Egyéb kategória

Merüljetek el a világ legtisztább tengerszemeiben

Nyáron mi lehetne annál jobb program, mint hogy meglátogatjátok a világ valmelyik legtisztább tavacskáját? Hogy mi? Igen, jól olvastátok, én a tengerszemekre gondoltam. Ezek a gyönyürű kristálytiszta tavacskák a hegyek völgyében találhatóak, és méltán nevezik őket a hegyek kék szemeinek.

vous - 2016.07.23.
Merüljetek el a világ legtisztább tengerszemeiben

A tengerszem a hegységekben előforduló, általában kis kiterjedésű édesvizű tavat jelenti, és nevével ellentétben semmi köze sincs a tengerhez. Ezek a tavak kivétel nélkül a jégkorszak utáni időkben alakultak ki, amikor a felmelegedés hatására a gleccserek megindultak a hegységek oldalain. A hatalmas tömegű  jég a hegységek lankásabb területeire érve lelassul, és a jégtömeg nyomása alatt a kőzetben mélyedés alakul ki, ahol a jég elolvadásából olyan tavacska alakul ki, aminek a vize rendkívül tiszta. Ebből adódóan pedig szinte átlátszó, és akár a fenekéig is leláthattok. 

Kár lenne nyáron kihagyni egy ilyen élményt, ezért összegyűjtöttem nektek pár közeli tengerszemet, amelyhez ti is könnyedén szervezhettek egy kirándulást.

Morskie Oko, Szlovákia

Objektum doboz

Megyer-hegyi tengerszem

Objektum doboz

Nagy-Hincó-tó, Szlovákia

Objektum doboz

Mosolygó-tó, Románia

Objektum doboz

Pillersee, Ausztria

Objektum doboz

Ha a Magas-Tátrában jártok, ezeket a helyeket se hagyjátok ki, és szerezzetek be egy ilyen sátort, aludjatok a szabad ég alatt! De ha hűvösebb tájakra merészkednétek, akkor ezekre a helyekre érdemes elmennetek, itt ugyanis nem kúszik a hőmérséklet 20 fok fölé soha.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
Otthon
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
vous - 2024.05.28.
Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.