Egyéb kategória

Furcsa pletykák, amik a hajadon nőkről terjedtek a történelem során

Épp nincs senki a láthatáron, mégis jól érzitek magatokat egyedül? Akkor ügyik vagytok, de a történelem során nem mindig álltak ennyire pozitívan a hajadon nőkhöz, sőt. Általában az ördög szolgájának, azaz boszorkánynak titulálták őket, és majdnem mindig máglyán végezték. Nézzük csak, milyen furcsaságokat gondoltak róluk a történelem során! 

vous - 2016.08.18.
Furcsa pletykák, amik a hajadon nőkről terjedtek a történelem során

Először is egy kis történelem: a régi korokban a szűz nőket egyszerre tisztelték és hitték tökéletlennek, hiszen sosem teljesítették „női kötelességüket” senkivel – ez persze abban a korban nemcsak szexet, hanem évente minimum egy szülést is jelentett. Egyébként általánosságban olyan tévhitek éltek róluk a köztudatban, hogy tekintetükkel képesek megszelídíteni az oroszlánokat, érintésüktől pedig megérik a gyümölcs is. Ám a hajadon nők kategóriájába nemcsak a szüzek, hanem az elváltak és az özvegyek is beletartoztak, attól függetlenül, hogy utóbbiak bizonyára már létesítettek szexuális kapcsolatot férfiakkal. Most, hogy tisztáztuk a kategóriát, lássuk a legkülönösebb tévhiteket, amik terjedtek az akkori szinglikről.

1. Csak ők nézhették az olimpiát

Az ókori Görögországban a hajadon nők helyzete nem is volt olyan rossz. Azoknak a nőknek ugyanis, akik a Vesta-szüzek közé tartoztak, vagy akik cölibátust fogadtak, és egész életükben szüzek maradtak, voltak bizonyos kiváltságaik: például ha olimpiát rendeztek, a legelőkelőbb helyeken ülhettek, miközben a férjezett asszonyok részt sem vehettek a játékokon, ugyanis nem voltak „elég tiszták” ahhoz, hogy ilyesmit nézzenek. A rendszerben egyébként az a legfurább, hogy akkoriban az olimpiai számokat még anyaszült meztelenül végezték, szóval a szűz nők olyan látvánnyal szembesülhettek, amit csak ritkán vagy még soha életükben nem láttak!

2. Sokkal gyakrabban nézték őket boszorkánynak

Mivel a hajadon nők semmilyen „értékelhető módon” nem vettek részt a társadalomban – ezalatt azt kell érteni, hogy nem mentek férjhez és nem szültek egy rakás gyereket –, sokkal gyakoribb volt, hogy boszorkánysággal vádolták őket, főleg olyankor, amikor valami nem várt katasztrófa sújtotta a népet: természeti katasztrófák, járványok, háború. Egyébként a dolog fordítva is működött: sokszor a hajadon nők kezdték el terjeszteni magukról, hogy különleges képességekkel bírnak, hogy a férfiak végre leszálljanak róluk. Ez viszont nem mindig bizonyult jó ötletnek, ugyanis sokszor a máglyán végezték.

Forrás:
iStock

3. Ha kirabolták a menyasszonyt, ők is férjhez mehettek  

Néhány vendég még most is tartja azt az óangol hagyományt, hogy az esküvő napján egy esküvőitorta-szelettel alszik, mert a fáma szerint ilyenkor álmában meglátja jövendőbeli párját. Franciaország északnyugati részén és Walesben hasonló, mai szemmel nem túl biztonságos hagyomány tartotta magát: a menyasszony számos szöget bújtatott a ruhájába, a hajadon nők pedig mindent megtettek azért, hogy valamelyiket megszerezzék: ez ugyanis azt jelentette, hogy nemsokára ők is férjhez mennek.

4. Furcsa átok sújtotta őket

A pávatoll a régi korokban az egyik legelőkelőbb kiegészítőnek számított, ugyanakkor egy déli legenda úgy tartotta, hogy rettenetes szerencsétlenséget hoz azokra a nőkre, akik nagyon szeretnének férjhez menni. A fámát egyébként Lilith legendájához kötötték, aki Ádám első felesége volt, és kiűzetett a paradicsomból, mert egyenlő szeretett volna lenni vele. Lilithet később démonként ábrázolták, aki éjjelente szexuális álmokat bocsát a férfiakra, a szeme pedig leginkább a pávatollak mintázatához hasonlított.    

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.