Egyéb kategória

A párizsi kisasszonyok kedvenc desszertje: az elegáns opera szelet

Elképesztően elegáns, nagyon mutatós francia desszert az opera torta. A mandulás piskótalapokat csokoládé- és kávékrémmel töltik, a tetejét tükörfényes csokoládézselé fedi. 

vous - 2016.07.29.
A párizsi kisasszonyok kedvenc desszertje: az elegáns opera szelet

Csupa vaj, tejszín, még több csokoládé és egy kis mandula: ez a lényege az 1900-as párizsi világkiállításra megálmodott tortának. Louis Clichy francia cukrászmester készítette, ám ekkor még nem hódította meg a nagyközönséget. 55 évnek kellett eltenie, hogy Cyriaque Gavillon, az egyik leghíresebb és talán a legelső francia cukrászda, a Maison Dalloyau cukrászmestere némi finomításokkal és újításokkal világhírűvé tegye.

A tésztája vajjal, csokoládéval és mandulaliszttel gazdagított joconde piskóta, amihez gőz fölött, üstben verik fel a tojást, míg 45 fokos nem lesz, majd ehhez adják a mandulával elkevert lisztet és az olvasztott csokoládét. Vékony lapokat sütnek, ezt töltik meg a sűrű vajas kávékrémmel és tejszínes csokoládékrémmel, vagyis ganache-sal. 

párizs

„A párizsi nő nem csak egy legenda” – Franciaország egy ott élő magyar lány szemével

„Stílusos nők, finom borok, művészetek. Terror, tüntetések, politika. Vegyes érzelmeket vált ki belőlem, ha ma Franciaországra gondolok, de talán sosem volt még aktuálisabb kérdés, hogy hogyan is élnek sajtevő barátaink. Ezúttal Franciaországot mutatjuk be nektek egy ott élő magyar lány szemével.”

Ide kattintva tudjátok elolvasni Juci interjúját egy franciaországban élő magyar lánnyal, Fannyval!

Urbán Gábor, a Centrál Kávéház cukrásza szerint bár nagyon finom az eredeti opera szelet, ma már túl nehéznek számít, ezért sok helyen könnyebbé, krémesebbé és légiesebbé teszik, természetesen maradva az eredeti ízvilágnál, és csak a textúrákon változtatnak. Az mindenesetre biztos, hogy bárhol találkozunk vele, a már-már klasszikusnak számító desszert alapja minden esetben a kávé, a csoki és a mandula. A Centrálban így étcsokoládés piskóta, étcsokoládés mousse és könnyű fehér csokis kávémousse rétegekből áll az opera desszert, amit mandulás ropogós réteg tesz izgalmassá, az egészet pedig étcsokoládé zselé borítja. 

A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
iStock
Címkék: #cookta #opera #recept
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.