Egyéb kategória

A női Steve Jobs bukása – Ismerjétek meg Elizabeth Holmest, akinek kudarca Hollywoodot is megihlette!

Brilliáns biotech titánként kezdte karrierjét Elizabeth Holmes, aki Theranos nevű cégével a vérvétel forradalmasítását ígérte. Miután komoly kételyek merültek fel az eljárással kapcsolatban, a dollármilliárdos cég értéke hamar nullára zuhant, Hollywood azonban felfigyelt a kolosszális kudarcra.

vous - 2016.07.07.
A női Steve Jobs bukása – Ismerjétek meg Elizabeth Holmest, akinek kudarca Hollywoodot is megihlette!

Nem sokon múlt pedig, hogy ne egy feltörekvő ifjú géniusz sikersztorijához írják most a forgatókönyvet az álomgyárban. A jó nevű washingtoni családból származó Elizabeth Holmes a Stanfordon tanult biokémiát, másodévesként azonban otthagyta az iskolapadot, hogy megvalósíthassa vízióját. Theranos nevű startupjával egyedülálló technológiát dolgozott ki: termékével a vércukorszint-meghatározáshoz hasonlatosan elég megszúrni egy apró tűvel az ujjbegyet, és egyetlen csepp vérből több mint kétszáz betegséget képesek kimutatni. A procedúra gyors, fájdalommentes, és nem igényli orvos részvételét – igazi álom a fertőtlenítőszagú laboroktól irtózóknak.

vérvétel

Véresen komolytalanul a vérvételről

Ha láttatok már laborleletet, akkor biztosan ismerős az érzés, hogy csak nézitek a papírt, amin betűk és számok halmaza van, több, de remélhetőleg kevesebb csillaggal. A szavak és értékek egyszerű kiolvasása is olykor gondot okozhat, és a végén már arra is kitörő örömmel tudtok reagálni, ha a neveteket megtaláltátok ott fent, a bal fölső sarokban.

Mit jelentenek a latin szavak a laborleleten? Ebből a korábbi cikkünkből kiderül.

Tamo Hoag: Az igazság álarcai

Tamo Hoag: Az igazság álarcai
Forrás:
Alexandra Kiadó

A Theranos forradalminak titulált technológiájának kifejlesztésében állítólag Holmest is a tűktől való félelme motiválta, ám a módszer tudományos és technológiai hátterét már nem szívesen osztotta meg a közvéleménnyel. A titokzatoskodás ellenére az évek során több százmillió dollárt gyűjtött össze befektetőktől, és olyan befolyásos támogatók álltak a projekt mögé, mint a Nobel-békedíjas Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter (arról nem szól a fáma, hogy ő fél-e a tűktől).

Holmes startup-körökben lassan kultikus státuszra tett szert, kitüntette őt Barack Obama, és rangos üzleti magazinok szerepeltették címlapon a fiatal zseni cégének történetét. Életmódja különösen alkalmassá tette a tech celebségre. Példaképéhez, Steve Jobhoz hasonlóan állandóan fekete garbóban mutatkozik, napi 16 órát dolgozik, kávé helyett pedig spenótból, petrezselyemből, búzafűből és zellerből készült turmixot iszik.

Forrás:
AFP Europress Fotóügynökség

A Theranos és Holmes diadalútjának a The Wall Street Journal riportja vetett véget, amely komoly problémákra mutatott rá az eljárással kapcsolatban, és felkeltette az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) figyelmét is. Az eddigi vizsgálódások nem tüntetik fel túl jó színben az agyonsztárolt technológiát. Számos esetben nem bizonyultak helytállónak a tesztek eredményei, ráadásul a vért sokszor nem is az ujjbegyet szúró csodamódszerrel, hanem hagyományos módon vették le a kliensektől, a diagnosztikához pedig más cégek berendezéseit használták. Nem javított sokat a Theranos renoméján az sem, hogy a laboratóriumokban is találtak hiányosságokat: nem minden alkalmazott volt kellőképpen képzett, és előfordult, hogy nem megfelelő hőmérsékleten tároltak vérmintákat.

Érthető, hogy leállították az aktuális projekteket, és a Forbesnál korábban kilencmilliárd dollár értékűre becsült cég hipp-hopp elértéktelenedett.

Holmes a vádak elismerése helyett kommunikációs hibákra hivatkozik, és megígérte, hogy az adataik nyilvánossá tételével átláthatóbbá teszik a működésüket. Egyelőre nem sikerült bizonyítania az igazát, és alighanem csekély vigaszt nyújt neki, hogy Hollywoodban ettől függetlenül látnak fantáziát a történetében. A nagyot bukó női Steve Jobsot a tervek szerint Jennifer Lawrence alakítja majd a vásznon – szigorúan fekete garbóban –, a filmet pedig az az Adam McKay rendezi, aki idén februárban nyert Oscar-díjat A nagy dobás forgatókönyvéért.

kudarc

Felállni egy kudarc után

Az életben mindenkinek vannak problémái, mindenkinek vannak nehézségei, érik kudarcok, kisebbek, nagyobbak. Ezt hiába tudjátok az eszetekkel, szívetekkel mégis tiltakoztok minden kudarc ellen, féltek tőlük, igyekeztek elkerülni őket. Az a szomorú, hogy teljesen megszabadulni úgysem tudtok tőlük. A jó hír viszont az, hogy nem is kell! Megtanulhatjátok, hogyan kezeljétek, ha hirtelen nyakatokba szakad a lelki hidegzuhany, és hogyan tudjátok a kudarcokat előnyötökre fordítani.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.