Egyéb kategória

Tiétek az évszázad ötlete? Mutassátok meg a világnak! – így működnek a magyar startupok

Amikor szinte percenként találkozunk újabb és újabb ötletekkel, és lassan már mindegyiket kikiáltjuk startupnak, akkor érdemes elkanyarodni a Ráday utcába, hogy kicsit rendbetegyük a fogalmakat. A harmincas szám alatt zölden világít a Kitchen Budapest felirata. Noha maximum csak kávéfőzőt találni itt, nincsen se tűzhely, se fazék, a név mégis kötelez. A Kitchen Budapest konyhájában ugyanis nem ételt kotyvasztanak, hanem ötleteket főznek ki.
vous - 2016.03.01.
Tiétek az évszázad ötlete? Mutassátok meg a világnak! – így működnek a magyar startupok

Aki tehát a kikeletet nemcsak a testében, a szívében, a lelkében, hanem az agyában is érzi, és szétfeszíti egy (vagy akár több) ötlet, annak érdemes jobban elmélyednie a startupok világában.

A Kitchen Budapest (KIBU) alapításának ötlete 2006-ban született meg, végül hatan vágtak neki a megvalósításnak, köztük Nemes Attila és a későbbi Prezi két alapítója is. Észrevették, hogy a fiatalok már nemcsak fogyasztói, hanem létrehozói is a technológiának.

,,Az volt a célunk, hogy létrehozzunk egy intézményt, ami segít felszabadítani ezt a kreatív energiát” – mondja Nemes Attila, és ez olyan jól sikerült, hogy egyre több innovatív ötlet és világ körüli útra induló startup lép ki a KIBU varázslábasából.

Forrás:
fotó: Feith Sándor

A Kitchen Budapest inkubátorközpontként minden lehetőséget megragad, hogy minél több különböző tudású fiatalt csábítson be a konyhájára, akik csoportokat alkotnak, s akik művészeti, technológiai ötleteket hoznak létre és fejlesztenek nagy szabadsággal. Belső szakértőkkel és külső mentorokkal közösen két formában segítik a fiatalok fejlődését:

A talent programukban tehetséges csapatok ötletei formálódnak koncepcióvá, majd prototípussá, a startup programukban pedig prototípussal rendelkező csapatok ötletei válnak piaci valósággá.

Egy startup sikerének három legfontosabb összetevője a tudás, a kapcsolatok és a pénztőke.

– magyarázza Attila, és ők pont ezt akarják megadni azoknak, akik jelentkeznek a startup programba.

A jelentkező csapatok kész ötletekkel indulhatnak, amit egy találkozó követ, ahol megismerik egymást, és összeállítanak egy személyre szabott inkubációs tervet. A csapat feladata, hogy a startupon dolgozva fejlődjenek és fejlesszenek, a KIBU pedig a mentoraikkal közösen segít eljutni egy működő prototípusig, miközben végig dokumentálják a folyamatot.

Forrás:
KIBU

A cél, hogy fél év alatt stratégia, design, technológia és kommunikáció területeken a lehető legfelkészültebbek legyen a csapat, majd összekötik őket a számukra legjobb hazai és nemzetközi befektetőkkel.

Mi az a startup?

A startup általában az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat jelenti, melyet többnyire termék- vagy üzletimodell-innováció jellemez. Ezek a cégek a nemzetközi piacokon való jelenlétet tűzték ki célul, tehát nem kizárólag a helyi piacra koncentrálnak – írja a Wikipédia.

Nem csoda, hogy a KIBU-ban állandó a nyüzsgés, mindig van ott egy csapat, aki ötletel, kutat, beleveti magát egy probléma megoldásába. Attila külön büszke rá, hogy kutatói munkáik alapját a játék adja, hiszen ez egy olyan tevékenység, amit néhány szervezet enged csak meg munkatársainak.

Kevés dolog van, ami önfeledtebbé tenné az embert a játéknál, az pedig segít a felszín alatt megbújó lehetőségek, utak meglátásában, ráadásul minél önfeledtebb az ember, annál jobban képes elmélyülni abban, amin dolgozik.

– mondja Attila.

Mikor megkérdezem, milyen startupok rotyogtak náluk a fazékban, először a Prezit említi, hiszen annak is a KIBU volt a fészke, de a Piqniq és a Wyze mobilapplikációk is sikeres utat tettek meg. Az előbbi víziója az volt, hogy a világ legnagyobb ételmegosztó platformjává váljon, az utóbbi pedig a pénzügyeitek káoszában teremt rendet. A startupok megszületéséről és megvalósulásáról meséljenek ők maguk.

Piqniq: a gasztroplatform

Forrás:
KIBU

Mi az a Piqniq, és kinek ajánljátok?

Szilágyi Misi: Ez egy iPhone app. Azoknak ajánljuk, akik szeretik megosztani másokkal, ha főztek vagy ettek valahol valami finomat, vagy akik kíváncsiak rá, hogy mit esznek a barátaik, szomszédaik.

Nem is hinnétek, mennyi mindent lehet így tanulni egymástól! Én legutóbb egy szingapúri srác hatására cupcake-et sütöttem! A srác nagyon örült, én meg tanultam valami újat.

Honnan indult az ötlet? Hogy jutott eszetekbe?

Szilágyi Misi: Naponta háromszor tud stresszes döntés lenni, hogy kitaláljátok, mit fogtok enni, pedig a szuper ötletek ott vannak a barátoknál és a környéken lakó szomszédoknál. Izgatott minket, hogy ezt a tudást hogyan lehet közössé tenni, hogyan lehet rávenni egymilliárd embert, hogy „együtt egyen”.

Hogyan valósítottátok meg?

Szilágyi Misi: Negyed éven át munka mellett, délutánonként és hétvégén dolgoztunk az app korai verzióján és egy csapat összerakásán. Született egy demo app és összejött egy ütős csapat. Ezzel hamar sikerült befektetőt találnunk, előbb a KIBU, később magánemberek személyében. Így már 100%-ban erre tudtunk fókuszálni.

Hogyan változtatok a kezdetektől, mi alakította a Piqniqet?

Szilágyi Misi: Változott az ötlet, a csapat, és mi magunk is. Vannak, akiknek egyből telitalálat, amibe belefognak, nekünk ez tanulósabb folyamat volt.

Első startup. Első app. Első sok minden. Építeni valamit, amit az emberek akarnak, sokkal nehezebb, mint gondoltuk.

Annyi változatlan az indulás óta, hogy tudjuk: az étel összehozza az embereket, és ez egy jobb világot teremt. E körül a gondolat körül keringett minden eddigi termékverziónk.

Miben rejlik a Piqniq sikere?

Szilágyi Misi: Azokban az emberekben, akik használják, és dolgoztak rajta. Mindannyian beletettek valamit önmagukból, és ez egész látványos dologgá kezdi kinőni magát. Az is számít, hogy a felhasználók visszajelzésére reagálva fejlesztünk. A világ sok pontjáról kapunk impulzusokat, ez pedig globálisan értelmezhető, használható appot szül.

Mit üzennétek azoknak, akik startupban gondolkodnak?

Szilágyi Misi: Azt, hogy ha egyik zsákutca után sem szálltok le a buszról, előbb-utóbb eljuttok valahová. Illetve azt, amit tanácsadónk, Árvai Péter (Prezi CEO) sokszor mondott nekünk: „A csoportdinamika kezelése jobban fogja befolyásolni a cégetek jövőjét, mint bármi más.” Azt is hozzátette: „A dinamika meghatározója az emberek közti bizalom.” Szeretjük Pétert az ilyen gondolataiért.

Wyze: a személyes pénzügyi asszisztens

Forrás:
Facebook/Piqniq

Mi az a Wyze, és kiknek ajánljátok?

Mudri György: A Wyze egy személyes pénzügyi menedzser applikáció mobiltelefonra és asztali számítógépre. Azoknak a pénzügyileg tudatos, vagy tudatosságra törekvő embereknek készítettük, akik szeretnének a lehető legkevesebb energiabefektetéssel képbe kerülni a pénzügyi helyzetükkel és költési szokásaikkal kapcsolatban.

Miért jobb, mint más költségvetési app?

Mudri György: Azért, mert egyszerűen integrálni lehet benne online netbanki felhasználókat, ezáltal egy kattintással szinkronizálhatóvá válik az elektronikus számlatörténet. Ezeket a leszinkronizált tranzakciókat egy testreszabható és tanítható algoritmus automatikusan költségkategóriákba is rendezi, így tényleg pár kattintással kaphat az ember képet a pénzügyi helyzetéről, költési szokásairól.

Honnan indult az ötlet? Hogy jutott eszetekbe?

Mudri György: Saját magunknak évek óta vezetjük különböző formában a költéseinket (Excel, kockásfüzet, amit el tudsz képzelni), erre szerettünk volna egy olyan megoldást hozni, ahol amit csak lehet, automatikusan megcsinál helyettünk a program.

Hogyan valósítottátok meg?

Mudri György: Elkezdtünk beszélgetni emberekkel, hogy csak nekünk jelent-e problémát ez a dolog, vagy másoknak is? Kiderült, nekik is probléma, sőt, meglepően sokan próbáltak már ki manuális adatbevitelt lehetővé tévő alkalmazásokat, csak a sok energiabefektetés miatt nem használták őket sokáig. Így elkezdtük megvalósítani azt, amivel úgy éreztük, valóban tudunk megoldást nyújtani a felmerült problémákra.

Hogyan változtatok a kezdetektől a máig, mi alakította a Wyze-t?

Mudri György: A csapat is sokat alakult, illetve az ötlet is sokat formálódott. Jelenleg egy olyan alkalmazás képe él a fejünkben, ami nemcsak a netbanki számlák szinkronizálásával tud információt gyűjteni, és azt vizuálisan megjelenítve visszajelzést adni a felhasználóknak, hanem ugyanazzal a technológiai háttérrel gyakorlatilag bármilyen szolgáltató (közmű, telekom stb.) számláját is automatikusan fel tudjuk dolgozni, és ezek egy helyen történő kezelésére is megoldást tudunk nyújtani.

Sőt, akár arra vonatkozó javaslatokat is meg tudunk fogalmazni, hogy egy felhasználó tényleges telefonálási szokásai alapján melyik szolgáltató melyik díjcsomagját érdemes választania, ezáltal egy személyes pénzügyi asszisztenst tudunk nyújtani a felhasználóink számára.

Mit üzennétek azoknak, akik startupban gondolkodnak?

Mudri György: Kezdjenek bele és csinálják! Figyeljenek a visszajelzésekre, de igyekezzenek jól megválogatni, hogy melyiket fogadják meg.

Egyszerre nem lehet mindenkinek megfelelni, merni kell kicsit a saját feje után is menni az embernek, egyedi dolgok csak abból születhetnek, ha valaki mer valamit másképp csinálni.

Miből lesz a cserebogár?

A startup létrejöttéhez egy jó ötlet is kell, a KIBU Talent Programja pedig ehhez is jó közeget biztosít. Erre a programra ugyanis elég csak egy ötlettel pályázni, a félévnyi munka alatt a cél az igények, a piac és a konkurencia felmérése, valamint egy prototípus létrehozása.

Azzal pedig a csapatok bemutatkozhatnak a félév végén a KIBU Demo Dayen, ahol a kiállítási lehetőség mellett a projekt jellegétől függően befektetői támogatást is szerezhetnek.

A legtöbbet fejlődött és a legtöbb potenciállal rendelkező ötletek továbbjuthatnak a Kitchen Budapest Startup Programjába is.

A KIBU-ban jelenleg is 3 csapat végez izgalmas munkát ebben a programban. A Glob egy olyan robot ötletével került be az inkubációs központba, ami egy igazi házi kedvenc. A Glob hűségesen követi a gazdáját és a mindennapi életben nyújt segítséget az alapfunkcióival, akárcsak egy R2D2.

A Gambiance technológia egy társasjáték-kiegészítő, amely az éppen játszott játék alapján fények és gondosan kiválasztott hangok segítségével öltözteti a szobát tematikus hangulatba.

Az Inspire pedig olyan webalkalmazásnak készül, amely segíti a csoportos vagy egyéni ötletelést és inspirációgyűjtést.

Azt hiszem, bebizonyosodott, hogy a startupok világa izgalmas. A termékek, melyek a nemzetközi terjesztésre készülnek, vagy elbuknak, vagy számos ember életében töltenek be majd szerepet.

Egy dolog azonban biztos: néhány gondolat tuti motoszkál bennetek is. Ne tartsátok magatokban, hanem, ahogyan a Talent Program felhívása is írja:

Tiétek az évszázad ötlete? Mutassátok meg a világnak!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.