Egyéb kategória

Mindenki ismeri és szereti: így készítsétek el gyorsan az egérke fánkot

Nem kell dagasztani, keleszteni, nyújtani és szaggatni, mégis könnyű, levegős fánkfélét süthetünk, ráadásul egyszerűen és gyorsan. Ő az egérke – ismerkedjetek meg vele!

vous - 2021.12.20.
Mindenki ismeri és szereti: így készítsétek el gyorsan az egérke fánkot
Egér a levesben...

Egér a levesben…
Forrás:
Alexandra

Az egérke – vagy más néven kanalas fánk – égetett tésztából készül, pár perc az összeállítása, utána már lehet is szaggatni kanállal a forró olajba, ahol pillanatok alatt szép aranybarnára sül. Tudjátok, ahogy anyukánk, nagymamánk csinálja. Valószínűleg azért kapta ezt a kedves, de szokatlan nevet, mert a kanalas szaggatásnál előfordul, hogy elvékonyodó kis tésztafarka lesz a fánkoknak.

Égetett tésztát nagyon egyszerű készíteni: felmelegítjük a tej, víz és vaj keverékét, csipet sóval és kevés cukorral ízesítjük, majd lisztet adunk hozzá, és addig keverjük folyamatosan, míg el nem válik az edény falától. A tűzről levéve tojásokkal elkeverjük, és tulajdonképpen kész is.

Forrás:
istock

Az egérkéhez kanállal forró olajba szaggatjuk, de készülhet belőle spanyol churros, vagyis tolófánk is, ehhez habzsákból nyomjuk ki a tésztát a forró olajba, majd amikor megsült, az olajból kivéve cukorban megforgatjuk, és csokiszószba mártogatva fogyasztjuk.

churros

Készítsétek el a spanyolok világhírű fánkját, a churrost otthon!

A churros olyan népszerű Spanyolországban, hogy a mi lángossütőinkhez hasonlóan churrossütő pavilonok, bárok találhatóak sokfelé, a legjobbak előtt pedig sűrű sorok várakoznak a frissen sülő, forró fánkért, amit street foodként fogyasztanak a helyiek és a turisták.

Ide kattintva megtudhatjátok, hogyan készítsétek el a spanyol fánkot.

Égetett tésztából készül a mostanság nagyon divatos éclair fánk is, valamint a megunhatatlan olasz kedvenc, a profiterol is, de az oly népszerű képviselőfánk is: ezekhez a tésztát habzsákból sütőpapírral bélelt sütőlapra nyomjuk ki, és sütőben sütjük, majd ízlés szerint töltjük krémekkel, tejszínhabbal.

A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.