Egyéb kategória

Kezeljétek a napszúrást és a hőgutát házilag – mert a naptól nem csak leégni lehet!

A nyár egyik legnagyobb veszélye általában a leégés. Azonban létezik még egy, pontosabban kettő olyan probléma, melyért szintén a nap a felelős. Ezeket ugyanúgy nem szabad félvállról vennetek!

vous - 2016.07.05.
Kezeljétek a napszúrást és a hőgutát házilag – mert a naptól nem csak leégni lehet!

Fontos, hogy különbséget kell tenni a hőguta és a napszúrás között. Hőgutáról akkor beszélhetünk, ha a test túlmegeszik és hőfelesleg lép fel. A normál állapot a 37 °C, ebből lehet ez esetben több mint 40 °C is. Tünetei: fejfájás, hányinger, hányás, az izzadás elmaradása, nehézlégzés, szapora szívműködés. Súlyos következménye az eszméletvesztés, a végzetes pedig a halál, de ez csak nagyon kevés számban fordul elő. Ha úgy gondoljátok, hogy rátok igazak a súlyosabb tünetek, vagy más embertársatokra, azonnal hívjatok mentőt!

Napszúrást főkent a fejeteken keresztül kaphattok, ha fedetlenül vagytok sokáig a tűző napon. Tünetei: meleg, kipirosodott fej, fejfájás, émelygés, szédülés, hányinger, hányás.

Forrás:
Pexels

A megelőzés érdekében fontos, hogy ne öltözzetek túl a nagy melegben, próbáljatok meg minél szellősebb és könnyedebb darabokba bújni, mint például egy overállba vagy maxiruhába. A fejeteket pedig óvjátok mindenképp egy kalappal. Az étkezésetekbe iktassátok be a könnyedebb falatokat, legyen az saláta, vagy valamilyen grillezett finomság, de a gyorskajákat inkább mellőzzétek egy darabig. Természetesen az ételek mellett nem maradhatnak el az italok sem, lehet szó egy hűsítő limonádéról vagy sima vízről, azonban minimum 2-2,5 liter folyadékot igyatok meg a legnagyobb melegben! Az alkoholos és koffeintartalmú fajtákat hagyjátok egy darabig, mert ezek vízhajtó hatásuk miatt több kárt okoznak, mint hasznot.

limonádé hűsítő természet

Ha már unjátok a vizet

Készítsétek el a nyár egyik legfinomabb hűsítőjét: a limonádét! Ennek számtalan változata létezik, és csak a fantáziátok szabhat gátat annak, hogy melyiket is készítitek el. A legegyszerűbb változathoz nem lesz másra szükégetek csak vízre, citromra és édesítőszerre, plusz ha jégkockát is tesztek bele, már pillanatok alatt élvezhetitek a hűsítő hatását. Amennyiben az alapreceptet már unjátok, és kipróbálnátok valami újat, olvassátok el Bogi cikkét, melyben összegyűjtött nektek számtalan különleges, mégis egyszerű limonádéfajtát!

Mivel kezeljétek a kezdeti rosszulléteket? Ezzel a néhány praktikával:

1. Hagymalé

Mi már akkor nagyon meglepődtünk, amikor arról írtunk nektek, hogy a dús haj, valamint a sűrű szemöldök titka a hagyma, és bevallom, most is egy igen bizarr recept következik. A hagymalé ugyanis remekül nyugtatja a felhevült testet, ha a fül mögötti területre, illetve a mellkasra kenitek.

Forrás:
Pixabay

2. Tamarindusz

A tamarindusz növény termése gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Áztassatok belőle egy keveset forró vízbe, majd szűrjétek le, és némi cukorral ízesítve fogyasszátok el. Ez a főzet belsőleg csökkenti a testhőmérsékleteteket, de ne vigyétek túlzásba, mert akkor életbe léphet a másik jótékony hatása, a hashajtás.

Forrás:
Pixabay

3. Szilva

A szilvák remek hidratálók, és antioxidánsokban igen gazdagok. Ez utóbbiak ebben a helyzetben belsőleges gyulladásgátlóként funkcionálnak. Addig áztassátok a szilvákat vízben, míg puhák nem lesznek, majd abban zúzzátok is össze, és szűrjétek le. Az így elkészült ital belülről nyugtatja majd a testeteket.

Forrás:
Pixabay

4. Almaecet

Adjatok pár csepp almaecetet gyümölcsléhez, vagy méz és hideg víz keverékéhez. Az így kapott ital segít visszaállítani a szervezetetek ásványianyag-szintjét, mely az izzadás következtében csökken ilyenkor.

Forrás:
Pixabay

5. Aloe vera

Az aloe vera telis-tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Emellett ez egy adaptogén növény, ettől képes lesz a testeteket a külső változásokhoz alkalmazkodni, valamint serkenti annak védekezőképességét a külső behatásokkal szemben.

Forrás:
Pixabay
Ajánlott cikkek