Egyéb kategória

Designerholmik földi halandóknak? Létezik! – Megnéztük, milyen a Luxury Vintage üzlete

Budapest tele van kincsekkel – szem előtt lévőkkel és eldugottakkal egyaránt. Az ember belép egy fürdőbe, és tátva marad a szája a bent látottaktól. Ugyanez igaz rengeteg bérházra, utcára, térre. Ahogy maga a város, úgy az utcáink is rejtegetnek felfedezésre váró dolgokat. Ilyen például a Luxury Vintage Budapest üzlete az Apáczai Csere János utcában – tele kincsekkel.

vous - 2016.08.29.
Designerholmik földi halandóknak? Létezik! – Megnéztük, milyen a Luxury Vintage üzlete

Őszinte leszek: kicsit félve mentem az üzletbe. Az egyetem alatt kollégista voltam – még egy albérletre sem volt elég pénzem –, tehát a luxuscikkek finoman szólva sem képezik a mindennapjaim részét. Imádom a tervezői darabokat, a méregdrága cipőket, és az „it bag”-eket – de a nyálcsorgatáson túl nem fűz más kapcsolat ezekhez a darabokhoz. Épp ezért volt bennem egy kis félelem, hogy vajon mennyire érzem majd magam idegennek, kívülállónak az üzletben…

Designerholmik földi halandóknak? Létezik! – Megnéztük, milyen a Luxury Vintage üzlete Molnár Viola Anna

Katonai alapdarabból ikonikus kabát – inkognitóban teszteltük a Burberryt

Nem vagyok egyedül azzal az érzéssel, hogy átlagosan öltözködő nőként talán kívülállónak tűnök egy divatház üzletében. Szerkesztőnk, szerzőnk és egyben divatrajongó Nórink hasonlóan érzett, amikor az Andrássy úti Burberry üzletébe lépett. Hogy mit szeretett volna ott? Nem, nem interjút! Csupán egy trencskót felpróbálni.

Hogy mi lett a sztori vége? ITT elolvashatjátok!

Tudom, hogy ha divatról van szó, ezzel a félelmemmel nem vagyok egyedül. Sokan lennének kíváncsiak egy-egy üzlet kínálatára, de a fent leírtak miatt inkább csak a kirakatot merik megnézni. Hogy mi a helyzet a Luxury Vintage-dzsel? Menjetek nyugodtan!

Az én félelmem pont addig tartott, amíg be nem léptem. Kedvesen, kíváncsian fogadtak bent – azzal az őszinte mosollyal, amiről lehet tudni, hogy nem fordul át más arckifejezésbe, ha anélkül távozom, hogy bármit is vásárolnék.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Joggal merülhet fel bennetek a kérdés, hogy vajon nem kivételeztek-e velem, újságíróval a jó hír érdekében – nos, úgy láttam, nem. Egyrészt jó öt perce voltam az üzletben, mire elárultam, hogy én lennék az, aki cikket írna a helyről – és bevallom, nem a legünnepibb szettemet vettem föl. Amíg ott voltunk a fotósunkkal, Annával, rajtunk kívül is érkeztek vásárlók, és mindannyian ugyanazt a figyelmet kapták. 

A Luxury Vintage-be bárki bemehet – az is, aki esetleg nem ezüstkanállal a szájában született. 

Forrás:
Kerepeczki Anna

Egy kicsit elérhetőbb luxus

Az üzlet tulajdonosa, Mihók Andrea elmondta, kifejezett célja volt, hogy ne csak a tehetős réteg merjen hozzájuk betérni: Andrea ugyanis középosztálybeli családba született, 15 évig dolgozott közgazdászként és hosszú évek kemény munkája árán küzdötte fel magát odáig, hogy megengedhesse magának mindazt, amiről gyerekként csak álmodott. Azt szeretné, ha az üzletük alternatívát nyújthatna mindazoknak, akik az Andrássy úton sétálva vágyakozva bámulják a kirakatokat.

Andrea elárulta, ők nemcsak jelen vannak a boltban, hanem szolgáltatást szeretnének nyújtani: azt szeretnék, ha a hozzájuk betérő emberek otthonosan éreznék magukat. Ennek érdekében pedig a maximumot nyújtják: kedvesek, segítőkészek, és képben vannak a divattal.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Kérdezni, megnézni, megfogni

Amíg egy fast fashion üzletben fogalma sincs az eladónak arról, hogy össze fog-e menni a kevertszálas pulóver 40 fokon, vagy sem, addig itt minden árut pontosan ismernek.

Tudják, mikori, melyik kollekcióból való, a tervező történetét, és hogy hogyan kell vele bánni. Mégsem bánnak a polcokon lévő holmikkal hímestojásként: a közel kétszázezres Burberry táskát meg lehet tapogatni és vállra venni – ahogy a Louboutin magas sarkúba is bátran bele lehet bújni. Nem tabu a bolti ár feléért – de még így is méregdrágán – kínált Louis Vuitton táska sem: semmi nem kerül kulccsal zárt vitrinek mögé. Tényleg mindent meg lehet nézni, kérni sem kell. Óriási piros pont.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ugyan kinek van erre pénze?

Ha szóba kerül a luxus, azonnal a pénz kérdése merül fel.

Természetesen fillérekért sehol nem kínálnak tervezői darabokat – így itt sem, de irreális elvárásai ne is legyenek senkinek!

Reális kereteken belül viszont igenis korrekt áron kínálnak mindent! Aki tehát valami exkluzívról álmodik, az össze tudja magának spórolni a kinézett darabot – az már persze a vágyott holmitól függ, hogy mindez mennyi időt vesz majd igénybe.

Forrás:
Kerepeczki Anna

A legolcsóbb termékek 12–15 ezer forint körül mozognak: ennyiért Gucci, Moschino, Dior övet vehet magának az ember.

És félreértés ne essék, nem azt állítom, hogy ez az összeg kevés – de ha a fast fashion üzletek árfekvését vesszük alapul, akkor el kell ismernünk, hogy valóban nem megfizethetetlen luxusról van szó. 

A tárgyak pedig másodkézből származnak ugyan – de minden hibátlan állapotban van. Ott voltam, megnéztem: valóban csak olyan holmik kerülnek ide, amiket valamiért az eredeti tulajdonosa sosem használt. Ránézésre semmiről nem mondtam volna meg, hogy használt.

Ha tehát képzeletben már feltöltöttétek a gardróbótokat designerdarabokkal, akkor van egy jó hírem: a luxus talán elérhetőbb, mint gondolnátok!

Ajánlott cikkek