem finnyáskodhat majd azon, hogy az hozzáért például a többi ételhez – ezért nem hajlandó megenni.

bento box

Bento-box

A japánok a bento nevet nemcsak a dobozra, hanem egy étkezési formára is használják, amikor különböző ételeket együttesen, de elkülönítve fogyasztanak – mint például rizst, halat, savanyított és főtt zöldségeket – egy speciálisan készült dobozkákban, a már említett bento-boxban.

Japánban hagyományosan lakkozott fából készülnek ezek az ételtárolók, de mára már a műanyag változatok is igen népszerűek lettek.

Emellett az osztott dobozba porciózott ételek kevésbé tűnnek óriási mennyiségnek, így ezeket a falatkákat gyorsabban elfogyasztják majd a picik.

Esztétikai szempontból is remek választás egy ilyen tároló, hiszen a gyerekeknek rengeteget számít a külcsín, ezekben pedig színes és változatos falatokkal láthatjátok majd el a őket.

Az én bento-boxom sajnos csak kétrészes, illetve kétemeletes, ezért egy egyszerű kartonlapból készítettem bele elválasztókat, amit ti is simán megtehettek, ha egyterű az ételesdobozotok.

Forrás:
Molnár Anikó

A kulacsról se feledkezzetek meg

Szerezzetek be mindenképp egy remek kis kulacsot is a gyerkőcnek, és készítsetek bele teát, gyümölcslevet vagy vizet. Ezzel elkerülhetitek, hogy a büfében a zsebpénzéből cukros és szénsavas üdítőket vásároljon.

Hogy mik kerüljenek a dobozba?

Ha a dobozok és kulacsok megvannak, gondoljátok végig a következőket:

Mikor eszik a gyerkőc?

Tízóraira szinte bármilyen ételt betehettek neki, biztosan nem fog megromlani addig, amíg a csemete elé nem kerül. Ha később fogyasztja csak el, akkor olyan ételeket válasszatok, amelyek nem igényelnek hűtést.

Milyen tápanyagokra van szükségük?

Egy gyerek étrendjében nagyon fontos, hogy teljes értékű ételek kerüljenek. Jöhetnek a gabonafélék: teljes kiőrlésű kenyér, zabkeksz, köles- és kukoricagolyók és müzlik. Na meg persze a zöldségek, gyümölcsök és fehérjék is, tejtermékek, husik és halak.

Egér reggelire, giliszta desszertnek – Szuper trükkök, hogy a legfinnyásabb gyerkőc is megegye az ételt!

Egér reggelire, giliszta desszertnek – Szuper trükkök, hogy a legfinnyásabb gyerkőc is megegye az ételt!

Van úgy, hogy a gyerekek szinte alig esznek meg valamit azok közül, amiket eléjük rakunk. Számtalanszor futhatunk bele visszautasításokba, pláne, ha valami zöldséges étel van a menüsoron. De egy kis fantáziával, és persze jókedvvel, mókás – a gyerek számára szerethető – ételt varázsolhatunk.

Mutatom, mit kell tennetek

Nagyon fontos a küllem

  • Ha az étel megvan, tegyétek őket minél kívánatosabbá! Vágjátok le a kenyér héját, ha nem szeretik a gyerkőcök, majd vágjátok kisebb falatokra a szendvicset. Akár háromszögekre, akár négyzetekre, de ha még izgalmasabbá tennétek őket, használhattok a formára vágáshoz kiszúróformákat is.
     
  • A zöldséget alakítsátok át úgy – ha a kicsi nem szereti –, hogy ne ismerjen rá. Zöldségekből készítsetek például kencéket a kenyérre, vagy aprítsátok fel és kínáljatok hozzájuk valami finom krémes mártogatóst.
     
  • A zöldségeket, gyümölcsöket vágjátok fel apróbb darabokra, ha szükséges, hámozzátok is meg őket.

Forrás:
Molnár Anikó

Ha kedvet kaptatok a csomagoláshoz, de még nincs meg hozzá az alapfelszerelés, segítünk, hogy hol és milyen tárolókat találhattok!

Forrás:
Vous

1. Baglyos doboz – light in the box, 2. Pillangós lunch box – Monkie, 3. LEGO uzsonnásdoboz – 220 Kocka, 4. Tum Tum 3 rekeszes doboz – Kiddiez, 5. Rókás kulacs – Kiddiez, 6. Sünis kulacs – Monkie, 7. Pingvines uzsonnástáska – Monkie, 8. Minyonos uzsonnásdoboz – gyerekajándék, 9. Bálnás uzsonnástáska – Mamilla, 10. Krokodilos kulacs – Mamilla 

Ajánlott cikkek