Egyéb kategória

„Kiabálni tudtam volna a fájdalomtól, mert nem volt hol fejni” – anyák kontra szoptatási nehézségek

Nem egyszer sokan a szoptató anyákat is megkövezik, ha nyilvánosan etetik a világ legtermészetesebb módján a gyermeküket, de még náluk is rosszabb helyzetben vannak azok a mamik, akik nem tudnak szoptatni, így fejni kényszerülnek.

vous - 2016.07.23.
„Kiabálni tudtam volna a fájdalomtól, mert nem volt hol fejni” – anyák kontra szoptatási nehézségek

Szinte minden hétre jut egy hír arról, amikor egy szoptató anyát atrocitás ér, elzavarják vagy beszólnak neki, csupán mert nyilvánosan eteti a legtermészetesebb módon a kisbabáját. Véleményem szerint mivel a szoptatásnál nincs természetesebb csecsemőtáplálás, azt ugyanúgy, minden megkötés nélkül kellene és lehetne csinálni, mint például a levegővételt.

Tény, vannak szemérmesebb mamik, akik szívesebben elvonulnak, vagy éppen a babájuk olyan, hogy teljes nyugalomra van szüksége, és képtelen egy étteremben vagy egy köztéri padon enni. Attól, hogy a nyilvános szoptatásnak teljesen szabadnak kellene lennie, ezeknek a mamiknak és babáknak igenis biztosítani kellene tiszta és hangulatos szoptatós helyiségeket (és nem a mozgássérült vagy női mosdóban), hogy legyen választásuk. De ennyit a természetes szoptatásról, hiszen cikkünk témája most nem teljesen ez. Hanem az, amit részben ez a videó is felvett:

Hol fejjenek azok a mamák, akik csak ily módon tudják anyatejjel táplálni a babájukat? Őket ezért nyilvánosan még inkább meghurcolnák.

Objektum doboz

Bajban a dolgozó anyukák?

Tudjuk, hogy a gyerekeknek az a legjobb, ha féléves korukig csak és kizárólag anyatejet kapnak, ez a WHO ajánlása is. De vannak olyan mamik, akik a babájuk féléves kora előtt kénytelenek visszamenni vagy éppen saját döntésükből visszamennek dolgozni – tény, ez külföldön gyakoribb probléma, mint itthon, ahol 1-2 évig azért otthon maradnak az anyukák –, de mit tegyenek ezek a mamik, ha nem akarnak lemondani az anyatejes táplálásról? Vagy éppen később mennek vissza dolgozni, de a gyereknek még ezt követően is szüksége van az anyatejre? Megoldás lehet, hogy mindennap, rendszeresen fejnek, és a baba az előző napit kapja meg. De hol fejjenek? – teszi fel a kérdést a videó is, hiszen a munkahelyeken nincs erre alkalmas hely, marad a mosdó vagy éppen az üres konyha.

Amikor a szoptatás küzdelem

Itthon azért ennél nagyobb probléma a fejés azoknál az anyáknál, akik bár otthon vannak a gyerekükkel, nem tudják szoptatni. Tudom, miről beszélek, hiszen a kisfiam szoptatása kész küzdelem volt, amit néhány hónappal később fel is váltottam a fejés-cumisüveg kombinációra. A mi szoptatási nehézségünket akkor a kórházban, a csecsemősnővérek áldásos tevékenysége nehezítette, valamint az, hogy akkor és ott nem vették észre (csak a védőnő hetekkel később), hogy hosszú a fiam nyelvféke, ami nehézséget okoz a helyes szopizási technikában. Amilyen a hazai kórházi rendszer és a csemcsemős osztályok állapota, nem egyedi eset a mienk, amely során az elsőgyerekes anyukák (gyakorlat híján és bolond tanácsoknak köszönhetően) nem tudnak szoptatni.

baba mama szülés

„Úgy éreztem magam, mintha megerőszakoltak volna” – Másállapot, avagy szülés egy magyar kórházban

Alulról szerveződő kampányba kezdtek anyák, apák és családok, hogy véget vessenek az erőszaknak a szülészeteken. A március 20-án megtartott figyelemfelkeltő sétát követően kampányoló mamikkal beszélgettem arról, milyen élmény volt egy magyar kórházban szülni.

Ha kíváncsiak vagytok, ide kattintva elolvashatjátok a korábbi cikkünket!

Forrás:
iStock

Nincs hol fejni, nincs hol etetni

Tudni kell, hogy míg szoptatásnál a mennyiség kérdését a babák profin beállítják, addig fejésnél muszáj szigorú rendszerességet tartani, hogy legyen elég tej, de mellgyulladást se kapjon az anyuka a pangó tejtől. Tehát fejni kell, x óránként alkattól és a mennyiségi igényektől függően. A mai pörgő világban nem életszerű, hogy minden programunkat az x óránkénti fejéshez igazítjuk, és abban az időben, ha törik, ha szakad otthon vagyunk. Ugyan már! A mai anyukák közül egyébként is annyian végeznek rugalmas munkát a baba mellett, elkerülhetetlen, hogy legalább néhányszor ne fussanak bele olyan szituációba, hogy nincsenek otthon, amikor fejniük kellene.

Sajnos a baba-mama és szoptatós helyiségek hiányát ezek az anyukák extrán megérzik.

A kisfiam táplálása idején nem egyszer rohantam haza úgy, hogy kiabálni tudtam volna a fájdalomtól, mert nem volt hol lefejnem a termelődött tejet.

Míg a baba igényei miatt, szoptatási helyiség hiányában, egy szemérmesebb anya leküzdi ellenérzéseit, és megeteti akár nyilvános helyen is, azért az érezhető, hogy a fejéssel ezt nehezebben teszi meg az ember. Arról nem is beszélve, hogy jó, ha van egy tiszta mosdókagyló, ahol legalább el tudja öblíteni a mellszívót az anyuka…

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.